Search
menu
Search

Universiteit van Sevilla ontwikkelt “intelligente bushalte” met koelend effect

Universiteit van Sevilla ontwikkelt "intelligente bushalte" met koelend effect
Beeld: Fundacion Descubre / web

Universiteit van Sevilla ontwikkelt “intelligente bushalte” met koelend effect

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De hitte in Sevilla is berucht. De ene hittegolf is nog niet voorbij of de volgende is alweer in zicht. Sevilla is eraan gewend, het gebeurt elk jaar. Daarom hebben de ingenieurs van de universiteit van Sevilla deze bushalte ontworpen. Ze willen helpen om de levenskwaliteit van de bewoners van de stad en de toeristen te verbeteren.

Het gaat om een bioklimatische bushalte die de temperatuur kan verlagen. In de bushalte zou het 20 graden moeten zijn. De halte detecteert wanneer er een gebruiker binnen is en activeert dan de thermische conditionering.

Het eerste prototype zal geïnstalleerd en in gebruik genomen worden in 2024 volgens informatie van de fundatie ´Descubre´. De bioklimatische architectuur gebruikt de omgevingsomstandigheden en natuurlijke elementen om ´harmonisch te kunnen integreren in de omgeving´. De onderzoeker van de universiteit van Sevilla, José Sánchez, informeert dat het niet werkt als een airconditioner, maar dat de ´eigen structuur van de halte koelte uitstraalt´.

De bushalte bestaat uit drie delen. Het eerste deel is een tank onder de grond waar gezuiverd water in zit. Dit is verbonden met de structuur van de bushalte door buizen die door de structuur naar het dak lopen. Op het dak liggen zonnepanelen. ´Hoewel deze halte uit meer onderdelen bestaat, is de productie goedkoper dan normale bushokjes´ aldus José Sánchez.

De experts leggen uit dat het water ´s nachts afkoelt en fris blijft. Wanneer de sensoren detecteren dat er iemand in de halte is, activeert het systeem en wordt er water gesproeid uit hele kleine openingen. Gedurende de dag wordt de energie gegenereerd via de zonnepanelen. Op deze manier is het bushokje zelfvoorzienend.

Het bushokje zal ingezet worden als vluchthaven voor de hitte. Daarom zal hij ingezet worden op de heetste uren van de dag, tussen één en zeven uur ´’s middags. ´als de temperatuur rond de 42 graden is, zal het gevoel in het bushokje een temperatuur van ongeveer 23 graden zijn, aldus Sánchez.

Ga naar de inhoud