skip to Main Content
Spanje heeft meer varkens dan mensen als inwoners
123rf

Spanje heeft meer varkens dan mensen als inwoners

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Spanje heeft meer varkens dan mensen als inwoners

123rf

MADRID – Het klinkt raar maar volgens de statistieken leven er in Spanje meer varkens dan mensen. Terwijl Spanje op 1 januari van dit jaar 46,5 miljoen mensen telde, worden er jaarlijks 50 miljoen varkens grootgebracht en gedood. Dat groot aantal varkens heeft bij de regering echter de alarmbellen laten rinkelen waarna ze een decreet hebben voorbereid om de uitstoot van gassen en vloeibare verontreinigende stoffen te controleren.

De explosieve groei van de varkenshouderij in Spanje heeft het aantal varkens laten stijgen naar 50.070.000 wat dus meer is dan de 46.549.045 mensen die begin 2018 in Spanje woonden volgens het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE). Het aantal varkens zal echter blijven groeien volgens het Ministerie van Milieu wat goed is voor de omzet van jaarlijks 6 miljard euro maar slecht voor het milieu.

Wordt er dan zoveel varkensvlees gegeten in Spanje? Nee, niet al dat varkensvlees is voor de Spaanse markt bestemd. In 2017 werd 4,29 miljoen ton aan varkensvlees geproduceerd maar was volgens het INE was de binnenlandse consumptie 367.582 ton. Dat zou neerkomen op gemiddeld 8 kilo varkensvlees per inwoner volgens het INE maar 21,2 kilo per persoon volgens het Ministerie van Milieu. In ieder geval is de binnenlandse consumptie nog niet eens de helft van de totale productie.

Het grootste deel van het geproduceerde varkensvlees in Spanje wordt dus geëxporteerd naar met name landen als het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en China terwijl Spanje met de ecologische gevolgen en milieuverontreiniging blijft zitten. De 50 miljoen varkens per jaar hebben gevolg voor de mest aangezien de landbouwbedrijven tweemaal per jaar varkens produceren. Daarnaast heeft elk varken per dag ongeveer 15 liter water nodig (drank en schoonmaak) wat jaarlijks neerkomt op 180 kubieke hectometer wat ongeveer net zoveel is als de jaarlijkse consumptie van steden als Sevilla, Zaragoza of Alicante.

De varkensindustrie is in Spanje tevens de vierde veroorzaker van broeikasgasemissies met een volume van 23,48 miljoen ton Koolstofdioxide (CO2). Transport zorgt voor 171,5 miljoen ton, elektriciteitsopwekking voor 69,8 miljoen ton en de industrie voor 63,5 miljoen ton. De varkensindustrie is daarnaast jaarlijks goed voor 27% van de ammoniakemissie in Spanje.

Daarom wil de regering iets gaan doen aan de immer groeiende varkensindustrie die ongecontroleerd en milieu-onvriendelijk gebeurt. Het probleem is echter dat het niet de eerste keer is dat een regering dat wil doen. De plannen waren er ook al ten tijde van de regering-Zapatero (PSOE) en van de regering-Rajoy (PP). Geen enkele van deze regeringen boekten vooruitgang dus de vraag is of het de regering-Sánchez (PSOE) wel gaat lukken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Nederaland, dat zo’n 12 keer kleiner is met de helft aan bevolking heeft een varkens productie van tegen de 30 miljoen varkens per jaar. Dat is dus ongeveer een derde van Spanje.
  Dus de mest druk op Nederlandse grond is per gemiddelde m2 vele malen groter dan in Spanje. Ongeveer 4 keer zoveel. Maar omdat in Nederland het agrarische oppervlakte ook nog eens veel minders is in verhouding tot het totaal word de ‘mestdruk’ in Nederland wel zo’n 10 to 15 keer zo groot als in Spanje.
  Het valt dus eigenlijk wel mee in Spanje.

  Neemt niet weg dat de wereld steeds meer vlees gaat eten en voor de vleesproductie er enorme aanslagen worden gepleegd op het mijieu en de aardse grondstoffen moge het duidelijk zijn dat een beperking van de varkensstapel, wereldwijd, wel een noodzaak begint te worden.

  De vleesindustrie is wereldwijd al één van de grootste vervuilers, ze legt een enorm beslag op de zoetwater voorraden en is ook nog eens de oorzaak dat wij mensen met zijn allen te dik en dus ongezond worden…
  Dit dus even terzijde van het enorme dierenleed wat ermee gepaard gaat.

  Ik ben geen veganist of vegetarier, maar het kan allemaal best stukken minder. 1-2 keer in de week vlees bij je eten is ook goed. En één keer per week dierlijk broodbeleg is zat.
  Vroeger was dat elke dag…. gewoon niet meer doen….

  1. Inderdaad, de mestdruk kan dan wel hoger zijn in Nederland dan in Spanje. Maar daar is dan ook veel meer toezicht en zijn er wettelijke reglementen. Je doet ook niet met je mest wat je wil. Dat kan zeker niet van Spanje gezegd worden, doe maar op.
   En zoals eerder gemeld is er ook het dierenleed. Misvormde varkens zul in Nederland niet tegenkomen, in Spanje heel normaal.

 2. Een (te) grote concentratie van varkensfokkerijen heb je bij Lérida.
  Rij maar eens door het plaatsje Agramunt, de stank blijft nog een uur hangen in je auto.
  Wie dat daar ooit heeft bedacht moet wel een écht varken zijn geweest….

 3. Money, money, money. Economie gaat voor milieuvervuiling.
  Niet alleen vervuiling in de lucht maar ook in de bodem. Het zal hen nog zuur opbreken als het grondwater besmet is. Daar hebben ze toch genoeg van, niet soms ?

 4. Mijn buurman komt ook elke week gezellig zijn giertank vijf keer leeg rijden, met veertig graden .gemeente vind het goed Psoe.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken