Spanje heeft meer varkens dan mensen als inwoners

Pixabay
Beeld: Pixabay

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het klinkt raar maar volgens de statistieken leven er in Spanje meer varkens dan mensen. Terwijl Spanje op 1 januari van dit jaar 46,5 miljoen mensen telde, worden er jaarlijks 50 miljoen varkens grootgebracht en gedood. Dat groot aantal varkens heeft bij de regering echter de alarmbellen laten rinkelen waarna ze een decreet hebben voorbereid om de uitstoot van gassen en vloeibare verontreinigende stoffen te controleren.

De explosieve groei van de varkenshouderij in Spanje heeft het aantal varkens laten stijgen naar 50.070.000 wat dus meer is dan de 46.549.045 mensen die begin 2018 in Spanje woonden volgens het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE). Het aantal varkens zal echter blijven groeien volgens het Ministerie van Milieu wat goed is voor de omzet van jaarlijks 6 miljard euro maar slecht voor het milieu.

Wordt er dan zoveel varkensvlees gegeten in Spanje? Nee, niet al dat varkensvlees is voor de Spaanse markt bestemd. In 2017 werd 4,29 miljoen ton aan varkensvlees geproduceerd maar was volgens het INE was de binnenlandse consumptie 367.582 ton. Dat zou neerkomen op gemiddeld 8 kilo varkensvlees per inwoner volgens het INE maar 21,2 kilo per persoon volgens het Ministerie van Milieu. In ieder geval is de binnenlandse consumptie nog niet eens de helft van de totale productie.

Het grootste deel van het geproduceerde varkensvlees in Spanje wordt dus geëxporteerd naar met name landen als het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en China terwijl Spanje met de ecologische gevolgen en milieuverontreiniging blijft zitten. De 50 miljoen varkens per jaar hebben gevolg voor de mest aangezien de landbouwbedrijven tweemaal per jaar varkens produceren. Daarnaast heeft elk varken per dag ongeveer 15 liter water nodig (drank en schoonmaak) wat jaarlijks neerkomt op 180 kubieke hectometer wat ongeveer net zoveel is als de jaarlijkse consumptie van steden als Sevilla, Zaragoza of Alicante.

De varkensindustrie is in Spanje tevens de vierde veroorzaker van broeikasgasemissies met een volume van 23,48 miljoen ton Koolstofdioxide (CO2). Transport zorgt voor 171,5 miljoen ton, elektriciteitsopwekking voor 69,8 miljoen ton en de industrie voor 63,5 miljoen ton. De varkensindustrie is daarnaast jaarlijks goed voor 27% van de ammoniakemissie in Spanje.

Daarom wil de regering iets gaan doen aan de immer groeiende varkensindustrie die ongecontroleerd en milieu-onvriendelijk gebeurt. Het probleem is echter dat het niet de eerste keer is dat een regering dat wil doen. De plannen waren er ook al ten tijde van de regering-Zapatero (PSOE) en van de regering-Rajoy (PP). Geen enkele van deze regeringen boekten vooruitgang dus de vraag is of het de regering-Sánchez (PSOE) wel gaat lukken.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
9 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Zou het misschien een goed idee kunnen zijn om ze als grensbewaking in te zetten?

Nederaland, dat zo’n 12 keer kleiner is met de helft aan bevolking heeft een varkens productie van tegen de 30 miljoen varkens per jaar. Dat is dus ongeveer een derde van Spanje. Dus de mest druk op Nederlandse grond is per gemiddelde m2 vele malen groter dan in Spanje. Ongeveer 4 keer zoveel. Maar omdat in Nederland het agrarische oppervlakte ook nog eens veel minders is in verhouding tot het totaal word de ‘mestdruk’ in Nederland wel zo’n 10 to 15 keer zo groot als in Spanje. Het valt dus eigenlijk wel mee in Spanje. Neemt niet weg dat de… Lees verder »

Inderdaad, de mestdruk kan dan wel hoger zijn in Nederland dan in Spanje. Maar daar is dan ook veel meer toezicht en zijn er wettelijke reglementen. Je doet ook niet met je mest wat je wil. Dat kan zeker niet van Spanje gezegd worden, doe maar op.
En zoals eerder gemeld is er ook het dierenleed. Misvormde varkens zul in Nederland niet tegenkomen, in Spanje heel normaal.

Bijzonder triest resultaat te weten dat er zo vreselijk veel Dierenleed is hier. Het is om te huilen.

Een (te) grote concentratie van varkensfokkerijen heb je bij Lérida.
Rij maar eens door het plaatsje Agramunt, de stank blijft nog een uur hangen in je auto.
Wie dat daar ooit heeft bedacht moet wel een écht varken zijn geweest….

Money, money, money. Economie gaat voor milieuvervuiling.
Niet alleen vervuiling in de lucht maar ook in de bodem. Het zal hen nog zuur opbreken als het grondwater besmet is. Daar hebben ze toch genoeg van, niet soms ?

Mijn buurman komt ook elke week gezellig zijn giertank vijf keer leeg rijden, met veertig graden .gemeente vind het goed Psoe.

Ja hoor, dit gaat Sánchez lukken! De Messias is opgestaan.

En dan te beseffen dat er onder de mensen zelf ook genoeg varkens zijn is het totaal aantal nog veel hoger.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.