Spanje heeft meer varkens dan mensen als inwoners

Oeps ... foto ontbreekt!

Spanje heeft meer varkens dan mensen als inwoners

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het klinkt raar maar volgens de statistieken leven er in Spanje meer varkens dan mensen. Terwijl Spanje op 1 januari van dit jaar 46,5 miljoen mensen telde, worden er jaarlijks 50 miljoen varkens grootgebracht en gedood. Dat groot aantal varkens heeft bij de regering echter de alarmbellen laten rinkelen waarna ze een decreet hebben voorbereid om de uitstoot van gassen en vloeibare verontreinigende stoffen te controleren.

De explosieve groei van de varkenshouderij in Spanje heeft het aantal varkens laten stijgen naar 50.070.000 wat dus meer is dan de 46.549.045 mensen die begin 2018 in Spanje woonden volgens het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE). Het aantal varkens zal echter blijven groeien volgens het Ministerie van Milieu wat goed is voor de omzet van jaarlijks 6 miljard euro maar slecht voor het milieu.

Wordt er dan zoveel varkensvlees gegeten in Spanje? Nee, niet al dat varkensvlees is voor de Spaanse markt bestemd. In 2017 werd 4,29 miljoen ton aan varkensvlees geproduceerd maar was volgens het INE was de binnenlandse consumptie 367.582 ton. Dat zou neerkomen op gemiddeld 8 kilo varkensvlees per inwoner volgens het INE maar 21,2 kilo per persoon volgens het Ministerie van Milieu. In ieder geval is de binnenlandse consumptie nog niet eens de helft van de totale productie.

Het grootste deel van het geproduceerde varkensvlees in Spanje wordt dus geëxporteerd naar met name landen als het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en China terwijl Spanje met de ecologische gevolgen en milieuverontreiniging blijft zitten. De 50 miljoen varkens per jaar hebben gevolg voor de mest aangezien de landbouwbedrijven tweemaal per jaar varkens produceren. Daarnaast heeft elk varken per dag ongeveer 15 liter water nodig (drank en schoonmaak) wat jaarlijks neerkomt op 180 kubieke hectometer wat ongeveer net zoveel is als de jaarlijkse consumptie van steden als Sevilla, Zaragoza of Alicante.

De varkensindustrie is in Spanje tevens de vierde veroorzaker van broeikasgasemissies met een volume van 23,48 miljoen ton Koolstofdioxide (CO2). Transport zorgt voor 171,5 miljoen ton, elektriciteitsopwekking voor 69,8 miljoen ton en de industrie voor 63,5 miljoen ton. De varkensindustrie is daarnaast jaarlijks goed voor 27% van de ammoniakemissie in Spanje.

Daarom wil de regering iets gaan doen aan de immer groeiende varkensindustrie die ongecontroleerd en milieu-onvriendelijk gebeurt. Het probleem is echter dat het niet de eerste keer is dat een regering dat wil doen. De plannen waren er ook al ten tijde van de regering-Zapatero (PSOE) en van de regering-Rajoy (PP). Geen enkele van deze regeringen boekten vooruitgang dus de vraag is of het de regering-Sánchez (PSOE) wel gaat lukken.

Ga naar de inhoud