skip to Main Content
Wanneer openden McDonald’s en Burger King voor het eerst een restaurant in Spanje?
Archieffoto

Wanneer openden McDonald’s en Burger King voor het eerst een restaurant in Spanje?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

McDonald's en Burger King in Spanje

Archieffoto

MADRID – Je bent een fan of absoluut niet. Je bent een McDonald’s persoon of een Burger King liefhebber. Als wetenswaardigheid is het eens leuk om te kijken naar de Amerikaanse fastfoodketens in Spanje. Wist je bijvoorbeeld dat de allereerste McDonald’s in Europa geopend werd in Nederland en pas tien jaar later in Spanje? En wist je dat de allereerste Burger King van Europa in Spanje werd geopend?

Spanje telde eind 2017 in totaal 504 McDonald’s restaurants terwijl er in heel Europa meer dan 8.000 te vinden zijn. In Spanje zijn de meeste restaurants te vinden in de Comunidad de Madrid (90), Andalusië (90) en Catalonië (89) gevolgd door de Comunidad Valenciana (57), Canarische Eilanden (36), Castilla y León (22), Balearen (20) en Galicië (16) en Baskenland (16).

De allereerste McDonald’s werd geopend in 1940 in San Bernardino in Californië (Verenigde Staten). Pas 31 jaar later in 1971 werd de eerste Europese McDonald’s geopend in Nederland, in Zaandam. Niet veel later in datzelfde jaar kwam er een tweede Europese vestiging bij in München in Duitsland en een jaar later in 1972 in Créteil in Frankrijk.

Na de eerste opening in 1971 in Zaandam duurde het 10 jaar voordat McDonald’s een restaurant opende in Spanje. Dat gebeurde in 1981 waar het restaurant geopend werd aan de Gran Via in de hoofdstad van Spanje, Madrid.

Het aandeel McDonald’s fastfood restaurants per 1 miljoen inwoners is in Nederland 14,6, in Spanje 10,8 en in België 6,7 restaurants per miljoen inwoners. In Oostenrijk is dat aantal het hoogste met 22,3 gevolgd door Zweden met 22,2 en Frankrijk met 21,2.

Burger King

Voor diegene die geen fan zijn van de McDonald’s en liever naar de Burger King gaan, dat kan in Spanje waar inmiddels 700 restaurants te vinden zijn. De allereerste Burger King in Spanje werd geopend in 1975, dus eerder dan de de concurrent McDonald’s. Burger King opende het eerste restaurant in Europa in Spanje waar dit gevestigd werd aan de Plaza de los Cubos in Madrid.

In het geval van de Burger King werd de eerste vestiging in Nederland geopend in 1981 (het jaar dat McDonald’s de eerste vestiging in Spanje opende) aan de lijnbaan in Rotterdam. In België werd pas in 2017 de eerste Burger King geopend. Nederland heeft nu 60 vestigingen waarbij ook de drukst bezochte ter wereld, die op Schiphol waar in 2008 per jaar 1,3 miljoen bezoekers/klanten kwamen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. Niks mis met af en toe een vette bek bij de Burgerking. Ja er zijn ook wel goede cafetarias, maar ook veel slechte, niet alles is goed. Het is prettig dat er meer keuze is dan alleen Spaans eten.

    1. Ja je kan beter in een spaanse bar of cafetaria een broodje kaas, chorizo of jamon kopen i.p.v. de rommel die ze daar verkopen.

      1. Wat speelt u weer belachelijk op de persoon. Ik schreef toch dat die zaak na een jaar weer weg was hier in Altea? En dat zal gebeurd zijn omdat ik er niet als klant kwam? Heel zielig, uw reactie!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken