Wanneer openden McDonald’s en Burger King voor het eerst een restaurant in Spanje?

Wanneer openden McDonald’s en Burger King voor het eerst een restaurant in Spanje?

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Je bent een fan of absoluut niet. Je bent een McDonald’s persoon of een Burger King liefhebber. Als wetenswaardigheid is het eens leuk om te kijken naar de Amerikaanse fastfoodketens in Spanje. Wist je bijvoorbeeld dat de allereerste McDonald’s in Europa geopend werd in Nederland en pas tien jaar later in Spanje? En wist je dat de allereerste Burger King van Europa in Spanje werd geopend?

Spanje telde eind 2017 in totaal 504 McDonald’s restaurants terwijl er in heel Europa meer dan 8.000 te vinden zijn. In Spanje zijn de meeste restaurants te vinden in de Comunidad de Madrid (90), Andalusië (90) en Catalonië (89) gevolgd door de Comunidad Valenciana (57), Canarische Eilanden (36), Castilla y León (22), Balearen (20) en Galicië (16) en Baskenland (16).

De allereerste McDonald’s werd geopend in 1940 in San Bernardino in Californië (Verenigde Staten). Pas 31 jaar later in 1971 werd de eerste Europese McDonald’s geopend in Nederland, in Zaandam. Niet veel later in datzelfde jaar kwam er een tweede Europese vestiging bij in München in Duitsland en een jaar later in 1972 in Créteil in Frankrijk.

Na de eerste opening in 1971 in Zaandam duurde het 10 jaar voordat McDonald’s een restaurant opende in Spanje. Dat gebeurde in 1981 waar het restaurant geopend werd aan de Gran Via in de hoofdstad van Spanje, Madrid.

Het aandeel McDonald’s fastfood restaurants per 1 miljoen inwoners is in Nederland 14,6, in Spanje 10,8 en in België 6,7 restaurants per miljoen inwoners. In Oostenrijk is dat aantal het hoogste met 22,3 gevolgd door Zweden met 22,2 en Frankrijk met 21,2.

Burger King

Voor diegene die geen fan zijn van de McDonald’s en liever naar de Burger King gaan, dat kan in Spanje waar inmiddels 700 restaurants te vinden zijn. De allereerste Burger King in Spanje werd geopend in 1975, dus eerder dan de de concurrent McDonald’s. Burger King opende het eerste restaurant in Europa in Spanje waar dit gevestigd werd aan de Plaza de los Cubos in Madrid.

In het geval van de Burger King werd de eerste vestiging in Nederland geopend in 1981 (het jaar dat McDonald’s de eerste vestiging in Spanje opende) aan de lijnbaan in Rotterdam. In België werd pas in 2017 de eerste Burger King geopend. Nederland heeft nu 60 vestigingen waarbij ook de drukst bezochte ter wereld, die op Schiphol waar in 2008 per jaar 1,3 miljoen bezoekers/klanten kwamen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.