100 euro voor 7.000 kilo sinaasappels in Valencia

100 euro voor 7.000 kilo sinaasappels in Valencia
Beeld: Pixabay

VALENCIA – Zelfs niet in de allerslechtste campagnes van de sinaasappels in Valencia heeft deze landbouwer zo weinig voor zijn oranje fruit gekregen. De prijzen die de sinaasappel-boeren krijgen voor hun oogst is extreem laag want voor 7.872,5 kilo ‘naranjas’ krijgen ze dit jaar 118,41 euro, aldus Enrique Llopis een sinaasappel-teler uit het Valenciaanse Algemesí.

Volgens deze boer hebben we het over de sinaasappel variëteit Valencia Late die per 831 m2 tussen de 350 en 400 euro kosten heeft maar dit jaar slechts 118,41 euro heeft opgeleverd. 

Maar dit is niet de eerste keer dat de sinaasappel-telers lage prijzen ontvangen, dat gebeurde ook al eens in juli zoals hier te lezen is. Toen werd er voor 8.731 kilo sinaasappels slechts 27,90 euro betaalt wat tussen de 0,0126 en 0,0032 euro per kilo is. 

In dat geval hebben we het over sinaasappels van de derde categorie maar sinaasappels in de eerste categorie doen het soms niet veel beter met prijzen rond de 0,13 euro per kilo.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

16
Reageer op dit artikel

12 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Peter Rissing

100 euro voor 7.000 kilo sinaasappels in Valencia Pixabay 100 euro voor 7.000 kilo sinaasappels in Valencia 20/08/2019RedactieValencia14 Reacties VALENCIA – Zelfs niet in de allerslechtste campagnes wat betreft de sinaasappels in Valencia heeft deze landbouwer zo weinig voor zijn oranje fruit gekregen. De prijzen die de sinaasappel-boeren krijgen voor hun oogst is extreem laag want voor 7.872,5 kilo ‘naranjas’ krijgen ze dit jaar 118,41 euro, aldus Enrique Llopis een sinaasappel-teler uit het Valenciaanse Algemesí. Volgens deze boer hebben we het over de sinaasappel variëteit Valencia Late die per 831 m2 tussen de 350 en 400 euro kosten heeft maar… Lees verder »

Anoniem

Hangada
In Valencia is één hanegada 831 m², vandaar de wat uitzonderlijke Spaanstalige oppervlaktemaat in bovenstaand verhaal om de productie-prijs te duiden. Duidelijker zou zijn tussen de €4200 en €2900 per hectare.
Ook de hangada zelf is een uitzonderlijke eenheid. De hanegada is een agrarische oppervlaktemaat die verschilt per regio.
In Colombia is één hangada bij voorbeeld 6400 m², in Castilië 576 m² en op de Canarische Eilanden weer 5248 m² ofwel 0,52 hectare.

Ger

Een ergernis over taalfouten ?, als men geprikkeld raak door zoiets als taalfouten (of andere dingen) dan zit de oorzaak ervan niet bij het (de) ander, het is een afspiegeling van je eigen ik.

Llorettenaar

Raar na 55 j nog geen enkele appelsien gegeten in Spanje, meloenen, druiven en pechen dat wel.
Die lage prijs, denkelijk vraag & aanbod.

Leo Aart van der Linden

Ik plaats hier hoegenaamd geen aanval op welke persoon dan ook, maar ik vind het ergerlijk dat een regelmatige uitgave, ook al verschijnt ze op het internet en niet in de dagbladhandel, zoveel taalfouten bevat. De advertenties brengen toch geld op (mag ik hopen) en daarmee kun je toch een taalvaardige eindredacteur bekostigen.

Erik Mulder

Hi Leo, heb jij nu helemaal niet anders te doen dan je daar druk over te maken? Ik vind het ergerlijk dat er steeds mensen zijn die niets anders te doen hebben dan te zeiken over enkele taalfouten. NIEMAND verplicht jou om dit te lezen.

John

Grappig, al die reacties van mensen die niet weten hoe het in elkaar steekt…. Rond eind juni is de oogst van spaanse sinaasappels gestopt en in de laatste week van juni is de zuid afrikaanse sinaasappel in Europa aangekomen. De valencia of valencialate sinaasappel is een late sinaasappel die geoogst wordt tussen half maart en eind juni en is hoofdzakelijk voor de sapindustrie bestemd. Doordat er minder sap gedronken wordt is het aanbod vele malen groter dan de vraag en is er zelfs een stop geweest op sapsinaasappels bij de verwerkende industrie. De sinaasappels die men nu in de winkels… Lees verder »

Gerti

Hallo John
Valse concurrentie uit Afrika.
Ik ben het eens met je argumenten en redenatie. Maar je vergeet 1 erg belangrijk argument waarom de algehele prijs die de boeren krijgen voor hun sinaasappels veel gedaald is.
Sinds vorig jaar heeft de EU de import voor sinaasappels vrij gegeven. BINNEN de EU mogen de boeren geen schadelijk vergif meer gebruiken. Daardoor is de opbrengst minder dan bij de Afrikaanse collega’s die wel alle soorten vergif, en dus ook ZEER SCHADELIJKE, gebruiken. De markt wordt nu overspoeld door goedkope(re) sinaasappels uit Afrika. Ook daarom krijgen de boeren nu veel minder geld per kg.

Martin

Ja klopt, volle pond in de supermarkt.
Ik laat de supermarkt al lang links liggen voor groente en fruit.
Ga lekker naar de markt en haal bij de boer op de markt rechtstreeks het lekkerste fruit.

Peter

Het “probleem” van de sinaasappels in Valencia is het gevolg van een handelsovereenkomst tussen Spanje en Zuid-Afrika. Spanje wilde graag producten exporteren naar Zuid-Afrika en dat land heeft uitonderhandeld dat zij hun producten mogen exporteren naar Spanje. Sinaasappels maken helaas deel uit van deze 5-jarige handelsdeal. Spaanse sinaasappelkwekers worden (op voorwaarden) door “Madrid” gecompenseerd. Naast de subsidie die kwekers krijgen, besparen zij kosten
door ervoor te kiezen om veel fruit niet meer te plukken. Macro-economisch een goede deal, maar het blijft wel een vreemd gezicht. Al dat fruit dat niet geplukt wordt.

Kees Haverkamp

Hoe kan het dat deze prijzen die de teler krijgt zo belachelijk laag zijn, en de wel in onze supermarkten te koop zijnde sinasappels, die met name uit Zuid Afrika komen, zo belachelijk duur? Wat gaat er fout? Ik hoop trouwens over een dikke week weer in Spanje zelf de heerlijke sinasappels en mandarijnen weer te kunnen kopen en eten. Daar wil ik dan best een goede prijs voor betalen!

Wim

In Nederlandse supermarkten is op heden geen enkele Spaanse sinaasappel te vinden, meest Zuid-Afrika ik hoef ze niet zijn overwegend niet lekker.
Het is natuurlijk ook zo consument kan zijn geld maar 1 keer uitgeven, nu is het seizoen van Perzik, Nectarine, Pruimen Aardbeien en Meloenen, dus logisch daalt de sinaasappel vraag, telers zouden hier op in moeten spelen.
Maar ik hoop weer snel ook hier in Nederland de Valencia’s weer te zien.

Johanna

Wat een gezeur over de kleur van de sinaasappel, heb jaren in een land gewoond waar de sinaasappel bruinig was van kleur met een dunne schil. Als je de sinaasappel openmaakte of door sneed met een mes, oranje van binnen en heeeel veel sap, heeeeerlijk heerlijk. Sinaasappel hoeft helemaal niet oranje te zijn, wat er in zit dat is het BELANGRIJKSTE. Dus stop met zeuren over de kleur.

maclaren0@gmail.com

schandalig als ik kan zal ik ze bij de boer zelf kopen met een fikse fooi erbij

Anoniem

Over de rug van de boeren verdienen de supermarkten maar zat aan deze sinaasappels, voor de consument is het nog steeds het volle pond afrekenen!

kris

idd vandaag stonden ze nog 88 cent per kilo bij Mercadonna (vorig jaar deze periode 1,10 euro/kg) wie pakt hier de meeste winst?

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.