Benidorm wil geen toeristenbelasting

Benidorm wil geen toeristenbelasting
Beeld: Freepik

BENIDORM – Het is niet de eerste keer dat de badplaats Benidorm aangeeft geen voorstander te zijn van enige vorm van een belasting voor de toeristen. Ook dit keer heeft de gemeente aan de regioregering laten weten dat Benidorm geen toeristenbelasting of ecotaks wil. Recent is de discussie over een speciale belasting voor de bezoekers van de Valencia regio, waaronder dus ook de populaire Costa Blanca, weer opgelaaid.

Op dit moment worden er in Spanje slechts op twee plaatsen, te weten Catalonië en de Balearen eilanden, toeristenbelastingen of zoals men het op de Balearen noemt een ecotaks geheven. Maar ook in andere toeristische regio’s zoals de Valencia regio, Andalusië, Madrid en de Canarische Eilanden wordt regelmatig over een vorm van toeristenbelasting gediscussieerd.

In de Comunidad Valenciana ofwel de Valencia regio kwam de discussie recent weer op gang dankzij de politieke partijen Podemos en Compromis. Zij menen namelijk dat toeristenbelasting binnen Europa op heel veel plaatsen wordt toegepast en dat de bezoekers aan de Valencia regio daar waarschijnlijk ook geen problemen mee zouden hebben mits die belastingen ook gebruikt worden voor doeleinden waar de toeristen ook profijt van hebben.

Terwijl de coalitiepartner Compromis het over een toeristenbelasting heeft moet de regiopremier Ximo Puig voorlopig niets weten over een belasting voor toeristen. Voor de PSOE politicus heeft een toeristenbelasting geen voorrang en staat het ook helemaal niet op de politieke agenda.

Maar in andere regio’s zoals Catalonië waar sinds 2012 een toeristenbelasting gevraagd wordt aan alle toeristen (nationaal en internationaal) en op de Balearen eilanden waar men in 2016 begon met het vragen van een ecotaks, verloopt dat zonder problemen.

Het geld dat men in deze twee autonome regio’s ophaalt wordt daarna voor een groot deel verdeeld onder de gemeenten en eilanden waar deze het geld kunnen gebruiken om speciale projecten op te zetten of verbeteringen door te voeren waar uiteindelijk ook de toeristen profijt van hebben.

Wat vind jij, ben jij voorstander van een toeristenbelasting in Spanje?

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
12 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Niet alleen Benidorm is hier tegen, maar juist Hosbec, zeg maar de grote horecakoepel aan de Costa Blanca. Die verdedigt de belangen van alles dat met toerisme te maken heeft.

Absoluut noodzakelijk.
Recent Benidorm en omgeving bezocht en opvallend veel rotzooi en afval langs (snel)wegen; superveel vuiligheid overal.
Dus fijn tax invoeren en de boel schoonmaken en houden

Ik neem aan dat iedereen wel beseft dat het opvangen van toeristen veel geld kost aan de gemeente.. Het lijkt me dan ook logisch dat een deel(tje) van het door de toeristen gespendeerde geld in de gemeentekas terecht komt. Het kan toch niet dat de ‘gewone man’ mee moet opdraaien voor uitgaven die enkel de horeca en enkele andere handelszaken ten goede komen. Een belasting te betalen door de handelaars die aan het toerisme verdienen lijkt me dus logisch en of de handelaar die dan ook doorrekend aan de toeristen moet hij zelf maar weten. .

Als bijvoorbeeld de horeca meer werk heeft dankzij de toeristen, wordt er meer geld verdiend en dus meer belasting afgedragen. Bovendien is er meer werk, meer banen, dus een hogere afdracht. De mensen die aan het werk worden geholpen, hebben meer te besteden en dragen dan ook weer meer af. Daarbij is er minder nodig voor uitkeringen. Al met al draagt de toerist dus indirect bij aan de belastingopbrengsten.. Waarom zou je die dan afschrikken met een aanvullende belasting. Als het om kleine bedragen gaat en de totale afdracht hiervan laag is, dan kost het apparaat meer dan het opbrengt.… Lees verder »

Volledig met je eens Peter .Het is altijd de gewone man die de pineut is .Geen toeristen belastingen ,we worden genoeg belazerd

Geen toeristenbelasting, houden zo. Ben overigens ook tegen de vliegtax.

Belasting is diefstal .

De prijzen in Benidorm liggen niet zo hoog dat er niet een kleine ecotaks bij kan. Verder denk ik dat Benidorm zijn toeristen al behoorlijk in de watten legt, dus ook dit geld zou dan vast goed worden besteed. Waarom de vorige reagu.. er trouwens de migranten bij haalt, is mij een raadsel…

Deze moeten ook onderhouden worden en kost volgens mij véél meer dan dat de toeristen belasting opbrengt.Daar boven op komt dat de toeristen veel geld in het laatje brengen.Die belasting voeren ze in omdat ze geld nodig hebben.Als er geen geld genoeg is speel dan geen sinterklaas om achteraf andere mensen te pluimen.

Waar staat ecotax? Nergens volgens mij. Gewoon ordinaire toeristenbelasting.

Als Spanje graag de grote Jan uithangt en bootvluchtelingen opvangen moeten ze geen toeristen extra pluimen om dit te bekostigen.Men vergeet dat er veel toeristen naar spanje komen omdat ze de invoer in eigen land kotsbeu zijn laat deze er dan in spanje voor opdraaien met een verdraaide belasting en je bent die toeristen ook kwijt.

Ik ben faliekant tegen het heffen van toeristenbelasting.
Ze mogen blij zijn dat ik mijn geld bij hun wil komen uitgeven.
Over het algemeen trouwens komen de opbrengsten niet terug in voorzieningen voor toeristen.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.