16-jarige snorkelaar overleden na prik grote pieterman vis aan de Costa Brava

16-jarige snorkelaar overleden na prik grote pieterman vis aan de Costa Brava
Beeld: 123rf

16-jarige snorkelaar overleden na prik grote pieterman vis aan de Costa Brava

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GERONA – Afgelopen zaterdag 15 augustus is een 16-jarige snorkelaar bij het strand van Playa de Aro aan de Costa Brava overleden. Hij was aan het snorkelen en met een camera opnames aan het maken toen waarschijnlijk geprikt werd door een grote pieterman (pez araña) vis. 

In eerste instantie wist men niet wat de dood van de jonge snorkelaar had veroorzaakt maar de bewoner van de Catalaanse gemeente Montagut i Oix raakte in een anafylactische shock en overleed kort daarna.

Op zaterdag was de jongen aan het snorkelen in de zee voor de kust van Playa de Aro maar om 15.30 uur konden de ouders de jongen niet meer zien. Uiteindelijk werd de jongen rond 16.15 uur al drijvend in zee door enkele zwemmers gevonden en werd hij naar het strand gebracht waar men begon met een reanimatie.

Helaas lukte dat niet en ging men in eerste instantie er vanuit dat de jongen was verdronken. Maar in de hals vlakbij de luchtpijp zagen de strandwachten een kleine verwonding van zo’n 2 á 3 millimeter en daarnaast had de jongen enkele vlekken in zijn gezicht.

Het was echter na de dood van de jongen dat de ouders de opnames op de teruggevonden camera bekeken en naast een opgenomen kwal ook een vreemde kleurrijke vis zagen. De jongen heeft echter slechts 30 seconden kunnen opnemen want toen zwom de vis snel weg en werd de jongen dodelijk gestoken.

Grote pieterman

De grote pieterman (pez araña, pez escorpion, salvario) is een tot 40 centimeter lange, slanke vis met een zijdelings platgedrukt lichaam en de bouw van een baarsachtige. Hij heeft een in verhouding grote kop met een opwaarts gericht bek. Hij is groengrijs tot geelbruin, de rug donkerder dan de zijden en de buik met donkere, korte strepen. Boven de ogen staan twee tot drie kleine stekels. 

De vis is berucht om deze gifstekels, die pijnlijke steken kunnen veroorzaken. Het gif veroorzaakt onmiddellijk een felle, uitstralende pijn, misselijkheid en lokale zwellingen. In zeldzame gevallen kan het gif dodelijk zijn.

kleine pieterman
Beeld: Wikimedia

Kleine pieterman

De grote pieterman vis moet niet verward worden met de kleine pieterman (salvariego) is een visje dat behoort tot de meest giftige dieren van Europa. De kleine pieterman wordt 10 tot 18 cm lang en heeft een aantal doornige stekels op zijn rugvin. De stekels in de voorste rugvin en op de kieuwdeksels bevatten gifklieren, die bij verstoring worden opgezet. De kleine pieterman leeft in ondiepe wateren en op zandbanken, waar hij zich ingraaft.

Wandelaars of zwemmers raken meestal gewond doordat ze per ongeluk op een ingegraven visje trappen. Wie door een pieterman geprikt wordt, voelt een hevige, brandende pijn rond de steekplaats die zich kan uitbreiden over benen of armen en zonder behandeling weken kan duren. Er kan ook een zwelling en ontsteking ontstaan. Mogelijke symptomen zijn hoofdpijn, hartkloppingen, hoge koorts, duizeligheid en braken. Slachtoffers van de pieterman kunnen zich het best zo snel mogelijk laten verzorgen.

Ga naar de inhoud