16-jarige snorkelaar overleden na prik grote pieterman vis aan de Costa Brava

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
16-jarige snorkelaar overleden na prik grote pieterman vis aan de Costa Brava
Beeld: 123rf

GERONA – Afgelopen zaterdag 15 augustus is een 16-jarige snorkelaar bij het strand van Playa de Aro aan de Costa Brava overleden. Hij was aan het snorkelen en met een camera opnames aan het maken toen waarschijnlijk geprikt werd door een grote pieterman (pez araña) vis. 

In eerste instantie wist men niet wat de dood van de jonge snorkelaar had veroorzaakt maar de bewoner van de Catalaanse gemeente Montagut i Oix raakte in een anafylactische shock en overleed kort daarna.

Op zaterdag was de jongen aan het snorkelen in de zee voor de kust van Playa de Aro maar om 15.30 uur konden de ouders de jongen niet meer zien. Uiteindelijk werd de jongen rond 16.15 uur al drijvend in zee door enkele zwemmers gevonden en werd hij naar het strand gebracht waar men begon met een reanimatie.

Helaas lukte dat niet en ging men in eerste instantie er vanuit dat de jongen was verdronken. Maar in de hals vlakbij de luchtpijp zagen de strandwachten een kleine verwonding van zo’n 2 á 3 millimeter en daarnaast had de jongen enkele vlekken in zijn gezicht.

Het was echter na de dood van de jongen dat de ouders de opnames op de teruggevonden camera bekeken en naast een opgenomen kwal ook een vreemde kleurrijke vis zagen. De jongen heeft echter slechts 30 seconden kunnen opnemen want toen zwom de vis snel weg en werd de jongen dodelijk gestoken.

Grote pieterman

De grote pieterman (pez araña, pez escorpion, salvario) is een tot 40 centimeter lange, slanke vis met een zijdelings platgedrukt lichaam en de bouw van een baarsachtige. Hij heeft een in verhouding grote kop met een opwaarts gericht bek. Hij is groengrijs tot geelbruin, de rug donkerder dan de zijden en de buik met donkere, korte strepen. Boven de ogen staan twee tot drie kleine stekels. 

De vis is berucht om deze gifstekels, die pijnlijke steken kunnen veroorzaken. Het gif veroorzaakt onmiddellijk een felle, uitstralende pijn, misselijkheid en lokale zwellingen. In zeldzame gevallen kan het gif dodelijk zijn.

Beeld: Wikimedia

Kleine pieterman

De grote pieterman vis moet niet verward worden met de kleine pieterman (salvariego) is een visje dat behoort tot de meest giftige dieren van Europa. De kleine pieterman wordt 10 tot 18 cm lang en heeft een aantal doornige stekels op zijn rugvin. De stekels in de voorste rugvin en op de kieuwdeksels bevatten gifklieren, die bij verstoring worden opgezet. De kleine pieterman leeft in ondiepe wateren en op zandbanken, waar hij zich ingraaft.

Wandelaars of zwemmers raken meestal gewond doordat ze per ongeluk op een ingegraven visje trappen. Wie door een pieterman geprikt wordt, voelt een hevige, brandende pijn rond de steekplaats die zich kan uitbreiden over benen of armen en zonder behandeling weken kan duren. Er kan ook een zwelling en ontsteking ontstaan. Mogelijke symptomen zijn hoofdpijn, hartkloppingen, hoge koorts, duizeligheid en braken. Slachtoffers van de pieterman kunnen zich het best zo snel mogelijk laten verzorgen.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
donker/licht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.