Het Puerta del Sol plein in Madrid is voetgangersgebied geworden

Het Puerta del Sol plein in Madrid is voetgangersgebied geworden
Beeld: Europa Press

Het Puerta del Sol plein in Madrid is voetgangersgebied geworden

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De gemeente Madrid heeft haast gemaakt en heeft voordat men van plan was in 2021 het emblematische middelpunt van de Spaanse hoofdstad en van het hele land voetgangersgebied te maken dit reeds op donderdag 20 augustus voor elkaar gekregen. Het zijn de corona-maatregelen zoals de social distance die er o.a. voor hebben gezorgd dat het meest centrale plein van Spanje alleen nog door voetgangers te gebruik is.

Het Puerta del Sol plein is autovrij geworden, dat wil zeggen dat de calle Mayor en de calle Alcalá, de Carrera de San Jerónimo, tussen het plaza de Canalejas en Puerta del Sol; tussen Espoz en Mina, tussen de calle de la Cruz en Carrera de San Jerónimo, en de calle de la Victoria, tussen Cruz en Carrera de San Jerónimo ‘zona peatonal’ is geworden. 

De ruim 7.000 bussen en taxi’s die dagelijks gebruik maakten van het plein en de daarbij horende straten moeten vanaf nu omrijden. Daardoor is met de extra 5.546 m2 voetgangerszone een grote autovrije open ruimte van 16.751 m2 ontstaan die onder andere gebruikt wordt bij de nieuwjaarsviering elk jaar.

Het autovrij maken van dit beroemde plein is eigenlijk fase 1 want in de volgende fasen moeten er meer veranderingen plaats gaan vinden. Zo worden de belangrijkste monumenten zoals de beelden van Mariblanca en die van de Oso y el Madroño (de beer) aan de noordkant van het plein geplaatst terwijl het beeld van Carlos III gedraaid wordt en richting oost-west geplaatst gaat worden zodat de gevel van de Real Casa de Correos meer opvalt. Aan beide uiteinden komende containers, kiosken, liften en uitgangen van de metro zodat het centrale plein leger wordt en er een groter plein ontstaat.

Ga naar de inhoud