Spanje zal dit jaar 54 miljoen minder internationale toeristen ontvangen

Europa Press
Beeld: Europa Press

Spanje zal dit jaar 54 miljoen minder internationale toeristen ontvangen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Een van de sectoren die wellicht het meeste te lijden heeft tijdens de corona-crisis is het toerisme in Spanje. Niet alleen de genomen corona-maatregelen in eigen land maar meer nog de reisadviezen en restricties en/of verboden om naar Spanje of delen daarvan te reizen zullen ervoor zorgen dat er dit jaar zo’n 54,4 miljoen minder internationale vakantiegangers naar Spanje komen.

Volgens het adviesbureau Simon-Kucher & Partners zal het toeristische Spanje dit jaar zo’n 65% of 54,4 miljoen minder internationale toeristen op bezoek krijgen. In 2019 werd het jaar nog afgesloten met een nieuw record aan buitenlandse vakantiegangers met 83,7 miljoen personen maar dit jaar zal dat dus veel minder zijn, aldus het adviesbureau.

Naast minder vakantiegangers zal de toeristensector ook enorme verliezen lijden van rond de 88 miljard euro wat 6,2% minder is van het bruto binnenlands product (bbp) in Spanje.

Nationaliteiten

Volgens het internationale adviesbureau zijn het vooral het Verenigd Koninkrijk en Duitsland die samen met Frankrijk voor enorme verliezen van toeristen zorgen. Zo verwacht men dat er in plaats van de 18 miljoen Britse toeristen in 2019 dit jaar 12 miljoen toeristen uit het VK minder naar Spanje komen (-67%). 

In 2019 kwamen er nog 11,2 miljoen Duitse toeristen naar Spanje maar dat zal dit jaar 6,8 miljoen toeristen minder zijn (-61%) terwijl dat bij de Franse toeristen in plaats van 11,2 miljoen in 2019 dit jaar 6,3 miljoen Franse vakantiegangers minder zullen zijn (-57%).

Ook Nederland staat op het lijstje met 3,7 miljoen Nederlandse toeristen in 2019 maar naar verwachting zal dit jaar met 2,2 miljoen vakantiegangers uit Nederland minder (-59%) worden afgesloten. België wordt niet apart als land genoemd maar wordt bij de rest van de wereld opgeteld wat in 2019 goed was voor 39,6 miljoen internationale toeristen met dit jaar een verlies van 27 miljoen toeristen (-68%).

Regio’s

Gekeken naar de autonome regio’s in Spanje concludeert het adviesbureau dat Catalonië, normaal de regio in de zomermaanden met de meeste buitenlandse toeristen, dit corona-jaar 66,1% of 12,8 miljoen minder toeristen zal ontvangen. Op de Balearen eilanden is dat verlies 75,5% of 10,3 miljoen toeristen terwijl dat voor de Canarische Eilanden 53,3% of 7 miljoen toeristen minder zal zijn.

In het geval van Andalusië schrijft het adviesbureau dat het aantal internationale toeristen zal afnemen met 65,4% of 7,9 miljoen toeristen terwijl dit in de Valencia regio 64,4% of 6,2 miljoen toeristen minder is en in de Madrid regio 64% of 4,9 miljoen toeristen minder zullen zijn.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.