Meer ‘chupasangres’ ofwel kriebelmuggen in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Meer ‘chupasangres’ ofwel kriebelmuggen in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op veel plaatsen in midden en noord Spanje en nu ook langs de Middellandse Zee is de zogenaamde “mosca negra” ook wel “chupasangre’ genoemd haar gebied aan het uitbreiden. Het gaat om de kriebelmug ofwel de simuliidae, een type mug dat voor aardig wat pijn kan zorgen en zelfs de dood kan betekenen voor vogels en muizen. Deze mug is gesignaleerd in regio’s als Catalonië, Valencia regio, Aragón, Castilla-La Mancha en de Madrid regio, aldus de Asociación Nacional de Empresas de Sanidad Ambiental (ANECPLA).

Het is niet de eerste keer dat de “mosca negra” gedurende de zomermaanden voor problemen zorgt want dat gebeurde in 2006 en de zomers daarna al in de deelstaat Aragón waar sindsdien meer dan 30.500 mensen medische assistentie zochten na een steek van deze bloedzuigende mug. “Mosca” betekent eigenlijk vlieg wat voor verwarring zorgt in Spanje want het gaat om een mug. Op dit moment begint de kriebelmug een plaag te worden in de Madrid regio, Valencoa regio, delen van Catalonié en Castilla-La Mancha vanwege de hitte tijdens de hittegolf.

Pijnlijk

De kriebelmug kan een beetje vergeleken worden met de tijgermug aangezien deze ook overdag aanvalt en makkelijk door kleding kan prikken, al moet er in het geval van de “chupasangre” gesproken worden van bijten door middel van zaagbewegingen. Het zijn kleine, zwarte of oranjerode tot grijze insecten met korte pootjes en antennes. Ze zijn herkenbaar aan hun kleine vleugels. De lichaamslengte varieert van 1 tot 5 mm.

De mannetjes voeden zich voornamelijk met nectar, de vrouwtjes echter zuigen onder andere bij mensen bloed. Van zo’n beet kan men dagenlang pijnlijke jeuk en zwellingen oplopen.

Als de kriebelmug bijt dan verwijdert het diertje een stukje huid waarna de mug makkelijker bloed kan opzuigen zonder dat men daar in eerste instantie erg in heeft. Het is echter het speeksel van de kriebelmug dat kan zorgen voor een reactie zoals een grote rode bult die bij sommige mensen kan aanzwellen en roder kan worden.

Regio’s

Aragón was in 2006 de eerste regio waar toen 2.000 mensen te maken kregen met de gevolgen van een kriebelmug steek. In 2017 steeg dat aantal gestoken mensen al naar 28.500 personen terwijl ook in de regio’s Catalonië (met name in de Ebro delta en langs de Ebro rivier), Valencia regio en de Murcia regio honderden mensen het slachtoffer zijn geworden van de mosca negra.

Tijdens de zomer van 2020 en ook dit jaar is ook de regio Madrid aan de beurt waarbij men nog niet wil spreken over een plaag maar wel over een invasie van de vervelende muggen. Volgens experts moeten de zuidelijker gelegen regio’s zoals Extremadura en vooral Andalusië zich klaar gaan maken voor de komst van de kriebelmuggen die wellicht nog deze zomer aanwezig zullen zijn.

Ga naar de inhoud