Spanje heeft voor elke gepensioneerde twee werkenden dankzij de ‘babyboomers’

Spanje heeft voor elke gepensioneerde twee werkenden dankzij de 'babyboomers'
Beeld: Freepik

Spanje heeft voor elke gepensioneerde twee werkenden dankzij de ‘babyboomers’

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De situatie in Spanje op dit moment is dat er voor elke gepensioneerde inwoner van het land twee werkenden tegenover staan. Spanje heeft 19,3 miljoen werkenden maar ook 8,9 miljoen gepensioneerden die een van de verschillende pensioenen ontvangen waarbij men spreekt over een afhankelijkheidsratio van 2,2.

De vergrijzing is een actueel thema in Spanje. Door wijzigingen in de samenleving in de loop van de 20ste eeuw, zoals de babyboom, de verandering van de nataliteit en de verhoging van de levensverwachting heeft Spanje te maken met fundamentele veranderingen. 

Op dit moment is de situatie in Spanje dat er voor 8,9 miljoen gepensioneerden 19,3 miljoen werkenden zijn. Dat aantal zal in de toekomst veranderen wanneer de zogenaamde babyboomers, die personen die geboren zijn tussen eind 1950 en half 1970, de pensioengerechtigde leeftijd zullen bereiken waarna de afhankelijkheidsratio lager zal zijn dan de huidige 2,2 wat al een laag ratio is vergeleken met andere landen.

Volgens het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) en Eurostat zullen er tegen het jaar 2050 tussen de 5 en 7 miljoen minder werkenden zijn in Spanje. De Spaanse Centrale Bank heeft uitgerekend dat de afhankelijkheidsratio in 2050 gedaald zal zijn naar circa 1,5.

Op dit moment en volgens de cijfers over de maand juni van het Ministerie van Sociale Zekerheid zijn er 14,7 miljoen werknemers en 3,3 miljoen zelfstandigen die allemaal een bijdrage aan de Sociale Zekerheid leveren. Van het aantal gepensioneerden ontvangen 6,03 miljoen een ouderdomspensioen (jubilación), 1,6 miljoen een nabestaandenpensioen (viudedad), bijna 1 miljoen een arbeidsongeschiktheidspensioen (incapacidad permanente) en circa 330.000 een nabestaandenpensioen (orfandad) pensioen.

Ga naar de inhoud