Meer dan 5.000 dode vissen in Ebro-rivier nabij kerncentrale in Tarragona

Meer dan 5.000 dode vissen in Ebro-rivier nabij kerncentrale in Tarragona
Beeld: Voorbeeldfoto / Canva

Meer dan 5.000 dode vissen in Ebro-rivier nabij kerncentrale in Tarragona

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – In het stuwmeer van Flix wat een onderdeel is van de Ebro-rivier in het zuiden van de provincie Tarragona, is een onderzoek gaande naar de vondst van meer dan 5.000 dode vissen. Weliswaar ligt er in de buurt in Ansó een kerncentrale, de vissen werden voordat de rivier deze ‘central nuclear’ bereikt gevonden bij het dorp Flix.

De Catalaanse Agents Rurals zijn een onderzoek gestart naar de doodsoorzaak van meer dan 5.000 vissen in de Ebro-rivier in het zuiden van de provincie Tarragona. Een van de mogelijke doodsoorzaken is het gebrek aan zuurstof in het water nadat er tests aan de poorten van het Riba-roja-reservoir zijn uitgevoerd.

In een eerste autopsie van diverse vissen is geen mogelijke doodsoorzaak gevonden maar men wacht nog op de resultaten van een tweede uitgebreide onderzoek. Volgens de natuur agenten is de impact op de natuur en het milieu enorm groot, evenals de economische impact wat betreft de visserij.

Het Catalaanse Water Agentschap (ACA) brengt het aantal dode vissen terug tot een paar honderd, maar de Agents Rurals sluiten meer dan vijfduizend dode vissen niet uit. De inspecties en verzameling van watermonsters zijn gezamenlijk uitgevoerd en de resultaten van sommige analyses worden nog afgewacht. De hypothese is echter dat het om een natuurlijk fenomeen gaat en dat het gebrek aan zuurstof in het water de mogelijke doodsoorzaak is. Ook kan een ‘explosie’ van micro-organismen, bacteriën, microalgen en protozoa in het algemeen vanwege het warme weer een van de doodsoorzaken zijn.

Deze grote vissterfte vond al een week geleden plaats en wordt als willekeurig en massaal omschreven. Daarbij zijn niet alleen kleine vissen zoals karpers, zwarte baars en snoekbaars gestorven maar ook grote meervallen, die wel eens als rivier-monsters omschreven worden omdat deze tot wel drie meter lang kunnen zijn.

Ga naar de inhoud