Spanje heeft 13,2 miljoen glasvezel internetverbindingen en 56 miljoen mobiele telefoonlijnen

Spanje heeft 13,2 miljoen glasvezel internetverbindingen en 56 miljoen mobiele telefoonlijnen
Beeld: Canva

Spanje heeft 13,2 miljoen glasvezel internetverbindingen en 56 miljoen mobiele telefoonlijnen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de laatste cijfers van juni 2022 hebben in Spanje 13,2 miljoen huishoudens en bedrijven een glasvezel internetverbinding. Dat zijn er 1,1 miljoen meer dan in juni 2021 waarbij er van mei op juni 66.894 nieuwe ‘líneas de fibra óptica’ bij zijn gekomen in Spanje. Ook het aantal mobiele telefoonlijnen steeg terwijl het aantal vaste telefoonlijnen en ADSL internetverbindingen daalde.

Terwijl het aantal glasvezel internetverbindingen in een jaar tijd met 1,1 miljoen steeg, nam het aantal ADSL internetverbindingen met 500 duizend af, aldus de cijfers van de Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC). Uit diezelfde cijfers is ook op te maken wie het overgrote merendeel van de snelle internetverbindingen beheerd.

Zo is te zien dat 77,4% van alle glasvezel internetverbindingen in handen is van Movistar met 35%, Orange (incl. Jazztel) met 24%, Vodafone (incl. Ono) met 18% terwijl Grupo MASMOVIL 19% in handen heeft. 37,3% van alle glasvezelaansluitingen, de zogenaamde FTTH (Fiber To The Home) of in het Spaans ‘fibra hasta la casa’ is in handen van Movistar met 4,9 miljoen aansluitingen.

Uit de maandelijkse cijfers over de telecommunicatie in Spanje is ook op te maken hoe de verdeling is van mobiele telefonie. Movistar is de grootste maatschappij met 28% gevolgd door Orange met 23%, Vodafone met 22%, Grupo MASMOVIL met 21% en overige maatschappijen met 6%. Er zijn in Spanje in totaal meer dan 56 miljoen mobiele telefoonlijnen wat meer is dan de meer dan 47 miljoen inwoners.

Er zijn in Spanje ook 18,2 miljoen vaste telefoonlijnen te vinden waarbij dat aantal wel in een maand gedaald is met 36 duizend ‘líneas de telefonía fija’. Er zijn in Spanje in totaal nog steeds meer dan 16 miljoen vaste telefoonlijnen te vinden.

Ga naar de inhoud