Bosbrand Tenerife raast door: 10.000 ha natuur verwoest en 12.000 geëvacueerden

Bosbrand Tenerife raast door: 10.000 ha natuur verwoest en 12.000 geëvacueerden
Beeld: via canva.com

Bosbrand Tenerife raast door: 10.000 ha natuur verwoest en 12.000 geëvacueerden

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Sinds afgelopen dinsdagavond 15 augustus woedt een enorme natuur- en bosbrand in het centrum van het Canarische Eiland Tenerife. Het vuur heeft praktisch vrij spel omdat de brand nog niet gecontroleerd is en alles verwoest in haar pad. Inmiddels is meer dan 10.000 hectare natuur verwoest en zijn volgens officiële gegevens 12.279 personen geëvacueerd, maar dat aantal kan makkelijk meer dan 26.000 mensen zijn als gekeken wordt naar het aantal ingeschreven personen in de getroffen gemeenten.

De bosbrand op Tenerife heeft inmiddels 10.000 hectare land verwoest, met een potentieel van 21.000 hectare. De brand heeft een omtrek van 70 kilometer, met een groot front in het noorden van het eiland. Ondanks de moeilijke omstandigheden hebben de hulpdiensten vooruitgang geboekt. In het zuiden van de brand is 90% van het gebied stabiel. In het noorden is de situatie echter nog steeds moeilijk, met slechts 20% van het gebied dat stabiel is.

De bosbrand op Tenerife heeft momenteel drie fronten. Het eerste front in de Hoya Marcial brandt langzaam af. Het tweede front in Santa Úrsula is moeilijk te bereiken vanwege de steile helling. Het derde front is het meest zorgwekkend, omdat het heeft geleid tot evacuaties.

De bosbrand op Tenerife heeft tot nu toe 12.279 mensen gedwongen hun huis te verlaten. Dit aantal is lager dan de oorspronkelijke schatting van 26.000, dat overeenkomt met het aantal inwoners van de ontruimde gebieden. De evacuaties vonden in elf gemeenten in het zuiden en noorden van het eiland plaats.

De bosbrand op Tenerife is begonnen in de gemeente Arafo en heeft zich vervolgens verspreid naar elf andere gemeenten op het eiland. De brand heeft tot nu toe het grootste deel van het gebied in Arafo verwoest, gevolgd door Candelaria en Santa Úrsula. De omvang van de brandschade in de andere gemeenten is nog niet bekend.

Er zijn ongeveer 500 brandweerlieden, veiligheids- en logistiek personeel ingezet om de bosbrand op Tenerife te bestrijden. Op zaterdag waren er 19 luchtvaartuigen ingezet en op zondag zullen dat er 22 zijn.

Ga naar de inhoud