Gesloten stranden nadat zwemmer werd gebeten door blauwe haai bij Valencia

Gesloten stranden nadat zwemmer werd gebeten door blauwe haai bij Valencia
Beeld: redactie & canva.com

Gesloten stranden nadat zwemmer werd gebeten door blauwe haai bij Valencia

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Enkele dagen geleden werd het verbod op zwemmen geactiveerd bij de stranden van Aigua Blanca, Rabdells en Aigua Morta in Oliva in de provincie Valencia. De reden was dat er een haai vlak bij de kust was gesignaleerd waardoor gedurende twee uur er een zwemverbod geldig was. Later is gebleken dat een zwemmer door een haai was gebeten, waarna de gemeente Oliva besloot de stranden gedurende enkele uren te sluiten.

Volgens de lokale media gaat het om een exemplaar van een grote blauwe haai, de ‘tintorera’ die het meest gesignaleerd wordt bij de Spaanse kust. Het is niet de eerste keer dat er voor de kust van de Valencia regio een ‘tiburon azul’ wordt gezien. Deze zomer zijn er in heel Spanje meer haaien gezien die dicht bij de stranden komen.

Dit keer blijkt echter dat een zwemmer gebeten is door de haai. Dat gebeurde afgelopen donderdag rond 13 uur bij het Aigua Blanca strand. De man zegt in een lokale krant dat hij weliswaar een schaduw zag in het water, maar geen haai heeft gezien. Toch werd zijn linkerbeen aangeraakt, waarna hij licht werd gebeten door de haai in zijn rechterbeen.

Deze inwoner van Oliva bevond zich vlak bij de kustlijn, het water reikte ongeveer tot zijn knieën, en hij was in gezelschap van andere zwemmers die op deze warme augustusdag in het water afkoelden. “Ik was zo geschrokken dat ik niet eens bang werd. Toen ik bloed zag, liep ik dieper de zee in om de omstanders niet ongerust te maken,” vertelt de man.

Op een kalme en onopvallende manier, en zonder echt te weten wat hem overkomen was, zocht hij de dichtstbijzijnde medische post op. Ze stuurden hem door naar het Gezondheidscentrum van Oliva vanwege de ernst van zijn verwonding. Daar verzorgden ze zijn wond aan de zijkant van zijn voet en gaven hem een tetanusprik. Ze hebben de wond echter niet gehecht omdat het een beet van een levend organisme betrof, wat infectierisico’s met zich meebracht, aldus de zorgverleners.

Na het zien van de tandafdruk, namen de specialisten foto’s om te raadplegen welk soort vis hem dit letsel had bezorgd. Aan de hand van de beet konden ze vaststellen dat het om een blauwe haai ging. Na kennisname van dit voorval heeft het gemeentebestuur van Oliva onmiddellijk het zwemmen verboden op de stranden van Aigua Blanca, Rabdells en Aigua Morta. Er werd een protocol gestart en het dier werd in het gebied gespot. Bovendien werd het toezicht in het gebied verhoogd om te volgen waar de blauwe haai zich verplaatste.

Ga naar de inhoud