Spanje wint voor het eerst het Wereldkampioenschap Vrouwenvoetbal

@SEFutbolFem / X
Beeld: @SEFutbolFem / X

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het Spaanse vrouwenelftal heeft met een 1-0 winst op Engeland de finale gewonnen van het Wereldkampioenschap Vrouwenvoetbal. Op zondag om 12 uur begon de eerste finale van een WK voor het Spaanse nationale elftal. In minuut 29 zorgde Olga Carmona voor het eerste en enige doelpunt van de wedstrijd, waarin Engeland ondanks de verlenging niet wist te scoren.

De Nederlandse bondscoach Sarina Wiegman van het Engelse team wist niet meer terug te komen na het eerste doelpunt van het Spaanse elftal onder leiding van de Spaanse bondscoach Jorge Vilda. De wedstrijd duurde 14 minuten langer dan de 90 minuten, maar ook in die extra minuten speeltijd wist Spanje aanvallend sterker te zijn dan de Engelse speelsters.

Op weg naar de finaleplaats wist Spanje Zwitserland in de achtste, Nederland in de kwart en Zweden in de halve finales achter zich te laten. Daarvoor wist het Spaanse elftal in de groepsfase met 4-0 te winnen van Japan, 5-0 te winnen van Zambia en ook Costa Rica met 3-0 te verslaan.

Dankzij het succes van het Spaanse vrouwenelftal tijdens het WK dat in Australië en Nieuw-Zeeland plaatsvond, is het vrouwenvoetbal nog populairder geworden in Spanje. De halve finale werd in Spanje op televisie door meer dan 1,9 miljoen mensen bekeken. De kwartfinale tegen Nederland had als nadeel de tijd waarop deze wedstrijd gespeeld werd, om 5 uur ‘s morgens waardoor deze niet veel werd bekeken. De kijkcijfers van de finale zijn nog niet bekend, maar omdat deze om 12 uur op een zondag gespeeld werd zal dat behoorlijk hoog zijn.