Zeven van de tien Spanjaarden koopt maandelijks bij de Mercadona

Oeps ... foto ontbreekt!

Zeven van de tien Spanjaarden koopt maandelijks bij de Mercadona

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zonder twijfel is de Spaanse supermarktketen Mercadona de meest geliefde winkel om de dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse boodschappen te doen in Spanje. Er zijn veel andere grotere, kleinere en internationale supermarktketens actief in Spanje maar Mercadona staat al jaren bovenaan als publiekslieveling. Zeven van de tien Spanjaarden zegt dan ook dat ze tenminste eenmaal per maand in de Mercadona hun boodschappen doen.

Het marktaandeel van Mercadona is gedurende de eerste acht maanden van dit jaar met 1,2% gestegen naar 24,1%. Dat is bijna drie keer meer dan de nummer twee op de lijst Carrefour die een marktaandeel heeft van 8,7%. De Spaanse keten Día staat op een derde plaats met een marktaandeel van 8,4% gevolgd door Eroski met 5,5% en het Duitse Lidl met een marktaandeel van 4,3%. Lidl is de supermarktketen die dit jaar tot nu toe de meeste nieuwe klanten aan wist te trekken. Dit blijkt uit de gegevens van het Kantar Worldpanel.

In Spanje komen maandelijks 12.3 miljoen gezinnen ofwel 70,1% van alle supermarktgangers in een Mercadona winkel om de boodschappen te doen, een 12,8% meer dan in 2010. De Día is goed voor een 38% van alle Spaanse gezinnen en de Carrefour heeft een aandeel van 30,9% gevolgd door Lidl met een aandeel van 29,7%.

Populair

Een van de sterkste punten van de Mercadona en waarschijnlijk een van de redenen dat Mercadona zo in populariteit is gegroeid, is het handig inzetten van de eigen merk producten van Hacendado, Deliplus etc. Daarnaast wordt door de klanten op prijs gesteld dat er non-stop nieuwe winkels worden geopend in Spanje waardoor dat aantal van eigen winkels inmiddels is gegroeid naar 1.620 waar 79.000 mensen werken. Ook de goede service en kwaliteit van vis, vlees en groente wordt (niet door iedereen) goed gewaardeerd.

Lidl

Een van de grotere concurrenten die klanten wegsnoept bij de Mercadona is het Duitse Lidl die flink aan de weg aan het timmeren is in Spanje. Lidl kwam in 1994 naar Spanje en is uitgegroeid naar een keten met 540 eigen winkels waar 12.500 mensen werkzaam zijn. De Lidl is met name bekend vanwege de bijproducten (geen etenswaren) die men verkoopt maar langzaamaan via een slim plan heeft de Lidl de Spanjaarden weten te verleiden om ook etenswaren te kopen. Het aanbod Spaanse producten is behoorlijk vergroot waardoor de Spanjaarden meer het gevoel te hebben in een “normale” supermarkt rond te lopen en niet in een low budget supermarkt wat de Lidl gedurende de beginjaren wel was.

Ga naar de inhoud