skip to Main Content
Zeven van de tien Spanjaarden koopt maandelijks bij de Mercadona

Zeven van de tien Spanjaarden koopt maandelijks bij de Mercadona

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Zonder twijfel is de Spaanse supermarktketen Mercadona de meest geliefde winkel om de dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse boodschappen te doen in Spanje. Er zijn veel andere grotere, kleinere en internationale supermarktketens actief in Spanje maar Mercadona staat al jaren bovenaan als publiekslieveling. Zeven van de tien Spanjaarden zegt dan ook dat ze tenminste eenmaal per maand in de Mercadona hun boodschappen doen.

Het marktaandeel van Mercadona is gedurende de eerste acht maanden van dit jaar met 1,2% gestegen naar 24,1%. Dat is bijna drie keer meer dan de nummer twee op de lijst Carrefour die een marktaandeel heeft van 8,7%. De Spaanse keten Día staat op een derde plaats met een marktaandeel van 8,4% gevolgd door Eroski met 5,5% en het Duitse Lidl met een marktaandeel van 4,3%. Lidl is de supermarktketen die dit jaar tot nu toe de meeste nieuwe klanten aan wist te trekken. Dit blijkt uit de gegevens van het Kantar Worldpanel.

In Spanje komen maandelijks 12.3 miljoen gezinnen ofwel 70,1% van alle supermarktgangers in een Mercadona winkel om de boodschappen te doen, een 12,8% meer dan in 2010. De Día is goed voor een 38% van alle Spaanse gezinnen en de Carrefour heeft een aandeel van 30,9% gevolgd door Lidl met een aandeel van 29,7%.

Populair

Een van de sterkste punten van de Mercadona en waarschijnlijk een van de redenen dat Mercadona zo in populariteit is gegroeid, is het handig inzetten van de eigen merk producten van Hacendado, Deliplus etc. Daarnaast wordt door de klanten op prijs gesteld dat er non-stop nieuwe winkels worden geopend in Spanje waardoor dat aantal van eigen winkels inmiddels is gegroeid naar 1.620 waar 79.000 mensen werken. Ook de goede service en kwaliteit van vis, vlees en groente wordt (niet door iedereen) goed gewaardeerd.

Lidl

Een van de grotere concurrenten die klanten wegsnoept bij de Mercadona is het Duitse Lidl die flink aan de weg aan het timmeren is in Spanje. Lidl kwam in 1994 naar Spanje en is uitgegroeid naar een keten met 540 eigen winkels waar 12.500 mensen werkzaam zijn. De Lidl is met name bekend vanwege de bijproducten (geen etenswaren) die men verkoopt maar langzaamaan via een slim plan heeft de Lidl de Spanjaarden weten te verleiden om ook etenswaren te kopen. Het aanbod Spaanse producten is behoorlijk vergroot waardoor de Spanjaarden meer het gevoel te hebben in een “normale” supermarkt rond te lopen en niet in een low budget supermarkt wat de Lidl gedurende de beginjaren wel was.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 20 reacties
 1. Ook ik ga regelmatig naar de mercadona,die doorgaans goedkoper is dan de lidl en de aldi maar mijn lievelings supermarkt is toch de Día fruit en groenten merkelijk goedkoper en heerlijke verstogen van vlees en charcuterie een aanrader.

 2. heb nog iets vergeten voor de gatlikker
  heb een tijdje in klompenland gewoond, we zijn er weggelopen na enkele maanden
  en jullie maar kappen op ons, vergeet het

  1. Noel, er is een verschil tussen van mening verschillen en respectloos zijn. Van de eerste Noel ben ik een groot fan, van de tweede Noel sta ik ver af. Maak gewoon je punt en klaar, je hebt hebt het totaal niet nodig om zo grof tekeer te gaan.
   Weet zeker dat je daar slim genoeg voor bent.

   1. Rob, denk dat je mij wel begrijpt, normaal geef ik een gewoon antwoord maar als ze kappen op Spanje kan ik het niet verdragen en dan kan ik inderdaad ook grof zijn
    daarna staat het hen natuurlijk niet aan, buiten klagen doen ze anders ook niet veel anders
    als alles beter is in hun land wat doen ze hier dan nog?
    wat dan te zeggen van de NO meningen als het over ONS Catalonië gaat?
    zeg daar gewoon mijn gedacht over en kap niet op tegenstanders, wel op Rajoy en daar stopt het.
    ik schrijf altijd in mijn naam, zij niet dit is duidelijk!

 3. Beste Remco,
  Je hebt een reactie op het artikel van Noel geannuleerd. Uiteraard respecteer ik deze beslissing, maar mag ik je dan vragen om de zeer vaak (ongenuanceerde) reactie(s) van deze persoon eens onder de loep te nemen.
  – Als je een andere mening hebt, moet je oprotten naar waar je vandaan komt.
  – Nederland, Nederlanders en alles wat naar Nederland riekt is voor dit figuur bagger
  – Veel opgetekende onzin in de “we” vorm, zonder verder referenties, alsof je pas mee doet in Spanje als je er net zolang woont / verblijft al hij.
  Ik kan nog wel een half A-4tje opsommen, maar laat het er hier maar bij. Ik vind met name het gezeik over jouw “taal fouten” ook hinderlijk, maar heb me er zelf nog nooit aan gestoord, omdat het mij om de inhoud en informatie gaat en ik denk te weten hoeveel werk en moeite dat allemaal kost, dus bij deze dank daarvoor, maar Noel – en ik ben echt de enige niet – storen ons veel meer aan zijn commentaren, maar goed ik hou er over op en negeer dit figuur verder en ga verder genieten van alles wat Spanje verder bied en laat mijn mag niet verpesten door een no one.
  Succes verder en met vriendelijke groet,
  Jack.

  1. Sorry voor de typefoutjes, ik kon het niet herstellen omdat ik per ongeluk op plaatsen drukte……….hahaha.

  2. jij bent niet diegene die je zegt en als de redactie het nodig acht dat mijn reactie te fel is dan moeten ze die maar verwijderen, geen probleem, mij zelfs blokkeren, ook goed, dan kom ik wel zoals zovelen met een fake adres, zoals jij dit gebruikt!
   het is inderdaad zo dat je achter je tekort gordijntje in klompenland alles mag schrijven wat jullie maar willen met jullie groepje!
   kan geen a-4tje schrijven maar ne hele boek, gatlikker!!!!!!!!

 4. We gaan altijd naar de Mercadona. Is een heerlijke winkel, ruime keuze en goedkoper dan de Lidl of Aldi.

  1. Inderdaad maar jammer dat vlees,charcuterie,en kazen allemaal voorverpakt is bij Dia alles vers van het mes.

 5. wij eten geen vlees en dus kopen wij dat niet maar voor de rest vinden wij het een goede supermarkt
  en ja hun VERSE vis is heeeeeeeeeeeel lekker, mmmmm
  groenten en fruit wel goed maar ja in klompenland zijn ze natuurlijk beter, daar is alles veel beter
  maar dat wisten we al……..

  1. Oneens. In België is de patat veel lekkerder en zeker ook de chocola !

   1. ha ha Rob, dit is een waarheid als een koe!!!!!!
    hoop maar dat de redactie dit niet verwijderd, die is toch leuk niet?

 6. Wij wonen si ds 7maanden in spanje e van dag 1 fan van de mercadona vooral de verse vis heerlijk

 7. ik vind de kwaliteit van groenten en fruit bij de Mercadona maar matig. En ook echt niet te vergelijken met bv een AH in Nederland.

  1. regelmatig in Nederland boodschappen gaan doen he en vliegticket kost bijna niets !!!

 8. Wanneer ik in Spanje ben, altijd naar de Mercadona.
  Alles vers en zeer vriendelijk personeel.

 9. De beste supermarkt!!! Waarom dat niet in Nederland kan is mij een volkomen raadsel

 10. Wat dacht je van al die gluten vrije producten bij deze supermarkt. Kunnen we hier nog een voorbeeld aan nemen.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken