Jury verklaart Ana Julia schuldig voor moord 8-jarige Gabriel in Almería

Freepik
Beeld: Freepik

ALMERÍA – Een jury bestaande uit zeven vrouwen en twee mannen heeft na een overleg van 48 uur de 45-jarige van oorsprong Dominicaanse Ana Julia Quezada schuldig verklaard voor de moord op de 8-jarige jongen Gabriel Cruz in februari 2018. Gabriel was de zoon van haar voormalige partner Ángel Cruz. Ana Julia is tevens schuldig verklaard voor psychologische schade aan Gabriel’s ouders aangezien ze gedurende de 11 dagen durende zoektocht in het openbaar steun gaf aan de ouders en actief mee zocht terwijl ze al wist dat Gabriel ergens begraven lag.

De juryleden hadden twee dagen nodig om te beslissen of Quezada, een 45-jarige immigrant uit de Dominicaanse Republiek schuldig was aan moord met voorbedachte rade, zoals de officier van justitie betoogde of dat er sprake was van roekeloze moord zoals Ana Julia’s verdediging beweerde. 

De jury concludeerde dat Ana Julia de jongen opzettelijk en plotseling om het leven heeft gebracht zonder dat de jongen zichzelf kon verdedigen. De Jury concludeerde niet dat er sprake was van kwaadwillende opzet waardoor het lijden van Gabriel werd vergroot en de Jury weigerde het verhaal van de verdediging over de invloed van slaappillen bij Ana Julia te geloven.

Ana Julia Quezada wordt nu geconfronteerd met een permanente herzienbare gevangenisstraf, het Spaanse equivalent van een levenslange gevangenisstraf met een mogelijkheid tot voorwaardelijke vrijlating na een bepaalde termijn. Ana Julia wordt zo de eerste vrouw die deze straf krijgt sinds de wet werd ingevoerd in Spanje.

Feiten

Gabriel Cruz werd vermist op 27 februari 2018 in Las Hortichuelas, een gehucht in het natuurpark Cabo de Gata, een dunbevolkt gebied in Almería. Gedurende ongeveer 11 dagen werd er door duizenden mensen gezocht naar Gabriel die uiteindelijk op 11 maart 2018 levenloos gevonden werd.

Ana Julia, die toen een romantische relatie had met de vader Ángel Cruz van het kind, bekende de moord nadat de politie haar betrapte toen ze het lichaam van de achtjarige in de kofferbak van haar auto had liggen. 

De dagen daarvoor had Ana Julia actief deelgenomen aan de zoektocht naar het kind en had ze in het openbaar steun betuigd aan de vader en moeder van Gabriel terwijl ze wist dat de jongen begraven lag in een woning in het nabijgelegen Rodalquilar. 

Bekentenis

De verdediging van Ana Julia was gebaseerd op de bewering dat Gabriel haar aanviel en verbaal begon te misbruiken en dat ze zijn mond bedekte in een poging hem het zwijgen op te leggen. Toen ze realiseerde dat Gabriel niet meer ademde raakte ze volgens eigen zeggen in paniek en begroef ze het lichaam in een ondiep graf. Quezada vertelde de rechtbank dat toen ze betrapt werd op het verplaatsen van het lichaam ze van plan was om bekentenissen te schrijven aan de familie en haar eigen leven te nemen met slaappillen.

Zowel de particuliere als de openbare aanklager beschreven de misdaad echter als moord met voorbedachte rade door een koude, berekenende vrouw die Gabriel als een obstakel zag tussen haarzelf en de vader van de jongen

Op de vraag waarom Ana Julia een van Gabriel’s shirts op een plek in de buurt van het huis van een ex-partner had gelegd tijdens de zoektocht naar Gabriel, had ze de eerste rechter die verantwoordelijk was voor het onderzoek verteld dat ze het deed “omdat ze hoop wilde geven” aan Gabriel’s vader. Maar tijdens het proces in Almería beweerde ze echter dat ze het deed omdat ze gepakt wilde worden. “Ik wilde dat ze me zouden arresteren. Ik kon het niet meer aan, ‘zei Ana Julia dinsdag tegen de rechtbank.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

8
Reageer op dit artikel

6 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
  Abonneer  
Abonneren op
Kelly

Goed zo !!!!! van mij mag ze levenslang opgesloten blijven

don_tessers@hotmail.com

Zoals met vele trieste zaken waarbij kinderen werden vermoord, verbrand, nog steeds verdwenen en niet gevonden zijn, is het ook in deze zaak een grote comediante die al die tijd haar toenmalige vriend voor de gek hield, hem tijdens zoektochten waar zij deel aan nam knuffelde. De hele boel belazerde, en dan tot slot emmers vol krokedillen tranen moet huilen vanwege spijt? Voorgoed de cel in. Dit is de juiste eis om uit te voeren.

sonia.declercq@gmail.com

Volledig met je eens. Zo koelbloedig dat je er rillingen van krijgt. EN nog goed dat ze haar nu niet ” ontoerekeningsvatbaar ” hebben verklaard !!!

Eddy

Hopelijk gaat het gerecht in Spanje niet de ZIELIGE onbekwame toer op van den belziek waar criminelen de baas zijn en slachtoffers de pineut

perez

De hele zaak gevolgd…. ze mag van mij niet meer uit de gevangenis komen.

Todo lo mejor del mundo para Angel y Patricia!!!

mv. cocx m..j.kunen

Ik heb de gehele zoekaktie kunnen volgen, het was een harde gevoelloze vrouw na 5 dagen ging ik mijn twijfels krijgen. WAT HAd ik te doen met de Moeder. Maar ze bleef sterk tot de begravenis. Ik wens hun sterkte toe zwaar om hier mee door te meten leven.

leo

Ze heeft de hoogste straf gekregen die er mogelijk is, daar hoopten wij al op en is gelukkig uitgekomen. Zulke ongevoelloze levende wezens mogen niet vrij op straat blijven rondlopen.

BULL

Wat zou ze in Nederland gekregen hebben, juist een taakstrafje van enkele uren.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.