Search
menu
Search

Jury verklaart Ana Julia schuldig voor moord 8-jarige Gabriel in Almería

Oeps ... foto ontbreekt!

Jury verklaart Ana Julia schuldig voor moord 8-jarige Gabriel in Almería

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALMERÍA – Een jury bestaande uit zeven vrouwen en twee mannen heeft na een overleg van 48 uur de 45-jarige van oorsprong Dominicaanse Ana Julia Quezada schuldig verklaard voor de moord op de 8-jarige jongen Gabriel Cruz in februari 2018. Gabriel was de zoon van haar voormalige partner Ángel Cruz. Ana Julia is tevens schuldig verklaard voor psychologische schade aan Gabriel’s ouders aangezien ze gedurende de 11 dagen durende zoektocht in het openbaar steun gaf aan de ouders en actief mee zocht terwijl ze al wist dat Gabriel ergens begraven lag.

De juryleden hadden twee dagen nodig om te beslissen of Quezada, een 45-jarige immigrant uit de Dominicaanse Republiek schuldig was aan moord met voorbedachte rade, zoals de officier van justitie betoogde of dat er sprake was van roekeloze moord zoals Ana Julia’s verdediging beweerde. 

De jury concludeerde dat Ana Julia de jongen opzettelijk en plotseling om het leven heeft gebracht zonder dat de jongen zichzelf kon verdedigen. De Jury concludeerde niet dat er sprake was van kwaadwillende opzet waardoor het lijden van Gabriel werd vergroot en de Jury weigerde het verhaal van de verdediging over de invloed van slaappillen bij Ana Julia te geloven.

Ana Julia Quezada wordt nu geconfronteerd met een permanente herzienbare gevangenisstraf, het Spaanse equivalent van een levenslange gevangenisstraf met een mogelijkheid tot voorwaardelijke vrijlating na een bepaalde termijn. Ana Julia wordt zo de eerste vrouw die deze straf krijgt sinds de wet werd ingevoerd in Spanje.

Feiten

Gabriel Cruz werd vermist op 27 februari 2018 in Las Hortichuelas, een gehucht in het natuurpark Cabo de Gata, een dunbevolkt gebied in Almería. Gedurende ongeveer 11 dagen werd er door duizenden mensen gezocht naar Gabriel die uiteindelijk op 11 maart 2018 levenloos gevonden werd.

Ana Julia, die toen een romantische relatie had met de vader Ángel Cruz van het kind, bekende de moord nadat de politie haar betrapte toen ze het lichaam van de achtjarige in de kofferbak van haar auto had liggen. 

De dagen daarvoor had Ana Julia actief deelgenomen aan de zoektocht naar het kind en had ze in het openbaar steun betuigd aan de vader en moeder van Gabriel terwijl ze wist dat de jongen begraven lag in een woning in het nabijgelegen Rodalquilar. 

Bekentenis

De verdediging van Ana Julia was gebaseerd op de bewering dat Gabriel haar aanviel en verbaal begon te misbruiken en dat ze zijn mond bedekte in een poging hem het zwijgen op te leggen. Toen ze realiseerde dat Gabriel niet meer ademde raakte ze volgens eigen zeggen in paniek en begroef ze het lichaam in een ondiep graf. Quezada vertelde de rechtbank dat toen ze betrapt werd op het verplaatsen van het lichaam ze van plan was om bekentenissen te schrijven aan de familie en haar eigen leven te nemen met slaappillen.

Zowel de particuliere als de openbare aanklager beschreven de misdaad echter als moord met voorbedachte rade door een koude, berekenende vrouw die Gabriel als een obstakel zag tussen haarzelf en de vader van de jongen

Op de vraag waarom Ana Julia een van Gabriel’s shirts op een plek in de buurt van het huis van een ex-partner had gelegd tijdens de zoektocht naar Gabriel, had ze de eerste rechter die verantwoordelijk was voor het onderzoek verteld dat ze het deed “omdat ze hoop wilde geven” aan Gabriel’s vader. Maar tijdens het proces in Almería beweerde ze echter dat ze het deed omdat ze gepakt wilde worden. “Ik wilde dat ze me zouden arresteren. Ik kon het niet meer aan, ‘zei Ana Julia dinsdag tegen de rechtbank.

Ga naar de inhoud