Nieuwe benamingen stormen 2020-2021 in Spanje bekend

Nieuwe benamingen stormen 2019-2020 in Spanje bekend
Beeld: 123rf

Nieuwe benamingen stormen 2020-2021 in Spanje bekend

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse weerdienst Aemet heeft samen met het Franse Meteo-France en de Portugese weerdienst IMPA de benamingen voor de stormen 2020-2021 bekend gemaakt. In 2017 bedachten de drie nationale weerdiensten om namen te bedenken voor de stormen (codes oranje en rood) die over de landen trekken. Dat deed men naar voorbeeld van andere Europese landen en de Verenigde Staten zodat de bevolking makkelijker aan een storm kan denken.

Een goed Amerikaans voorbeeld van deze benaming is de tropische storm/orkaan Dorian die voor ontzettend veel schade, doden en vermisten heeft gezorgd op de Bahamas en het vasteland van de Verenigde Staten. 

In 2017 bedachten de drie nationale weerdiensten van Spanje, Portugal en Frankrijk namen die op alfabetische volgorde en afwisselend vrouwelijk en mannelijk aan de stormen gegeven werden. Dat waren toen Ana, Bruno, Carmen, David, Emma, Félix, Gisele, Hugo, Irene, José, Katia, Leo, Marina, Nuno, Olivia, Pierre, Rosa, Samuel, Telma, Vasco en Wiam.

In 2018 waren de namen voor de stormen Adrian, Beatriz, Carlos, Diana, Etienne, Glora, Gabriel, Helena, Isaias, Julia, Kyllian, Laura, Miguel, Nicole, Oscar, Patricia, Roberto, Sara, Teo, Vanessa en Walid en in 2019 waren de namen Amelie, Bernardo, Cecilia, Daniel, Elsa, Fabien, Gloria, Herve, Ines, Jorge, Karine, Leon, Myriam, Norberto, Odette, Prosper, Raquel, Simon, Teresa, Valentín en Wanda.

2020-2021

Voor het stormseizoen 2020-2021 hebben de weerdiensten van Spanje, Portugal en Frankrijk de volgende namen bedacht: Alex, Barbara, Clement, Dora, Ernest, Filomena, Gaeten, Hortense, Ignacio, Justine, Karim, Lola, Mathieu, Nadia, Octave, Paula, Rodrigo, Sofia, Tristan, Viviane, Walter.

Niets nieuws

Het geven van namen aan stormen gebeurt in Duitsland al jaren waarbij Klaus eind januari 2009 en Xynthia eind februari 2010 voor veel problemen zorgden met veel schade en zelfs diverse doden tot gevolg.

Om ervoor te zorgen dat de inwoners meer attent zijn op de veiligheidsvoorschriften als er een grote storm komt, besloot men namen te geven aan de stormen, iets dat sinds 2017 dus ook in Spanje, Frankrijk en Portugal gebeurt.

Nederland

Overigens staat op de website van de Nederlandse KNMI ook een overzicht van de namen die men in Nederland, Ierland en Groot Brittannië geeft aan de stormen code oranje en rood, te weten Aiden, Bella, Christoph, Darcy, Evert, Fleur, Gavin, Heulwen, Iain, Julia, Klaas, Lilah, Minne, Naia, Oscar, Phoebe, Ravi, Saidhbhin, Tobias, Vince, Wilson.

Net zoals bij de Spaanse benamingen worden de letters Q, U, X, Y en Z niet gebruikt om te voldoen aan de internationale afspraken voor stormnamen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.