Bijna een derde inwoners Spanje drinkt minstens eenmaal per week wijn

Bijna een derde inwoners Spanje drinkt minstens eenmaal per week wijn
Beeld: Freepik

Bijna een derde inwoners Spanje drinkt minstens eenmaal per week wijn

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – 32,6 procent van de inwoners van Spanje drinkt volgens een onderzoek minstens eenmaal per week wijn terwijl 65,8 procent aangeeft slechts een keer per maand of zelfs minder wijn te drinken. 93 procent van de deelnemers aan het onderzoek van de Organización Interprofesional Vinícola de España drinkt het liefst een glas wijn in gezelschap waarbij rode wijn tijdens een maaltijd het populairste is.

Het aantal regelmatige wijndrinkers (minimaal een keer per week) is in Spanje in een jaar tijd gestegen. In 2020 was het aantal regelmatige wijndrinkers nog 29,1 procent maar dat is inmiddels gestegen naar 32,6 procent. 65,8 procent geeft aan slechts één keer per maand of zelfs minder wijn te drinken.

93 procent van de deelnemers aan het onderzoek zegt het liefst wijn in gezelschap te drinken waarbij 48 procent aangeeft dat het liefst te doen met een partner, 36 procent zegt het liefst wijn te drinken met vrienden en 25 procent zegt het liefst wijn te drinken met familie.

Het type wijndrinker in Spanje dat het meeste wijn drinkt zijn mannen tussen de 36 en 50 jaar oud. Het aantal jongeren tussen 20 en 35 jaar oud dat regelmatig wijn drinkt is ook in 12 maanden tijd gestegen.

49 procent van de ondervraagde wijndrinkers drinkt het liefst rode wijn (vino tinto) terwijl 34 procent de voorkeur heeft voor witte wijn (vino blanco). Bijna 6 procent zegt het liefst rosé (vino rosado) te drinken, 3 procent drinkt het liefst mousserende wijnen zoals cava en champagne (vino espumoso) en 4,5 procent zegt het liefst een wijn gemixt met een andere drank te drinken (vino mezclado). 1,9 procent drinkt het liefst sherry en andere soorten van wijn (vino generoso) en 1,1 procent drinkt het liefst vermouth (vermut).

Wijn wordt het liefst gedronken tijden de lunch of tijdens het avondeten, zowel op doordeweekse dagen als in de weekenden. Ook het drinken van wijn als aperitief voor de maaltijd is erg populair in Spanje. 

De meeste wijn wordt in Spanje thuis gedronken gevolgd door tijdens een bezoek bij iemand anders thuis, in een restaurant en in een bar. Als gevraagd wordt naar met wie of wanneer iemand zijn/haar laatste glas wijn heeft gedronken geeft 6,4 procent aan dat ze dat alleen deed, 47,9 procent in gezelschap van de partner, 25,2 procent met familie en 36,4 procent in het gezelschap van vrienden, collega’s etc.

65,3 procent zegt wijn te drinken om te genieten van de smaak van een goede wijn terwijl 20,1 procent zegt een wijn te drinken om de alledaagse problemen te vergeten en even te relaxen. 7,6 procent drinkt wijn als sociale drank of om met een groep mee te doen terwijl 5,8 procent een wijntje drinkt om zichzelf goed te voelen.

Ga naar de inhoud