Lava verwoest diverse woningen na vulkaanuitbarsting op Canarische Eiland La Palma: 10.000 evacuees

Lava verwoest diverse woningen na vulkaanuitbarsting op Canarische Eiland La Palma
Beeld: Twitter

Lava verwoest diverse woningen na vulkaanuitbarsting op Canarische Eiland La Palma: 10.000 evacuees

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Zondagmiddag 15.12 uur (Canarische tijd) is de Cumbre Vieja-vulkaan uitgebarsten nadat in de acht dagen daarvoor meer dan 25.000 aardbevingen al voor een mogelijke uitbarsting waarschuwden. Inmiddels zijn er acht punten waar het lava naar buiten komt en zijn er diverse woningen reeds in brand gevlogen door de brandende lava die een weg zoekt naar zee. Er zijn honderden mensen geëvacueerd en het vulkaan-stoplicht is van geel naar rood gegaan.

Diverse woningen (er wordt gesproken over acht tot tien huizen) in El Paso zijn door het lava dat uit de vulkaan stroomt gedeeltelijk verwoest en in brand gevlogen. Op videobeelden (zie onderaan) is te zien dat de lava over de weg een route zoekt naar de zee en daarbij ook diverse woningen raakt die in brand vliegen. Er zijn ook enkele kleine natuurbranden ontstaan door het stromende lava dat zich verspreid met 700 meter per uur en met 1.075 graden celsius.

Op het moment van schrijven is het vliegveld van La Palma nog geopend en kunnen vliegtuigen opstijgen en landen terwijl wel gevraagd wordt om zo min mogelijk naar La Palma te vliegen. Op dit moment is het luchtruim boven La Palma nog geopend maar de situatie wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

Diverse wegen zijn afgesloten voor al het verkeer en diverse gemeenten zijn ontruimt met meer dan 10.000 evacuees. Ondertussen zijn de brandweer en militairen van de UME bezig met hun werkzaamheden zoals het blussen van branden en het veilig houden van bepaalde gebieden. De Guardia Civil heeft meer dan 120 agenten in het getroffen gebied om de orde te handhaven en de mensen en het verkeer te controleren.

De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft zijn geplande reis naar New York afgeblazen en is meteen in een vliegtuig gestapt om naar La Palma te reizen en daar ter plaatse op de hoogte gebracht te worden van de situatie. Ondertussen is bekend dat de scholen in diverse gemeenten voorlopig gesloten blijven. De vulkanische uitbarstingen zouden volgens experts weken kunnen duren.

Ga naar de inhoud