Door de droogte en de ‘bijeneter’ is de honingoogst gehalveerd in Spanje

Door de droogte en de ‘bijeneter’ is de honingoogst gehalveerd in Spanje
Beeld: Canva

Door de droogte en de ‘bijeneter’ is de honingoogst gehalveerd in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De agrarische organisatie COAG verwacht dat de honingoogst in Spanje tot 50% zal dalen door de effecten van de droogte en de verliezen veroorzaakt door de bijeneter (abejaruco), een (mooi gekleurde) vogel die zich voedt met bijen. Vanwege het gebrek aan regen zijn er minder bloemen en minder plassen water met als consequentie ook minder bijen. 

COAG heeft uitgelegd dat de lage aanwezigheid van insecten als gevolg van de schaarse bloei en de afwezigheid van plassen water, honingbijen tot het hoofdvoedsel van de bijeneter heeft gemaakt. Bijen zijn bang voor het gezang van de vogel wat ervoor zorgt dat ze de kasten niet verlaten totdat de bijeneters zijn verdwenen. Deze situatie zorgt ervoor dat de bijen aan het einde van de zomer de beste uren van foerageren (het zoeken naar voedsel) verliezen waardoor de broedtijd afneemt en dus de populatie die moet overwinteren daalt.

Opvallend zijn de grote verliezen van bijen in Andalusië, de Murcia regio en de Valencia regio waar een vermindering van meer dan 50% van de honingoogst wordt verwacht. In Catalonië wordt gesproken over een daling van 15% tot 20% terwijl dat in Extremadura waarschijnlijk 50% is, op de Balearen eilanden en in Aragón tussen de 30% en 40%. De Valencia regio is opvallend met een daling van 90% van rozemarijnhoning vanwege een tekort van oranjebloesemhoning terwijl van de ‘zwarte’ honing slechts een productie van 20% tot 30% verwacht wordt.

COAG heeft ook verwezen naar de toename van de invoer van honing naar Spanje in de eerste helft van dit jaar, voornamelijk uit China van 4.851 ton honing tegen een gemiddelde prijs van 1,42 euro/kg en Portugal van 3.642 ton tegen een gemiddelde prijs van 2,08 euro/kg.

Ga naar de inhoud