Slechts 13% van de straten in Spanje heeft een vrouwennaam

Slechts 13% van de straten in Spanje heeft een vrouwennaam
Beeld: Sabbut, CC BY-SA 4.0 / wikimedia

Slechts 13% van de straten in Spanje heeft een vrouwennaam

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er is een onderzoek gedaan naar het aantal straten in Spanje dat de naam van een vrouw draagt. Daaruit blijkt dat dit in slechts 12,7% van alle straten in Spanje het geval is terwijl er veel meer straten een mannennaam hebben. De meest voorkomende naam voor straten met een vrouwennaam is Clara Campoamor (politicus) terwijl dat bij de mannen Cervantes (schrijver) is.

Het is algemeen bekend dat vrouwen en mannen niet gelijk behandeld worden, niet bij de salarissen en gelijke kansen en ook niet bij de straatnamen is gebleken uit een studie. Het resultaat werd gepubliceerd in een tijdschrift waarin vermeld staat dat er een langzame vooruitgang is in de richting van gelijkheid van vrouwen-straten met sinds 2001 een kleine stijging van 3%.

Als er gekeken wordt naar ‘nieuwe’ straten dan is het percentage hoger met 14,3% in 2015 en 35,1% in 2022. Er is echter in Spanje sprake van een tendens om voorrang te geven aan mannen boven vrouwen bij het benoemen van straten met een verhouding van twee op één. Verder blijkt dat de straten met een mannennaam meer in het centrum gelegen zijn terwijl de straten die een vrouwennaam hebben meer buiten het centrum liggen.

Op DEZE website is een virtuele tour (in het Spaans) te maken door Spanje waarbij gekeken wordt naar de straatnamen. In Spanje zijn 1.940 straten die de naam Cervantes hebben terwijl er 478 straten de naam Clara Campoamor dragen. In Spanje zijn 4 mannen-straten tegenover 1 vrouwen-straat te vinden. De provincie Granada heeft met 17,9% de meeste vrouwen-straten terwijl de provincie Soria met 8,6% de minste vrouwen-straten heeft.

Er is ook gekeken naar straten met religieuze namen waarbij er ook een groot verschil is tussen vrouwen en mannen. In de wijk Triana-Los Remedios in Sevilla zijn 41 straten te vinden die genoemd zijn naar een ‘virgen’ ofwel maagd. Deze straatnamen worden echter bij de studie niet meegeteld als ‘vrouwen-straat’ omdat het om een cultusbeeld gaat. In de hele stad Sevilla verwijzen één op de twee vrouwen-straten naar een maagd of heilige terwijl slechts één op de tien mannen-straten verwijzen naar een religieuze figuur. Dit is overigens een patroon dat voor heel Spanje geldt.

Ga naar de inhoud