Wateropslag stuwmeren Spanje op laagste niveau afgelopen 27 jaar

Wateropslag stuwmeren Spanje op laagste niveau afgelopen 27 jaar
Beeld: Canva

Wateropslag stuwmeren Spanje op laagste niveau afgelopen 27 jaar

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ondanks de regen die de afgelopen dagen op veel plaatsen in het land is gevallen, is de wateropslag in de stuwmeren in Saje nog steeds niet verbeterd. Sterker nog, deze is verder gedaald naar 33,5%, het laagste niveau van de afgelopen 27 jaar sinds 1995 toen dat 26,5% was, aldus de gepubliceerde informatie van het Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO).

In dit geval kijken we alleen naar die stuwmeren waarin kraan/drinkwater zit (embalses de uso consuntivo). Op veel plaatsen in Spanje komt praktisch al het kraanwater uit de stuwmeren die nu in totaal 18.810 van de maximale 56.136 kubieke hectometer huishouden. Om te vergelijken, in dezelfde week in 2021 was er nog sprake van 22.646 kubieke hectometer (40,34%) terwijl dit 10 jaar daarvoor nog 28.655 kubieke hectometer (51,05%) was, volgens de cijfers van de website Embalses.net.

Op de kaart van Spanje hieronder is te zien wat de huidige (6 september) wateropslag . Spanje is onderverdeeld in 14 stroomgebieden (cuencas) te weten: Cataluña Interna (Catalonië), Júcar (Valencia regio en Castilla-La Mancha), Segura (Murcia, Mediterráneo Andaluza (Andalusië), Guadalete-Barbate (Andalusië), Tinto, Odiel y Piedras (Andalusië), Guadalquivir (Andalusië, Extremadura), Guadiana (Extremadura, Castilla-la Mancha), Tajo (Castilië en León, Madrid regio), Duero (Castilië en León, Madrid regio), Ebro (Catalonië, Aragón, la Rioja, Navarra), Miño-Sil (Galicië), Galicia Costa (Galicië), Cantábrico Occidental (Asturië, Cantabrië), País Vasco Interna (Baskenland) Cantábrico Oriental (Cantabrië, Baskenland). 

kaart

Stuwmeren in Spanje

Soms zijn ze compleet gevuld en soms kun je op de bodem van een stuwmeer (embalse) lopen en zelfs door straten van oude dorpen struinen die door het water verdwenen zijn. Spanje heeft een groots opgezet waterhuishouding systeem voor irrigatie, kraan/drinkwater en voor de opwekking van elektriciteit dat bestaat uit stuwmeren. Deze stuwmeren voorkomen ook vaak overstromingen of het uit de oevers treden van rivieren.

In Spanje zijn circa 350 stuwmeren te vinden die in totaal 56.136 kubieke hectometer water opslaan. Veel van deze stuwmeren zijn in de jaren van de Franco-dictatuur aangelegd waarbij complete dorpen (er wordt gesproken over 500) geëvacueerd en ontruimd (vaak met geweld) werden om genoeg ruimte te creeëren voor de waterhuishouding. Er worden echter nog steeds stuwmeren aangelegd waarbij er tot het jaar 2033 nog 17 nieuwe projecten gepland staan.

Spanje is wat betreft het aantal stuwmeren het vijfde land ter wereld met de meeste stuwmeren en het eerste land in de Europese Unie. Hoe mooi sommige stuwmeren ook zijn om te zien, deze hebben wel vaak een grote sociale, milieu en economische impact. Toch heeft Spanje, dat steeds droger wordt, deze stuwmeren hard nodig en kan het land eigenlijk niet zonder de ‘embalses’.

Overigens moet in de Spaanse taal een onderscheid worden gemaakt tussen de woorden ‘embalse’ en ‘presa’. Een embalse is een reservoir en waterbouwkundig bouwwerk met daarin een groot waterreservoir, waarin rivierwater wordt opgeslagen. Een ‘presa’ is een dam die gewoonlijk wordt aangetroffen bij de ‘embalse’ om de reservoirs af te sluiten. Volgens de cijfers (die elkaar een beetje tegenspreken) zijn er 350 ‘embalses’ ofwel stuwmeren en heeft Spanje 1.225 ‘presas’ ofwel dammen.

Ga naar de inhoud