Search
menu
Search

Sagrada Familia in Barcelona krijgt in november twee nieuwe torens

Sagrada Familia in Barcelona krijgt in november twee nieuwe torens
Beeld: Basílica de la Sagrada Família / facebook

Sagrada Familia in Barcelona krijgt in november twee nieuwe torens

De Sagrada Familia in Barcelona zal de torens van de evangelisten Johannes en Mattheüs dit november voltooid en gezegend hebben. Op deze manier zullen de vier centrale torens die de hoogste toren, die van Jezus Christus (gepland voor 2026) zullen omringen, voltooid zijn en de derde hoogste van de kerk worden.

Op 12 november vindt een mis plaats, vergezeld van een programma met culturele activiteiten om de twee torens te openen. Met hun voltooiing zijn er al 13 van de 18 torens die door Antoni Gaudí zijn gepland, voltooid.

Zoals gebeurde met de toren van de Maagd Maria met een ster, de torens van Marcus en Lucas met een leeuw en een stier, zullen deze torens ook worden bekroond met twee sculpturen. Deze keer zijn de twee symbolische afbeeldingen het werk van de beeldhouwer Xavier Medina-Campeny en worden ze in oktober geplaatst. Bovendien zullen ze voldoende verlichting hebben zodat ze te zien zijn. De toren van Johannes zal worden bekroond met een adelaar en de toren van Mattheüs met een gevleugelde menselijke figuur, zoals een engel.

De Sagrada Familia had gepland om in 2026 (100e sterfdag Gaudi) de werken volledig te voltooien, maar toen kwam de pandemie. Het plan is echter de datum om de toren van Jezus Christus, de hoogste van het heiligdom, te voltooien. Deze toren zal een hoogte van 172 meter hebben en zal worden bekroond met een kruis.

Verder is er nog het project van de Gloria-gevel dat al jaren een bron van controverse is. De verantwoordelijken voor de werken willen zich houden aan de ontwerpen van Gaudí en hopen een loopbrug over de Calle Mallorca te bouwen die toegang geeft tot het heiligdom en die de gebouwen in die straat raakt. Dit project zou betekenen dat er meerdere woonblokken moeten worden gesloopt en onteigend om een nieuwe straat en een trap te kunnen maken, en de buurtbewoners verzetten zich uiteraard hiertegen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?