Search
menu
Search

Snelwegen en autowegen in Spanje krijgen waarschijnlijk een kilometerheffing

Snelwegen en autowegen in Spanje krijgen waarschijnlijk een kilometerheffing
Beeld: 123rf

Snelwegen en autowegen in Spanje krijgen waarschijnlijk een kilometerheffing

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In september 2021 werd de AP-7 vanaf de grensovergang La Jonquera tot aan Salou (Tarragona) en de AP-2 van de Middellandse Zeekust tot aan Zaragoza (Aragón) tolvrij maar de kosten voor onderhoud blijven gelijk of worden zelfs hoger. Daarom wordt in Spanje gezocht naar een eerlijk betaalsysteem voor het gebruik van oude tolwegen maar ook alle andere snelwegen en autowegen via bijvoorbeeld een kilometerheffing. Maar wat gaat het gebruik van de autovias en autopistas dan kosten?

Recent werd door een woordvoerder van de Spaanse regering opnieuw bevestigd dat de gebruikers van de Spaanse autowegen en snelwegen rekening moeten houden met een betaalsysteem. Men wil dat absoluut niet tol of ‘peaje’ noemen omdat het nieuwe systeem niets te maken heeft met de dure tolbedragen. Waar men wel aan denkt is een kilometerheffing systeem waarbij de gebruiker per gereden kilometer gaat betalen.

Er wordt onderzocht om vanaf 2024 een betaalsysteem in te voeren in Spanje. Daarbij wordt gesproken over een bedrag van 1 eurocent per kilometer voor gebruikers van drukke wegen zoals snelwegen en autowegen. Dat zou betekenen dat voor een rit van Madrid naar Valencia (360 km) een automobilist 3,60 euro zou moeten betalen en voor een rit van de Frans/Spaanse grens bij La Jonquera naar Alicante (635 km) 6,35 euro of van de Frans/Spaanse grens naar Málaga (1.124 km) 11,24 euro.   

Spanje heeft een investeringsterkot van 8 miljard euro en het geld om wegen te onderhouden en bouwen moet ergens vandaan komen. Daarom werkt de regering aan een tolsysteem onder het mom van ‘de gebruiker en vervuiler betaalt’. Een van de systemen waar men aan denkt in Spanje is de kilometerheffing.

De gebruiker van drukke wegen betaalt op directe wijze om er gebruik van te mogen maken. Het gebruik van tolwegen is een goede maatregel tegen te drukke wegen. Het is echter geen maatregel tegen te veel gereden kilometers als milieumaatregel. Een kilometerheffing zorgt ervoor dat per gereden kilometer betaald moet worden en dan gaat men vaak vanzelf minder rijden.

Er wordt gesproken over 1 eurocent per gereden kilometer waarbij er ook al eens gesproken werd over 5 eurocent per gereden kilometer. Maar geldt dit dan voor elke weggebruiker of alleen voor buitenlanders die gebruik maken van de Spaanse wegen. Denk aan toeristen die met eigen vervoer naar Spanje komen of het internationale vrachtverkeer wat goed is voor 40% van al het vrachtverkeer in Spanje. Allemaal vragen die later beantwoord moeten worden.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?