Spanje op de 24e plaats wat betreft het pensioenstelsel

Spanje op de 24e plaats wat betreft het pensioenstelsel
Beeld: Freepik

Spanje op de 24e plaats wat betreft het pensioenstelsel

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de recent verschenen Global Pension Index 2021 van onderzoeksbureau Mercer staat Spanje op een 24e plaats op de lijst van landen met de beste pensioenstelsels ter wereld. Die lijst werd gedurende vier jaar aangevoerd door Nederland maar deze heeft de eerste plaats moeten afstaan aan nieuwkomer IJsland.

Om de landen met beste pensioenstelsels te bepalen heeft Mercer gekeken naar meer dan 50 indicatoren zoals toereikendheid, duurzaamheid, goed bestuur en communicatie. In het onderzoek wordt om de wereldwijde ranglijst samen te stellen gekeken naar 43 pensioenstelsels in evenzoveel landen en omvat twee derde van de wereldbevolking (65%). In 2021 werden de landen IJsland, Uruguay, Taiwan en de Verenigde Arabische Emiraten meegenomen in het onderzoek.

Dat IJsland meedoet dit jaar is niet goed voor Nederland want IJsland heeft de eerste positie van Nederland overgenomen. De afgelopen vier jaar stond Nederland steevast bovenaan de lijst maar onder andere de pensioenkloof tussen mannen en vrouwen heeft voor een daling op de lijst gezorgd. België staat op de 2021-ranglijst op een 17e plaats.

Spanje staat weliswaar in 2021 op een 24e plaats, dat is toch een stijging van twee plaatsen van de 26e plaats in 2020 naar 24e plaats in het Global Pension Index rapport van 2021. Spanje steeg op de ranglijst vanwege een algemene verbetering van de score in verschillende subindexen zoals toereikendheid (de hoogte van het pensioen ten opzichte van de kosten van levensonderhoud) en houdbaarheid (financiering van het publieke stelsel en toereikendheid voor toekomstige generaties).

Spanje kan de score verbeteren door meer steun te bieden aan kansarme vergrijzingsklassen en door een automatische opname in bedrijfspensioenregelingen in te voeren. Ook wordt aanbevolen de pensioenleeftijd te verhogen.

Ga naar de inhoud