FILMTIP: ‘Las Bestias’ een Nederlands drama in Galicië

FILMTIP: ‘Las Bestias’ een Nederlands drama in Galicië
Beeld: Las Bestias

FILMTIP: ‘Las Bestias’ een Nederlands drama in Galicië

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Filmregisseur Rodrigo Sorogoyen was vooral geïntrigeerd door de vrouw van de verdwenen man, Margo Pool, die besloot te blijven ondanks de gevaren die op de loer lagen. In deze psychologische thriller is Martin ‘el holandés’ vervangen door Antoine ‘el francés’ magnifiek gespeeld door Denis Ménochet. Net als de Nederlanders is hij met zijn vrouw Olga een ecologische boerderij begonnen in de bergen in Galicië, waar het leven hard is. De dorpelingen hopen uit hun armoede te geraken door windmolens te laten plaatsen bij het dorp, maar Antoine weigert mee te doen. Dat zet kwaad bloed bij zijn buren, twee broers en hun oude moeder. Het glossy Spanje magazine ESPANJE! heeft een recensie geschreven. Onderaan dit artikel is de trailer te zien. 

De sfeer wordt steeds grimmiger en Antoine filmt – net als Martin deed – alles om naar de politie te kunnen stappen. Maar dan komt hij op een dag niet terug van een wandeling. Ondanks de angst besluit Olga (een mooie ingetogen rol van Marina Foïs) de boerderij voort te zetten en de buren die ze vreest gewoon onder ogen te komen. Intussen zoekt ze uit wat er met haar man is gebeurd. Een prachtfilm voor iedereen die het andere Spanje wil leren kennen, met mooie beelden van het groene platteland, waarin je niet alleen Spaans maar ook Galicisch hoort spreken.

¡LEUK! Neem nu een abonnement op ESPANJE! dat vier keer per jaar een 100 pagina’s tellend glossy magazine uitbrengt. Voor slechts € 26,95 krijg je met € 13 of 30% korting (normaal € 39,75) de huidige editie en de vier komende edities. KLIK HIER en meld je aan om meteen ESPANJE! te lezen (ook leuk als cadeau natuurlijk).

Het echte verhaal

De mysterieuze verdwijning van Martin Verfondern inspireerde eerder twee Amerikaanse filmmakers tot het maken van de documentaire Santoalla (zie trailer onderaan dit artikel). Deze was in 2016 te zien op het International Documentary Film Festival Amsterdam en werd ook vertoond in het theater in O Barco de Valdeorras, het dorp waar de Nederlander voor het laatst levend werd gezien tijdens het boodschappen doen. 

Het is een verbijsterende documentaire waarin Margo Pool en haar buren vertellen wat er allemaal in het echt is gebeurd. We zien in archiefmateriaal hoe gelukkig Martin eerst was in het dorp en hoe hij steeds achterdochtiger werd. Hoewel de twee verhalen sterk op elkaar lijken zijn er toch verschillen en is ook de afloop anders. Dit is dus geen spoiler. In het echte verhaal zijn de schuldigen uiteindelijk opgepakt en berecht. Eind 2014 bekenden zijn buren, de twee broers Julio (toen 51) en Juan Carlos (toen 47) Rodríguez González, dat ze Martin begin 2010 hadden vermoord. In 2018 werd uiteindelijk alleen de verstandelijk beperkte Juan Carlos tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeeld. 

Volgens de rechter is vast komen te staan dat hij op 19 januari 2010 een schot loste op Martin die achter het stuur zat. De Nederlander zou op slag dood zijn geweest. Zijn broer Julio zou hem daarna hebben geholpen om het lichaam 18,5 kilometer verderop in een moeilijk begaanbaar bosgebied te verbranden. Intussen woonden de broers nog steeds samen in het dorp met Margo Pool, de weduwe van Verfondern die er wonderlijk genoeg niet over peinsde om te verhuizen. ‘Juan Carlos heeft het verstand van een tienjarige. Ik denk niet dat je hem dit kunt aanrekenen,’ zei ze in 2014 tegen de Volkskrant. ‘Wat Julio betreft, snap ik wel dat hij geprobeerd heeft zijn geestelijk beperkte broertje in bescherming te nemen. Dat zou ik waarschijnlijk ook hebben gedaan,’ aldus Pool.

Ruzie om geld voor houtkap

Volgens het Spaanse Openbaar Ministerie was de moord het gevolg van de verstoorde relatie tussen Verfondern en zijn echtgenote Margo en het gezin Rodríguez. De twee broers en hun ouders waren de enige bewoners van Santoalla tot de komst van de Nederlanders naar het dorp in 1997. De eerste jaren hadden zij een goede verstandhouding maar dat veranderde volgens justitie toen Verfondern zijn deel opeiste van inkomsten uit de verkoop van hout uit de omliggende bossen. Het bosbedrijf gaf de dorpsbewoners jaarlijks een financiële compensatie. Die ging tot dan toe naar de familie Rodríguez omdat zij de enige bewoners waren. Pool en Verfondern sleepten hun buren daarom voor de rechter. De zaak belandde uiteindelijk bij het Spaanse Hooggerechtshof. Dat bevestigde de uitspraak van een lagere rechter eind 2009 die vond dat de Verfonderns als dorpsbewoners recht hadden op hun deel van de financiële compensatie voor de houtverkoop.

Een kogel voor ‘te hard rijden’

De tot Nederlander genaturaliseerde Duitser Martin Verfondern en zijn Nederlandse vrouw Margo Pool gingen in Santoalla wonen omdat ze een ander leven wilden leiden. Ze begonnen er een biologische boerderij onder de naam Centro Ammehula waar ze rugzaktoeristen biologisch leerden boeren. Martin werd op 19 januari 2010 doodgeschoten nadat hij met zijn terreinwagen de wekelijkse boodschappen had gedaan. Margo was op dat moment in Nederland. Volgens justitie wachtte de zwakbegaafde broer de Nederlander op bij de ingang van het gehucht en schoot hij hem van minder dan een meter afstand dood met een jachtgeweer. Zijn uitgebrande terreinwagen werd in juni 2014 bij toeval ontdekt in een bos in A Veiga in de gemeente Ourense tijdens een bosbrandcontrole per helikopter. De stoffelijke resten van Verfondern werden drie dagen later gevonden op zo’n 100 meter van zijn auto. Sporen leidden de politie al snel naar de gebroeders Rodríguez. Hoofdverdachte Juan Carlos, die eind 2014 werd opgepakt, bekende zijn buurman te hebben doodgeschoten ‘omdat hij altijd als een gek reed’.

Las Bestias is vanaf 20 oktober te zien in de Nederlandse bioscopen. Het glossy Spanje magazine ESPANJE! mag 3 x 2 kaartjes verloten onder de lezers. Als je daar kans op wilt maken, kijk dan HIER op de website van ESPANJE!

ESPANJE! Reis- en cultuurmagazine is dé Nederlandstalige glossy over Spanje en de Spaanstalige wereld dat vier keer per jaar in Nederland en België verschijnt. ESPANJE! is een hoogwaardig journalistiek magazine met inspirerende reisreportages, mooie interviews, boeiende columns, heerlijke recepten en honderden tips voor liefhebbers van Spanje. Meer informatie lees je op de website espanje.nl

Ga naar de inhoud