Spaanse Guardia Civil bewaakt commerciële vluchten om ontvoeringen en terrorisme te bestrijden

Spaanse Guardia Civil bewaakt commerciële vluchten om ontvoeringen en terrorisme te bestrijden
Beeld: Guardia Civil / web

Spaanse Guardia Civil bewaakt commerciële vluchten om ontvoeringen en terrorisme te bestrijden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er komt een nieuwe taak bij voor de Spaanse Guardia Civil politie. Ze gaan vanaf nu ook beveiliging leveren bij commerciële vluchten. Ze zullen gekleed gaan als gewone burgers, maar wel wapens bij zich hebben in zowel nationale als internationale vluchten. Ze zullen optreden in gevallen waar extreem gevaar is voor de veiligheid in de lucht of voor het leven van de passagiers, voornamelijk bij gevallen van poging tot ontvoering of dreiging van terrorisme. De nieuwe eenheid die speciaal voor dit doel wordt samengesteld is dinsdag 18 oktober begonnen met trainen. 

Hun officiële naam zal ‘escoltas de vuelo’ (vluchtbeveiligers) zijn, zoiets als de Amerikaanse ‘Air Marshalls’. Deze taak is ook al eerder uitgevoerd in Spanje door agenten, bijvoorbeeld tijdens de NAVO-top afgelopen juni. Er zijn al bij twintig verschillende vluchten beveiligers mee geweest. Het aantal agenten dat deel zal uitmaken van de eenheid is nog niet bekend, maar ze zullen in elk geval voldoende gewapend zijn om te kunnen handelen met snelheid wanneer de situatie dit vereist. 

Daarnaast zal ook niet in alle vluchten iemand van de eenheid aanwezig zijn, maar alleen na risicoanalyse in vluchten waarbij een soort gevaar aanwezig zou kunnen zijn. Ook zullen ze niet handelen bij kleine incidenten tussen passagiers in het vliegtuig, behalve bij uitzonderingen. De eenheid bestaat alleen voor het handelen in situaties waarbij een serieus gevaar bestaat voor het leven van de passagiers en de bemanning. Op dat moment zal de beveiliger met maximale autoriteit handelen om zijn functie uit te voeren naargelang de situatie dat vereist. 

De Guardia Civil laat in een persbericht weten dat de agenten die deel zullen uitmaken van de eenheid een speciale en zeer complete opleiding zullen genieten. Ze zullen zichzelf goed kunnen verdedigen en ook capaciteit hebben om tussenkomst te bieden in momenten van conflict tussen personen en ze zullen ook tactieken van onderhandeling beheersen. Een basiskennis van de werking van de vliegtuigen, analysevaardigheden van gedrag van personen, training voor het bieden van eerste hulp en een goed niveau van het Engels zal hen niet ontbreken. 

Een vergelijkbare rol bestaat al in andere landen. In bijvoorbeeld de VS geldt de overeenkomst van Prüm, waar 14 landen deel van uitmaken, waaronder Spanje, Duitsland, Frankrijk of Oostenrijk. Deze overeenkomst is gemaakt voor de regulering van grensoverschrijdende misdaad en de strijd tegen terrorisme en illegale immigratie. Met dit doel heeft Spanje al ongeveer 7.500 beveiligers ontvangen in de laatste vijf jaar, die allemaal gecoördineerd waren door autoriteiten van vliegvelden van Madrid, Barcelona en de Spaanse Guardia Civil. 

De eenheid is gepresenteerd dankzij de viering van het internationaal comité van beveiligingsagenten dat dit jaar in Spanje plaatsvindt op  20 oktober. Hierbij is grote nadruk gelegd op het belang van de nieuwe eenheid voor de Balearische eilanden, omdat de economie van die eilanden voornamelijk afhankelijk is van zowel nationaal als internationaal toerisme en de grote hoeveelheid verkeer via de lucht.

Ga naar de inhoud