Inwoners van Spanje opgelet: vanaf 24 oktober ontvang je een ES-Alert op je telefoon

Inwoners van Spanje opgelet: vanaf 24 oktober ontvang je een ES-Alert op je telefoon
Beeld: Protección Civil / web

Inwoners van Spanje opgelet: vanaf 24 oktober ontvang je een ES-Alert op je telefoon

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Eindelijk is het dan zover, Spanje voegt zich bij de landen zoals Nederland (NL-Alert) en België (BE-Alert) met een eigen mobiele waarschuwingssysteem genaamd ES-Alert. Sinds juni 2022 is dat systeem al actief maar werd het alleen nog gebruikt om te testen. Tussen 24 oktober en 16 november 2022 zal de verantwoordelijke organisatie voor het systeem, de ‘Protección Civil’, in de verschillende autonome regio’s testberichten (PRUEBA) versturen naar alle mobiele telefoonhouders.

In juni 2022 hebben de Policía Nacional en Protección Civil via onder andere Twitter al laten weten dat duizenden inwoners van Spanje op 21 juni een bericht op hun mobiel zouden ontvangen wat geen spambericht is. Het ging om een testbericht van het ES-Alert systeem of in het Spaans ‘Sistema de Avisos a la Población de la Red de Alerta Nacional (RAN-PWS)’.

Het calamiteiten berichtensysteem kan een succes zijn want Spanje is een van de Europese landen met de meeste smartphones per inwoners met 55% terwijl het Europese gemiddelde 46% is. Het aantal smartphones in Spanje is zelfs 96% hoger dan in de Verenigde Staten, Frankrijk of China, aldus Everbridge, het bedrijf achter de ontwikkeling van het ES-Alert systeem in Spanje. Met hun systeem moet 99% van de bevolking bereikt kunnen worden in geval van een alarmsituatie.

Testen per regio

De testberichten worden tussen 24 oktober en 16 november 2022 verstuurd naar de mobiele telefoons die geschikt zijn voor ontvangst. iPhone-gebruikers moeten schijnbaar een optie instellen om deze waarschuwingsberichten te kunnen ontvangen. Het gaat dus NIET om een echt alarm maar om een PRUEBA PRUEBA PRUEBA PRUEBA PRUEBA zoals te lezen is aan het begin van het bericht.

Concreet beginnen de tests op 24 oktober in de autonome regio’s Cantabrië, Andalusië en Asturië; gevolgd op 27 oktober in Extremadura, de Valencia regio en Galicië; op 2 november in Murcia, de Balearen, Madrid, Aragón, Navarra en Catalonië; op 10 november in Baskenland, Castilla y León, Canarische Eilanden en Ceuta; op 16 november in Castilla-La Mancha, La Rioja en Melilla.

bericht

ES-Alert zoals in Nederland en België

Het NL-Alert systeem werd op 8 november 2012 landelijk in gebruik genomen in Nederland en werd daarna meerdere keren ingezet. Via dit systeem kan de overheid berichten versturen aan gebruikers van mobiele telefoons in een bepaald gebied via cell broadcast. In België werd in 2014 het BE-Alert systeem in gebruik genomen. Spanje volgt dus bijna tien jaar later dan Nederland in juni 2022.

De free-to-air cell-broadcastberichten zijn door alle telefoons in bereik van een bepaalde (groep van) zendmasten te ontvangen als een soort radiobericht, waardoor NL- en BE-Alert ongevoelig zijn voor overbelasting op het mobieletelefonienetwerk en daarbij volledig anoniem zijn.

In Spanje had men tot 21 juni 2022 niet zo’n berichtensysteem en werden de meeste berichten via sociale media zoals Twitter verspreid. Maar natuurlijk heeft niet iedereen een Twitter-account en dus was dat systeem niet geschikt. De Protección Civil heeft ook middelen om bewoners van bepaalde gebieden te waarschuwen door middel van geluidssignalen zoals sirenes maar die staan niet overal in Spanje.

Ga naar de inhoud