Pablo Picasso en Julio González samen tentoongesteld in Madrid

Pablo Picasso en Julio González samen tentoongesteld in Madrid
Beeld: Fundación MAPFRE / folder

Pablo Picasso en Julio González samen tentoongesteld in Madrid

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Liefhebbers van de Spaanse kunst kunnen tot 8 januari 2023 terecht in de Sala Recoletos van de Fundación MAPFRE in Madrid. Spanje’s bekendste kunstenaar Pablo Picasso wordt er tentoon gesteld, meer bepaald de werken die hij maakte in samenwerking met zijn vriend Julio González.

Pablo Picasso was en is nog steeds Spanje’s bekendste kunstenaar. De schilder werd geboren en getogen in Málaga, ook al bracht hij een groot deel van zijn leven in Frankrijk door. Tussen 1928 en 1932 werkte Picasso samen met de beeldhouwer Julio González uit Barcelona. Men beschouwt deze periode als de periode waarin de sculpturen uit ijzer werden uitgevonden. Uiteindelijk zouden de experimenten van die tijd uitmonden in de abstracte beeldhouwwerken van de jaren ’40.

González en Picasso werkten voor het eerst samen in het kader van een postuum eerbetoon aan de avant-garde dichter Guillaume Apollinaire. Picasso vroeg zijn vriend om hulp voor het lassen van een aantal sculpturen, maar het zou niet bij die ene gelegenheid blijven. Volgens de curator van de expositie Tomàs Llorens legde het duo er de basis voor de artistieke experimenten van de jaren ’30.

Uit de samenwerking van Picasso en González ontstond een soort beeldhouwwerk dat de traditionele normen van een eenduidige vorm en volume in twijfel trok. De werken neigen naar doorzichtigheid en dematerialisatie. Het gaat niet langer om massieve stenen beeldhouwwerken maar om geraffineerde, fijne werken die nieuwe materialen en ruimte tussen metalen delen toelaten.

De expositie werd mogelijk gemaakt met de steun van het Nationale museum Picasso-Parijs en de González Administratie. In totaal zijn er meer dan 170 werken te zien. Het gaat onder meer om schilderijen, sculpturen en tekeningen afkomstig uit verschillende internationale collecties. Alle informatie voor een bezoek vind je HIER nog eens op een rijtje.

kunstwerken2
Beeld: Fundación MAPFRE / folder
Ga naar de inhoud