Reis naar Turkije eindigt met drama voor Spaanse groep vrouwen

Reis naar Turkije eindigt met drama voor Spaanse groep vrouwen
Beeld: Canva

Reis naar Turkije eindigt met drama voor Spaanse groep vrouwen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GIRONA – In Cappadocia in Turkije sloeg begin deze week het noodlot toe. 21 vrouwen uit Lloret de Mar waren er met hun reisagente op tour toen een ongeluk met een luchtballon twee dodelijke slachtoffers maakte. Maandag kwamen de onfortuinlijke reizigsters terug aan in Lloret de Mar.

Twee dodelijke slachtoffers maakte het ongeluk met een luchtballon dat volgens lokale autoriteiten te wijten was aan “onverwacht felle rukwinden”. Het gaat om Maria Cristina Baltron (62) en Dolors Masana (64). Beide vrouwen reisden mee met een groep vrouwen en hun reisagente in wat een plezierreis doorheen Turkije moest worden. Door de hevige wind werd de ballon terug tegen de grond gesmakt en kon het ergste niet worden vermeden. De Spaanse consul in Ankara begaf zich naar het gebied om de slachtoffers bij te staan.

De ballon, met in totaal circa 30 inzittenden, vertrok om 7.25 uur bij de ruïnes van Zelve vlakbij Göreme. Het ongeval vond om 8.50 uur plaats. Het bedrijf Universal Balloons weigerde in detail te treden en vroeg bovendien aan de krant El Pais om niet bij naam te worden genoemd. Eigenaar Abdullah Inal gaf aan dat bij “de landings manoeuvre bepaalde passagiers de correcte landing houding niet aannamen en daardoor uit de mand vielen”. 

De overlevende passagiers beweren echter allemaal dat ze wel de juiste veiligheidsprotocollen zouden hebben opgevolgd. De zichtbaarheid zou zo slecht zijn geweest dat de ballon hardhandig de grond raakte, waardoor 3 van de inzittenden uit het vaartuig werden geslingerd. Die derde inzittende kwam er vanaf met zware verwondingen.

Cappadocia is een van de meest bezochte regio’s van Turkije. Een ballonvlucht bij het ochtendgloren is er een geliefde toeristische activiteit. Elke dag staan de overheden maximaal 150 ballonvluchten toe. Volgens een ander bedrijf uit de regio verbood de controlepost de ochtend van het ongeval alle vluchten in sommige gebieden wegens de zware wind. Om 7.18 uur werd toch groen licht gegeven voor een uurtje, maar daarna ging het verbod weer van kracht. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of er bij Universal Balloons een overtreding gemaakt is of niet.

Ga naar de inhoud