Vloeibaar gas-tankers liggen in de baai van Cádiz te wachten om LNG-gas te lossen

Vloeibaar gas-tankers liggen voor de kust van Cádiz te wachten om LNG-gas te lossen
Beeld: Canva

Vloeibaar gas-tankers liggen in de baai van Cádiz te wachten om LNG-gas te lossen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

CÁDIZ – Er liggen op het moment van schrijven zeven grote zogenaamde LNG-tankers in de baai van Cádiz in Andalusië klaar om geleegd te worden. Het gaat om speciale tankers met grote hoeveelheden vloeibaar aardgas (Liquified Natural Gas) dat op grote schaal in Spanje omgezet wordt in normaal gas. Spanje is het EU-land met het grootste LNG-terminal netwerk en heeft daarnaast de meeste opslagtanks voor LNG.

Momenteel liggen er zeven LNG-tankers voor anker in de baai van Cádiz in het Zuidwesten van Spanje waar ze wachten om te kunnen lossen in de terminal van Huelva. Schijnbaar ligt een grote tanker met een capaciteit van 174 duizend kubieke meter vloeibaar gas als meer dan 30 dagen te wachten op het moment om geleegd te worden.

Volgens de verantwoordelijke van het gasnetwerk in Spanje, Enagas, zijn de LNG-terminals dusdanig vol dat er geen ruimte is om nieuw vloeibaar gas op te slaan en om te zetten naar normaal gas. Diverse schepen moeten er rekening mee houden dat ze wellicht nog weken voor de kust zullen liggen. Maar Enagas zegt dat alle schepen uiteindelijk gelost zullen worden.

Spanje beschikt over het grootste LNG-netwerk van Europa met zes installaties. Daar kan vloeibaar gas (LNG) omgezet worden naar normaal aardgas (NG). Als men in Spanje al aan de maximale capaciteit zit dan zal dat in de rest van Europa ook gelden, aldus specialisten. LNG-tankers komen aan in verschillende havens in Spanje, voornamelijk die met hervergassingsinstallaties in Barcelona, ​​​​Sagunto, Cartagena, Huelva, Mugardos en Bilbao.

Ga naar de inhoud