Fake News over een ‘aanstaande’ terroristische aanslag in Spanje

Fake News over een 'aanstaande' terroristische aanslag in Spanje
Beeld: redactie

Fake News over een ‘aanstaande’ terroristische aanslag in Spanje

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Spaanse politie heeft een bericht op sociale media ontkend waarin ten onrechte wordt beweerd dat er een terroristische aanslag op komst is in Spanje. Dit is een bericht dat al in 2017 circuleerde en werd ontkend, maar dat nu opnieuw is opgedoken. De politie vraagt de Spanjaarden om alleen op officiële bronnen te vertrouwen.

Ook het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gewaarschuwd voor de “verspreiding van valse berichten over vermeende bedreigingen”. Dit gebeurt in een context van toenemende spanningen door het conflict tussen Israël en de terroristische organisatie Hamas, en na de terroristische aanslag in Brussel deze week.

Het ministerie herinnert eraan dat het actuele terroristische dreigingsniveau in Spanje online te raadplegen is op de officiële website van het ministerie. Afgelopen dinsdag werden er “aanvullende veiligheidsmaatregelen” aangekondigd, maar binnen het niveau 4 op een schaal van 5. Dit is het niveau dat sinds 2015 van kracht is, naar aanleiding van de terroristische aanslagen in Frankrijk, Tunesië, Koeweit en Somalië.

Terreurdreigingsniveau 4 of ook wel code rood houdt in dat er meer surveillance plaatsvindt op straat en op belangrijke plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen. Terreurdreigingsniveau 5 of code zwart is het hoogste niveau waarbij het leger in staat van paraatheid komt, omdat men informatie heeft dat er een aanslag gaat plaatsvinden. Niveau 5 staat bijna gelijk aan een staat van oorlog en dat wil men voorkomen in Spanje, ook omdat er op dit moment geen nieuwe concrete terroristische bedreigingen zijn.

Laatste nieuws Spanje

Voor het laatste nieuws over terroristische activiteiten en maatregelen in Spanje is het raadzaam om via X-accounts van o.a. het Ministerie van Binnenlandse zaken (LINK), de Policia Nacional (LINK), Mossos d’Esquadra (LINK), Guardia Civil (LINK) te volgen.

Daarnaast is er een smartphoneapplicatie genaamd AlertCops die geïnstalleerd kan worden via deze links voor Android via Google Play (LINK) en voor de iPhone (LINK). Ook zitten wij van de redactie bij SpanjeVandaag bovenop het nieuws en plaatsen we zo snel mogelijk het laatste nieuws en de actualiteiten op onze website.

Ga naar de inhoud