skip to Main Content
Nieuw plan om de eekhoorns terug te krijgen in Retiro park Madrid
Pixabay

Nieuw plan om de eekhoorns terug te krijgen in Retiro park Madrid

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Er is een nieuw plan in werking gezet om het stadspark van Madrid, Parque del Retiro, opnieuw te bevolken met eekhoorns. Terwijl er in de jaren 90 honderden eekhoorns leefden in het Retiro park is dit anno 2018 teruggedraaid naar nog slechts vijf exemplaren. Met name door de aanwezigheid van katten en eksters is het aantal eekhoorns flink verminderd.

Terwijl men in de jaren 90 het aantal eekhoorns (ardillas) in het Parque del Retiro haast niet kon tellen vanwege de overbevolking, is het aantal eekhoorns nu nog maar op een hand te tellen. Gedurende jaren heeft de gemeente geen interesse gehad in de eekhoorns en nam het aantal flink af door o.a. honden, katten en eksters.

Daar wil men nu iets aan doen en dus is er een plan in werking getreden om de knabbels en babbels terug te krijgen in het stadspark. Net zoals in de jaren 90 toen er 145 eekhoorns werden losgelaten in het park, wil men dat nu weer doen maar dan met minder aantallen om een overbevolking te voorkomen.

De vijf eekhoorns die nu in het stadspark leven zijn afkomstig uit een speciaal centrum waar deze in gevangenschap zijn opgegroeid om daarna los te laten in de natuur. Nu wil men opnieuw gebruik maken van dit centrum geleden in de Casa del Campo om een aantal (nog te bepalen hoeveel) rode eekhoorns los te laten in het park. Het moeten er niet teveel zijn om de voedselketen niet te beïnvloeden.

De vereniging Amigos de los Jardines del Buen Retiro keurt het plan van herintreding van eekhoorns goed. Volgens de vereniging is het aantal “ardillas” schrikbarend laag in een stadspark zoals El Retiro als men dit vergelijkt met andere grote parken zoals het Central Park in New York en Hyde Park in Londen. Veel bezoekers aan het Retiro park vragen naar de eekhoorns en men wil deze graag in een natuurlijke omgeving zien.

Behalve het Retiro park zijn er in andere parken in Madrid zoals het Capricho de Alameda de Osuna, Casa del Campo, Dehesa de la Villa en Jardines de Sabatini wel eekhoorns te vinden en is het aantal min of meer stabiel.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken