Aantal bij Sociale Zekerheid ingeschreven Nederlanders en Belgen hetzelfde in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Aantal bij Sociale Zekerheid ingeschreven NL en BE hetzelfde in Spanje
Beeld: 123rf

MADRID – Het aantal bij de Spaanse Sociale Zekerheid (Seguridad Social) ingeschreven Nederlanders en Belgen is ten opzichte van september 2019 bijna hetzelfde gebleven. Volgens het maandelijkse overzicht waren er in oktober 2019 wat betreft Nederlanders 16.640 personen ingeschreven en wat betreft Belgen 10.562 personen.  

Sinds 1 januari van dit jaar (2019) wonen er in Spanje officieel (dus ingeschreven in het bevolkingsregister) volgens de gegevens van het Instituto Nacional de Estadística (INE) 45.772 Nederlanders en 32.779 Belgen in Spanje.

In een eerder geplaatst artikel is gebleken dat van deze totalen er 11.968 Nederlanders en 9.010 Belgen zijn die 65 jaar of ouder zijn. Dat zou dus in theorie inhouden dat een deel van de ingeschreven Nederlanders en Belgen of een baan heeft, zelfstandige ondernemer is of gepensioneerd is en ingeschreven staat in Spanje.

Een ander deel van deze Nederlanders en Belgen woont weliswaar in Spanje maar staat niet ingeschreven bij de Seguridad Social, de overheidsinstelling die o.a. de gegevens wat betreft werkers, zelfstandigen en werklozen bijhoudt. 

LEESTIP: Aantal Nederlandse en Belgische 65-plussers in Spanje

Oktober 2019

Volgens de gegevens stonden er in de eerste maand van dit jaar in totaal 14.856 Nederlanders ingeschreven bij de Seguridad Social ofwel de Sociale Zekerheid. Het aantal Belgen dat ingeschreven stond in januari was 9.588 personen. Vergeleken met januari is dat in oktober dus gestegen naar 16.640 Nederlanders en 10.562 Belgen.

Vergeleken met andere EU-landen is het aantal Nederlanders en Belgen niet veel aangezien er 347.699 Roemenen, 130.067 Italianen, 71.807 Britten, 62.203 Bulgaren en 57.379 Portugezen ingeschreven staan. In totaal waren er in april 2.149.771 buitenlandse bijdragers aan de Spaanse Sociale Zekerheid.

LEESTIP: Overzicht van aantal Nederlanders en Belgen dat in Spanje woont

Nederlanders

Van het totaal aantal (16.640) Nederlanders staan 10.314 personen ingeschreven onder het ‘regimen general’ (algemeen), de grootste groep Nederlandse werkers. Als tweede grote groep staan er 6.115 Nederlanders op de lijst als ‘regimen autónomo’ (zelfstandige ondernemer). Als ‘regimen hogar’ (thuiszorg) staan er 77 personen op de lijst, ‘regimen mar’ (zeevaart en visserij) 62 personen en als ‘regimen agrario’ (landbouw) 71 Nederlanders.

Belgen

Van het totaal aantal (10.562) Belgen staan 6.405 personen ingeschreven onder het ‘regimen general’ (algemeen), de grootste groep Belgische werkers. Als tweede grote groep staan er 4.038 Belgen op de lijst als ‘regimen autónomo’ (zelfstandige ondernemer). Als ‘regimen mar’ (zeevaart en visserij) 49 personen op de lijst, als ‘regimen agrario’ (landbouw) 40 personen en als ‘regimen hogar’ (thuiszorg) staan er 30 Belgen op de lijst.

LEESTIP: Socialezekerheidskaart aanvragen in Spanje

Regio’s

Als gekeken wordt naar de autonome regio’s waar de meeste Nederlanders staan ingeschreven dan zien we dat Catalonië met 4.982 bovenaan staat gevolgd door de Comunidad Valenciana met 3.155, Andalusië met 2.741, Comunidad de Madrid met 1.696, Canarische Eilanden met 1.405, de Balearen met 1.550 en dan Murcia met 211 Nederlanders die bij de Seguridad Social staan ingeschreven. Voor andere regio’s klik hier (PDF).

Wat betreft de ingeschreven Belgen staat Catalonië bovenaan met 2.559 gevolgd door Comunidad Valenciana met 2.214, Andalusië met 1.832, Canarische Eilanden met 1.382, Comunidad de Madrid met 1.078, Balearen met 745 en Murcia met 166 ingeschreven Belgen. Voor andere regio’s klik hier (PDF).

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
donker/licht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.