Aantal bij Sociale Zekerheid ingeschreven Nederlanders en Belgen hetzelfde in Spanje

Aantal bij Sociale Zekerheid ingeschreven NL en BE hetzelfde in Spanje
Beeld: 123rf

MADRID – Het aantal bij de Spaanse Sociale Zekerheid (Seguridad Social) ingeschreven Nederlanders en Belgen is ten opzichte van september 2019 bijna hetzelfde gebleven. Volgens het maandelijkse overzicht waren er in oktober 2019 wat betreft Nederlanders 16.640 personen ingeschreven en wat betreft Belgen 10.562 personen.  

Sinds 1 januari van dit jaar (2019) wonen er in Spanje officieel (dus ingeschreven in het bevolkingsregister) volgens de gegevens van het Instituto Nacional de Estadística (INE) 45.772 Nederlanders en 32.779 Belgen in Spanje.

In een eerder geplaatst artikel is gebleken dat van deze totalen er 11.968 Nederlanders en 9.010 Belgen zijn die 65 jaar of ouder zijn. Dat zou dus in theorie inhouden dat een deel van de ingeschreven Nederlanders en Belgen of een baan heeft, zelfstandige ondernemer is of gepensioneerd is en ingeschreven staat in Spanje.

Een ander deel van deze Nederlanders en Belgen woont weliswaar in Spanje maar staat niet ingeschreven bij de Seguridad Social, de overheidsinstelling die o.a. de gegevens wat betreft werkers, zelfstandigen en werklozen bijhoudt. 

LEESTIP: Aantal Nederlandse en Belgische 65-plussers in Spanje

Oktober 2019

Volgens de gegevens stonden er in de eerste maand van dit jaar in totaal 14.856 Nederlanders ingeschreven bij de Seguridad Social ofwel de Sociale Zekerheid. Het aantal Belgen dat ingeschreven stond in januari was 9.588 personen. Vergeleken met januari is dat in oktober dus gestegen naar 16.640 Nederlanders en 10.562 Belgen.

Vergeleken met andere EU-landen is het aantal Nederlanders en Belgen niet veel aangezien er 347.699 Roemenen, 130.067 Italianen, 71.807 Britten, 62.203 Bulgaren en 57.379 Portugezen ingeschreven staan. In totaal waren er in april 2.149.771 buitenlandse bijdragers aan de Spaanse Sociale Zekerheid.

LEESTIP: Overzicht van aantal Nederlanders en Belgen dat in Spanje woont

Nederlanders

Van het totaal aantal (16.640) Nederlanders staan 10.314 personen ingeschreven onder het ‘regimen general’ (algemeen), de grootste groep Nederlandse werkers. Als tweede grote groep staan er 6.115 Nederlanders op de lijst als ‘regimen autónomo’ (zelfstandige ondernemer). Als ‘regimen hogar’ (thuiszorg) staan er 77 personen op de lijst, ‘regimen mar’ (zeevaart en visserij) 62 personen en als ‘regimen agrario’ (landbouw) 71 Nederlanders.

Belgen

Van het totaal aantal (10.562) Belgen staan 6.405 personen ingeschreven onder het ‘regimen general’ (algemeen), de grootste groep Belgische werkers. Als tweede grote groep staan er 4.038 Belgen op de lijst als ‘regimen autónomo’ (zelfstandige ondernemer). Als ‘regimen mar’ (zeevaart en visserij) 49 personen op de lijst, als ‘regimen agrario’ (landbouw) 40 personen en als ‘regimen hogar’ (thuiszorg) staan er 30 Belgen op de lijst.

LEESTIP: Socialezekerheidskaart aanvragen in Spanje

Regio’s

Als gekeken wordt naar de autonome regio’s waar de meeste Nederlanders staan ingeschreven dan zien we dat Catalonië met 4.982 bovenaan staat gevolgd door de Comunidad Valenciana met 3.155, Andalusië met 2.741, Comunidad de Madrid met 1.696, Canarische Eilanden met 1.405, de Balearen met 1.550 en dan Murcia met 211 Nederlanders die bij de Seguridad Social staan ingeschreven. Voor andere regio’s klik hier (PDF).

Wat betreft de ingeschreven Belgen staat Catalonië bovenaan met 2.559 gevolgd door Comunidad Valenciana met 2.214, Andalusië met 1.832, Canarische Eilanden met 1.382, Comunidad de Madrid met 1.078, Balearen met 745 en Murcia met 166 ingeschreven Belgen. Voor andere regio’s klik hier (PDF).

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments

Beste Remco, Mijn naam is Frank Belmans, ben 67 jaar, Belg, woon in België en ben sinds 2 jaar gepensioneerd; ik ontvang circa 1.150 € pensioen p/m bruto. Spanje is mij niet onbekend (ik kom er voor zakelijke redenen sinds 1986 en spreek dan ook een mondje Spaans – naast Nederlands, Frans en Engels). Ik wens in de loop van 2020 te “emigreren” naar Spanje. Mijn vragen (ik wil niet over één nacht ijs gaan en met alles in orde blijven): – hoe zit het met de sociale zekerheid en de ziekteverzekering? – welke belastingen worden er door de Spaanse… Lees verder »

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.