Amnesty International wil onmiddellijke vrijlating ‘Los Jordis’

Oeps ... foto ontbreekt!

Amnesty International wil onmiddellijke vrijlating ‘Los Jordis’

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De internationale organisatie Amnesty International heeft een analyserapport bekendgemaakt over het proces tegen de Catalaanse politici. In dat rapport schrijft de organisatie dat het de onmiddellijke vrijlating wil van de ‘Los Jordis’, dat zijn Jordi Sanchez en Jordi Cuixart, de voormalige topmannen van het ANC en Omnium Cultural die beiden tot 9 jaar celstraf zijn veroordeeld.

Amnesty International schrijft in het rapport dat ze bij alle 52 rechtbankzittingen aanwezig is geweest en dat de rechtszaak geheel volgens de regels is verlopen. Maar tegelijkertijd schrijft Amnesty dat de straffen proportioneel hoog zijn en dat de beide Jordi’s onmiddellijk vrijgelaten dienen te worden.

Men maakt zich met name zorgen over de definitie van misdaad van opruiing zoals dat beschreven staat in de Spaanse wetgeving en de interpretatie daarvan door het Hooggerechtshof. Want volgens Amnesty International is dit feit in strijd met het legaliteitsbeginsel en legt het een beperking op het recht van vrijheid van meningsuiting en het recht op vreedzame bijeenkomsten.

De omschrijvingen van rebellie en opruiing in het Spaanse wetboek staan te vaag omschreven en kunnen gemakkelijk gebruikt worden voor het criminaliseren van een breed scala van vreedzame acties. Daarom wil Amnesty International de onmiddellijke vrijlating van de Los Jordis omdat zij slechts hebben deelgenomen aan een protestactie en geen misdrijf hebben begaan.

Met betrekking tot de overige veroordeelden en voormalige politici die zijn veroordeeld door het Hooggerechtshof oordeelt Amnesty International dat zij mogelijk een misdrijf hebben gepleegd waarvoor ze terecht legaal zijn vervolgd. Daarom worden deze feiten niet beschermd door het recht op bijeenkomst en vrijheid van meningsuiting.

In het rapport wordt verder geen melding gedaan van ‘politieke gevangenen’, met andere woorden dat wordt door Amnesty International niet erkend en spreekt men ook niet over ballingen van andere Catalaanse politieke leiders die o.a. naar België, Zwitserland en Schotland zijn gevlucht om aan vervolging te ontkomen.

In de Catalaanse separatistische wereld bekritiseert men echter het rapport van Amnesty International omdat het de veroordeling van de overige politici goedkeurt, men niets zegt over politieke gevangenen en geen melding maakt over de politieke leiders die in ballingschap leven, aldus deze Catalaanse krant.

Amnesty International is een vereniging die de naleving van de mensenrechten beoogt zoals die zijn vastgelegd in de Universele verklaring van de rechten van de mens en andere internationale mensenrechten documenten.

Ga naar de inhoud