Canarische Eilanden krijgen noodtenten met plaats voor 7.000 migranten

Canarische Eilanden krijgen noodtenten met plaats voor 7.000 migranten
Beeld: Europa Press

Canarische Eilanden krijgen noodtenten met plaats voor 7.000 migranten

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LAS PALMAS – Tijdens het bezoek op vrijdag van twee ministers van de Spaanse regering werd bekend gemaakt dat de regionale autoriteiten binnenkort de beschikking hebben over verschillende tentenkampen met plaats voor zo’n 7.000 migranten. Tussen 1 januari en 15 november hebben de Canarische Eilanden te maken gehad met 16.760 Afrikaanse migranten die in 553 boten naar de Spaanse archipel kwamen, een stijging van 1.019% ten opzichte van 2019.

Omdat men op de eilanden en dan met name op Gran Canaria en Tenerife de vraag niet meer aan kan en duizenden migranten op de kade van o.a. Arguineguin (Mogan) in het zuiden van Gran Canaria moeten verblijven totdat er degelijke slaapplaatsen zijn gevonden, heeft de regering op vrijdag een nieuw actieplan aangekondigd.

Dat bestaat uit het bouwen van tentenkampen op drie van de acht eilanden waar plaats zal zijn voor 7.000 migranten. Om precies te zijn gaat het om tenten met plaats voor 3.250 migranten op Tenerife, 1.950 migranten op Gran Canaria en 700 migranten op Fuerteventura. 

Dit zijn de eilanden die het zwaarste getroffen zijn door de migrantenstroom met 95% van het totaal. De overige 1.100 slaapplaatsen zijn reeds in gebruik zoals in geïmproviseerde tentenkampen, hotels en appartementencomplexen.

Het plaatsen van de tentenkampen op de drie zwaarst getroffen eilanden wordt gefinancierd door de Europese Unie want uiteraard is de migrantencrisis niet alleen een Spaanse maar ook een Europese crisis.

Ondertussen wil de regionale overheid dat niet alleen de eilanden opdraaien voor de stroom van migranten. Zo heeft de regionale premier reeds contact gehad met diverse collega regiopremiers van andere autonome regio’s zoals Baskenland, Castilië en León, Navarra, Valencia regio en Extremadura die al hebben aangegeven honderden migranten, met name onbegeleide minderjarigen die alleen de gevaarlijke reis hebben gemaakt, op te vangen.

Maar de minister van Binnenlandse Zaken wil daar nog niet aan want volgens hem druist dat in tegen de EU-regels. Daarnaast kan deze verspreiding gezien worden als een uitnodiging voor nieuwe migranten om naar de Canarische Eilanden te reizen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.