menu: rubrieken, zoeken & meer

Informatie over het internetgebruik in Spanje

Informatie over het internetgebruik in Spanje
Beeld: Freepik

Informatie over het internetgebruik in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Spaanse Instituut voor de Statistieken (INE) heeft deze week de informatie bekend gemaakt uit een studie naar het internetgedrag in Spanje. Daaruit is op te maken dat 95,9% van alle huishoudens toegang heeft tot een breedband internetaansluiting, 83,7% van de woningen een computer heeft, 93,9% de afgelopen drie maanden het internet heeft gebruikt, 85,8% minstens een keer per week het internet gebruikt en 55,2% van alle inwoners van Spanje de afgelopen 3 maanden iets via internet heeft gekocht.

16 miljoen huishoudens met tenminste een inwoner tussen 16 en 74 jaar in Spanje hebben toegang tot breedband internet of internet via de smartphone. 82,9% van alle huishoudens heeft ADSL of glasvezel internet in huis terwijl 13% van alle huishoudens alleen verbinding heeft via een mobiel netwerk zoals 3G, 4G of 5G. Maar 4,1% van de huishoudens heeft helemaal geen verbinding tot internet. Dat kan komen doordat er geen internetverbinding is, dat het ontbreekt aan kennis of dat er geen interesse is en dat de kosten te hoog zijn.

De inwoners tussen 16 en 74 jaar maken via internet het meest gebruik van WhatsApp (90,2%) gevolgd door het versturen en ontvangen van e-mails (79,1%) en het lezen van kranten en nieuwswebsites (76,6%). Het videobellen is flink in populariteit gestegen en 75,7% van de deelnemers aan dit onderzoek zegt dat regelmatig te doen. Wat ook opvalt is dat 51,3% van de deelnemers via internet een afspraak heeft gemaakt met een arts.

64,7% van de inwoners van Spanje maakt gebruik van social media netwerken zoals Facebook, Twitter, Instagram en YouTube. Met name de studenten (96,4%) en de leeftijdsgroep 16-24 jaar (93,2%) zit veel op social media en iets meer vrouwen (66,5%) dan mannen (62,7%).

Bijna 19,5 miljoen personen (55,2% van de bevolking) tussen 16 en 74 jaar heeft de afgelopen drie maanden iets gekocht via internet. Het gemiddelde bedrag dat daarbij werd uitgegeven in drie maanden tijd is 279,20 euro en 55,90 euro gemiddeld per aankoop. Daartegenover staat dat 51,2% van de deelnemers ook fysiek iets in een winkel heeft gekocht. Bekijk HIER alle resultaten (PDF ) in het Spaans.