Search
menu
Search

Moeten 90-jarigen vaker hun rijbewijs gaan verlengen in Spanje?

Moeten 90-jarigen vaker hun rijbewijs gaan verlengen in Spanje?
Beeld: 123rf

Moeten 90-jarigen vaker hun rijbewijs gaan verlengen in Spanje?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als het aan de directeur van de Spaanse verkeersdienst DGT ligt zullen automobilisten die ouder zijn dan een bepaalde leeftijd vaker een medische keuring moeten ondergaan om hun rijbewijs te kunnen verlengen. Daarbij wordt door Pere Navarra van de Dirección general de Tráfico een leeftijd genoemd van 90 jaar en ouder.

Op dit moment is het zo dat alle 65-plussers om de vijf jaar een medische keuring moeten ondergaan om hun rijbewijs voor vijf jaar te verlengen. Voor automobilisten onder de 65 jaar is dat tien jaar. Maar volgens de DGT-directeur is het niet logisch dat iemand van 90 jaar of ouder ook een rijbewijs krijgt voor vijf jaar, iets wat wellicht beter twee of drie jaar kan zijn vanwege de oudere leeftijd.

Voorlopig gaat het alleen om ideeën die wellicht uitgevoerd gaan worden maar het is niet de eerste keer dat hierover gedebatteerd wordt. Wat zeker niet gaat gebeuren is een maximumleeftijd instellen voor automobilisten, aldus Pere Navarra. Waar men bij de DGT wel aan denkt is de frequentie medische keuringen verhogen.

Uit een onderzoek van Fundación Linea Directa is in 2020 gebleken dat automobilisten van 25 jaar en jonger meer ongelukken veroorzaken dan 65-plussers achter het stuur. Oudere automobilisten respecteren de snelheidslimieten, zijn niet agressief in het rijden en accepteren hun eigen beperkingen veel beter (vooral gehoor en zicht) waardoor ze minder kilometers afleggen en ’s nachts minder of niet rijden. 

Het probleem is echter dat de mortaliteit 2,5 keer hoger is bij de 65-plussers dan bij jongere automobilisten terwijl ouderen ook 9% meer kans hebben om gewond te raken bij een aanrijding of ongeluk.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?