Moeten 90-jarigen vaker hun rijbewijs gaan verlengen in Spanje?

Moeten 90-jarigen vaker hun rijbewijs gaan verlengen in Spanje?
Beeld: 123rf

Moeten 90-jarigen vaker hun rijbewijs gaan verlengen in Spanje?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Als het aan de directeur van de Spaanse verkeersdienst DGT ligt zullen automobilisten die ouder zijn dan een bepaalde leeftijd vaker een medische keuring moeten ondergaan om hun rijbewijs te kunnen verlengen. Daarbij wordt door Pere Navarra van de Dirección general de Tráfico een leeftijd genoemd van 90 jaar en ouder.

Op dit moment is het zo dat alle 65-plussers om de vijf jaar een medische keuring moeten ondergaan om hun rijbewijs voor vijf jaar te verlengen. Voor automobilisten onder de 65 jaar is dat tien jaar. Maar volgens de DGT-directeur is het niet logisch dat iemand van 90 jaar of ouder ook een rijbewijs krijgt voor vijf jaar, iets wat wellicht beter twee of drie jaar kan zijn vanwege de oudere leeftijd.

Voorlopig gaat het alleen om ideeën die wellicht uitgevoerd gaan worden maar het is niet de eerste keer dat hierover gedebatteerd wordt. Wat zeker niet gaat gebeuren is een maximumleeftijd instellen voor automobilisten, aldus Pere Navarra. Waar men bij de DGT wel aan denkt is de frequentie medische keuringen verhogen.

Uit een onderzoek van Fundación Linea Directa is in 2020 gebleken dat automobilisten van 25 jaar en jonger meer ongelukken veroorzaken dan 65-plussers achter het stuur. Oudere automobilisten respecteren de snelheidslimieten, zijn niet agressief in het rijden en accepteren hun eigen beperkingen veel beter (vooral gehoor en zicht) waardoor ze minder kilometers afleggen en ’s nachts minder of niet rijden. 

Het probleem is echter dat de mortaliteit 2,5 keer hoger is bij de 65-plussers dan bij jongere automobilisten terwijl ouderen ook 9% meer kans hebben om gewond te raken bij een aanrijding of ongeluk.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.