Spaanse avonturen in Fortuna/Murcia van Egbert en Barbara (81)

Spaanse avonturen in Fortuna/Murcia van Egbert en Barbara (81)
Beeld: 123rf

Spaanse avonturen in Fortuna/Murcia van Egbert en Barbara (81)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Egbert en Barbara overwinteren elk jaar in Fortuna bij Murcia. Ze houden het thuisfront op de hoogte van hun reilen en zeilen met wekelijkse brieven, die wij elke zaterdag publiceren. Zo kunt u meegenieten van hun belevenissen, van de grappige en minder grappige dagelijkse voorvallen, Spaanse wetenswaardigheden, kortom alles wat elke overwinteraar tijdens zijn of haar verblijf in Spanje kán meemaken. Daarbij moet dat niet als een kritiek op de levenswijze in Spanje gezien worden maar wel een verslag over hoe het leven anders kan zijn voor de voor- en ook nadelen.

In heel Spanje miegelt het van de kerststallen. Elk zichzelf respecterend dorpje, al is het nog zo klein, wordt in de kersttijd opgesmukt met een kerststal. Zo staan er grote en kleine, dikke en dunne, luxe en simpele, maar allemaal hebben ze één ding gemeen: Jezus ligt in een kribje, de bekende figuren staan er omheen, zo ook de koeien en geiten en in de nok hangt een kerstster om het aardse tafereel te verlichten.

In Catalonië is een kerststal die heeft iets extra´s, iets wat ze nergens hebben, namelijk een poepend figuurtje. Broek omlaag, meneer op zijn hurken. Een boer die even privacy wil. Het beeldje wordt verdekt opgesteld voor het privémomentje, maar het is de bedoeling dat de bezoeker gaat speuren wáár deze boer zijn bruintje deponeert. Als je hem gevonden hebt en hij is nog niet uitgepoept, dan moet je hem elders in de stal gaan verstoppen, want de volgende bezoeker moet hem dan ook weer gaan zoeken.

Hele volksstammen komen speciaal voor dit fenomeen naar de kerststal en vooral kinderen zijn dol op dit tafereeltje. Ze zijn er niet weg te branden en houden er hele wedstrijden: hun eigen versie van verstoppertje spelen. Zo vergeten ze zelfs even op hun gs-emmetje te turen. Zó´n simpel beeldje wint het dus!  Tegenwoordig kun je overal van die poepende beeldjes kopen, nu van prominente mensen zoals de Paus, Barack Obama, of van een bekende voetballer! Zij moeten dan ook zorgdragen voor geluk en voorspoed. Waar komt dit  vandaan?

Rond 1800 was het gebruikelijk om de menselijke en dierlijke fecaliën te gebruiken als mest. Het was dus zaak om de boel op te vangen en te recyclen. De actie van deze boer werd dus niet gezien als not-done, maar in tegendeel, hij verspreidt vruchtbaarheid en daarmee voorspoed. Vandaar dat dit in de kerststal wel degelijk een symbolische functie had.

In onze rubriek SpanjeVerhalen zijn meer verhalen van Barbara (en andere ingezonden verhalen) te lezen. KLIK HIER     

Dit tafereeltje is later een hipe geworden (of aan het worden) er zijn liederen voor gecomponeerd, er zijn boeken over geschreven, gedichten worden rond deze tijd overal opgehangen en aangeplakt, radioprogramma´s gemaakt enz. enz. Ik vond het wel leuk om jullie deze glimlach toe te sturen.

Had ik al eens verteld over de Spaanse oudejaarsavondtraditie met de druiven? In veel Spaanssprekende landen gebeurt dit om twaalf uur, als het oude jaar weggebeierd wordt en het nieuwe jaar met klokgelui wordt welkom geheten. Twaalf klokslagen dus, en op elke klokslag moet er een druif ingeslikt worden. Zo is de traditie en Spanjaarden zijn dol op tradities, en zo kan het gebeuren dat deze traditie voor zo ongeveer drie Spaanse families eindigt in een drama, want gemiddeld drie mensen/kinderen stikken in zo’n  druif.   

Nee, dan vind ikzelf  dit volgende traditie veel leuker: de rode lingerie traditie. Tegen het oudejaar zie je bij elk Chinees warenhuis en op de markt piepkleine doorzichtige met kant versierde  slipjes, tanga’s of wat dies meer zij. Aan de marktkramen wapperen de rode behaatjes in alle soorten en maten. Hoe pikanter, hoe mooier. Veel dames verdringen zich voor zo’n kraampje en het is lachen, gieren, brullen, als de dames dit moois voorhouden om een globale inschatting te maken of het wel past. Vaak komt er een vriendin of zus aan te pas om te helpen kiezen, want zo’n slipje of behaatje moet wel aan alle verwachtingen voldoen natuurlijk. Waarom deze traditie? Welnu, deze prachtige lingerie voorspelt jou een rijk liefdesleven voor het komende nieuwe jaar. Vruchtbaarheid en hartstocht. En wie wil dat nou niet als je op de drempel van een nieuw jaar staat? Of het ook uitkomt vertelt het verhaal niet, maar het is wel zeker de moeite van het proberen waard, toch? Niet geschoten is altijd mis.

Spanje, een liefde – Verhalen over reizen en overwinteren in Spanje

Spanje, een liefde speelt zich grotendeels af in het provinciestadje Fortuna in Spanje bij Murcia. Dit boek neemt de lezer mee naar het hedendaagse Spanje en geeft een inkijkje in het overwinteren in zonnig Spanje, waarbij korte reisjes door Spanje en Portugal beschreven worden. De typische gewoontes en Spaanse gebruiken, de feesten, de cultuur, kortom het normale Spaanse leven komt uitgebreid aan bod en wordt op luchtige, meeslepende wijze beschreven. Auteur: Barbara van Wijk-Douwes.

Verzending binnen Nederland-België is gratis. Wilt u de verzendkosten besparen laat het dan bij een U bekend adres afleveren. Heeft u geen contactadres, mail dan naar barbaravanwijk@gmail.com.

KLIK HIER OM DIT BOEK AAN TE SCHAFFEN

barbara
Beeld: Barbara van Wijk
Ga naar de inhoud