Islamitisch leider die jongeren in Tarragona ronselde Spanje uitgezet

Islamitisch leider die jongeren in Tarragona ronselde Spanje uitgezet
Beeld: @policia / twitter

Islamitisch leider die jongeren in Tarragona ronselde Spanje uitgezet

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – In Reus werd de Islamitisch leider Mohamed Said Badaoui het land uitgewezen. Volgens de Nationale Politie vormde de man een gevaar voor de nationale veiligheid. Hij voerde pro-jihadistische activiteiten uit en sloeg jongeren aan de haak voor zijn strijd.

Mohamed Said is een van de bekendste leiders van de islamitische gemeenschap van Catalonië. De man werd gearresteerd op 19 oktober en is ondertussen het land uitgewezen. Hij bevindt zich volgens bronnen in Marokko. Said Badaoui staat geseind als een van de “voornaamste verwijzingen in Spanje van het orthodoxe salafisme”. Door zijn discours zou het religieus Islamitisch radicalisme de laatste tijd erg in de lift zitten in en rond Tarragona.

Naast Mohamed Said Badaoui werd ook Amarouch Azbir voor gelijkaardige motieven gearresteerd en uitgewezen. Het is beide heren verboden de komende tien jaar het Spaanse grondgebied te betreden.

Volgens de politie had Said Badaoui banden met individuen die aan terroristische activiteiten worden gelieerd. Hij zou jarenlang mensen geronseld hebben uit kwetsbare maatschappelijke groepen. Het ging dan vooral om minderjarigen die alleen in Spanje waren, vooral jongeren van Marokkaanse origine. Said Badaoui preekte een antiwesters standpunt. Opvallend is dat Badaoui veel ontmoetingen had met bekende politici zoals de Catalaanse regionale premier en ERC-politici.

Volgens de rechtbank begingen de mannen een overtreding van artikel 54.1 a van de wet 4/2000 van 11 januari. Volgens dat artikel is het strafbaar daden te begaan die de nationale veiligheid in het gedrang brengen of de relaties van Spanje met een ander land schaden. De overheid herhaalde nog eens dat het bestaan van dergelijke, radicale stemmen binnen de Islam niets te maken heeft met de godsdienst op zich. De Islam is een vredevolle religie die in de regel absoluut geen geweld predikt.

Ga naar de inhoud