Wanneer gaat de kerstverlichting aan in de Spaanse steden?

Wanneer gaat de kerstverlichting aan in de Spaanse steden?
Beeld: Kerstverlichting in Barcelona / 123rf

Wanneer gaat de kerstverlichting aan in de Spaanse steden?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is nog lang geen Kerst, maar de Spaanse steden en dorpen maken zich klaar voor het ontsteken van de kerstverlichting om dit alweer vreemde jaar redelijk normaal af te sluiten. Dit zal op veel plaatsen tegen het einde van november gaan gebeuren waarna de straten, pleinen en gevels weer vrolijk verlicht zijn.

De traditionele kerstverlichting op of boven de straten en pleinen in Spanje zorgt altijd wel voor een gezellige sfeer. De kerstverlichting van tegenwoordig is allang niet meer zo ‘saai’ als enkele jaren geleden en de intrede van de energiezuinige en makkelijk te onderhouden LED-verlichting heeft ervoor gezorgd dat nu de mooiste creaties te zien zijn in de Spaanse steden. Het zijn bijna kunstwerken te noemen.

Een van de eerste die de kerstverlichting aandoet in Spanje is het warenhuisconcern El Corte Inglés die bij sommige winkels ware kunstwerken heeft neergezet. Daarnaast zijn er de bekende en populaire winkelstraten in de grote steden en grote winkelcentra waar extra aandacht wordt gegeven aan de kerstverlichting. Immers, deze verlichting gedurende de Kerstdagen is ervoor bedoeld om de economie te stimuleren en het voor de kopers gezelliger te maken tijdens de kerstinkopen.

Overzicht steden

De kerstverlichting blijft in Spanje altijd langer hangen dan in andere landen omdat de kerstperiode voor de Spanjaard pas voorbij is na 6 januari, Driekoningen. Dit is de dag dat de kinderen hun cadeaus ontvangen.

Madrid
In de Spaanse hoofdstad zal het ongetwijfeld weer een spektakel worden wat betreft de kerstverlichting. Deze zal op donderdag 24 november aangaan en aanblijven tot en met 5 januari 2022.

Barcelona
In de Catalaanse hoofdstad Barcelona wordt de verlichting een dag later dan in Madrid aangedaan, op donderdag 24 november en zal dat ook aan blijven tot en met 5 januari. UPDATE: er is een vertraging, de kerstverlichting wordt pas op 5 december aangedaan.

Vigo
De Galicische stad Vigo wil de kersthoofdstad van Spanje zijn en dat lukt de burgemeester aardig want er wordt elk jaar meer geld geïnvesteerd en er komen ook steeds meer mensen naar het gezellige Vigo dat uitbundig verlicht is. Dit jaar gaat in Vigo is de kerstverlichting op zaterdag 19 november aangedaan.

Valencia
In Valencia stad moeten de inwoners en bezoekers nog even wachten want de kerstverlichting wordt pas op vrijdag 2 december aangedaan.

Sevilla
In de Andalusische hoofdstad Sevilla wordt de kerstverlichting pas op 5 december aangedaan en zal dat tot en met 5 januari 2022 aan blijven.

Málaga 
In de hoofdstad van de Costa del Sol zal de kerstverlichting aan gedaan worden op zaterdag 26 november. Uiteraard gaat alle aandacht uit naar de Calle Larios die weer fantastisch versierd is met de verlichte bogen met de muziek- en lichtshow, een drone-show en videomapping op de Kathedraal.

Alicante
De kerstverlichting in Alicante is eerder dan op andere plaatsen aangedaan, te weten 18 november. De verlichting blijft aan tot en met 5 januari. 

Tarragona
In de hoofdstad van de Costa Dorada wordt de verlichting op 27 november aan gedaan en zal deze blijven branden tot en met 5 januari.

Girona
In de hoofdstad van de Costa Brava wordt de verlichting op 25 november aan gedaan en zal deze blijven branden tot en met 5 januari.

Zaragoza
In de hoofdstad van de autonome regio Aragón zal de kerstverlichting pas na 4 december worden aan gedaan tot maar liefst 9 januari, iets nieuws deze feestdagen.

Canarische Eilanden & Balearen
In de twee provinciale hoofdsteden van de Canarische Eilanden, te weten Santa Cruz de Tenerife en las Palmas, gaat de kerstverlichting op 24 november aan. Op Mallorca is in de stad Palma de kerstverlichting op 19 november aangedaan.

Waarom Kerstverlichting ?

Ondanks dat het tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is en een traditie is geworden weet bijna niemand waarom we eigenlijk Kerstverlichting gebruiken. Tijdens het zonnefeest, de voorganger van het kerstfeest, vierde men de terugkeer of geboorte van de zon met het maken van vuren. Dit is overgenomen in het christelijke feest. Het vertegenwoordigt nu het licht dat Jezus in de wereld heeft gebracht. Daarnaast is het vooral gezellig in de donkere winterdagen. Overigens worden er pas sinds 1895 elektrische lichtjes gebruikt, daarvoor waren het kaarsen.

Ga naar de inhoud