Prijzen oranje butaangasflessen stijgen voor het eerst in lange tijd weer in Spanje

Prijzen oranje butaangasflessen stijgen voor het eerst in lange tijd weer in Spanje
Beeld: via canva.com

Prijzen oranje butaangasflessen stijgen voor het eerst in lange tijd weer in Spanje

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Sinds mei 2022 (met verlenging tot 31 december 2023) zijn de prijzen voor de oranje gekleurde butaangasflessen bevroren in Spanje om te voorkomen dat deze vanwege de prijsstijgingen te duur worden. De maximumprijs werd vastgesteld op 19,55 euro voor een 12,5 liter fles, maar op de derde dinsdag van de maand november 2023 stijgt deze prijs na zes prijsdalingen op rij, van 14,43 naar 15,14 euro.

Er zijn in Spanje nog heel veel mensen die geen aardgasaansluiting in huis hebben en gebruikmaken van de (meestal oranje gekleurde) butaangasflessen (bombona domestica butano). Je ziet ze vaak nog staan op de balkons of in de tuin en ze worden gebruikt voor het koken, warm water of de verwarming in huis. 

In Spanje zijn ongeveer acht miljoen huishoudens die nog gebruikmaken van de butaangasflessen (GLP envasado). Jaarlijks worden er 64,5 miljoen butaangasflessen verbruikt waarvan 53 miljoen te maken hebben met de gereguleerde maximumprijs. Het gebruik van butaangasflessen is sinds 2010 echter met 25 procent achteruitgegaan. 

De gangbaarste butaangasflessen van 12,5 kilo op de ‘gereguleerde markt’ (mercado regulado) kosten vanaf dinsdag 20 november 0,71 euro meer dan de 14,43 euro in september 2023 waarna de nieuwe kostprijs komt te staan op 15,14 euro per ‘bombona de butano’. Het is de eerste keer na zes prijsdalingen op rij dat de prijzen weer stijgen.

De maximale verkoopprijs voor de ‘bombona de butano’ van 8 tot 20 kilo is in Spanje niet geliberaliseerd en de waarde wordt tweemaandelijks (bimensualmente) herzien waardoor de volgende herberekening zal plaatsvinden op de derde dinsdag van januari 2024.

Verschil butaangasflessen

De prijs van de butaangasfles is afhankelijk van of het een traditionele fles is op de ‘gereguleerde markt’ (mercado regulado), die altijd dezelfde prijs heeft ongeacht het bedrijf dat hem levert, of butaangasflessen van verschillende gewichten op de ‘vrije markt’ (mercado libre), waarbij de bedrijven zelf de prijs van hun butaangasfles bepalen. Deze bedrijven zijn Repsol, Cepsa, Galp Energia en Disa Gas. Die bieden traditionele butaangasflessen en campinggasflessen van 6, 11, 12 en 12,5 kilo. Actuele prijzen kun je HIER bekijken.

Ga naar de inhoud