900 extra Spaanse politieagenten aangekomen in Catalonië

900 extra Spaanse politieagenten aangekomen in Catalonië
Beeld: Archieffoto

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Sinds woensdag zijn er 900 agenten van de oproerpolitie van de Policia Nacional en 200 Guardia Civil agenten aangekomen in Catalonië. Zij zullen als ondersteuning bieden van de de Catalaanse politie Mossos d’Esquadra die in heel Catalonië zo’n 8.000 agenten zullen inzetten om de Spaanse ministerraad in Barcelona en de daardoor te verwachten problemen tijdens manifestaties goed te laten verlopen.

Op vrijdag 21 december heeft de ministerraad van de Spaanse regering een bijeenkomst in Barcelona. Dat deed de raad van ministers eerder ook al in Andalusië en zal men in maart 2019 ook doen in Alicante maar de vergadering in Catalonië zorgt voor veel politieke en sociale spanningen. Actievoerders bereiden zich voor op protesten en demonstraties terwijl de politie 9.000 agenten zal inzetten in Catalonië.

Van de 9.000 agenten is het grootste deel afkomstig van de Catalaanse politie Mossos d’Esquadra waarvan er die dag zo’n 8.000, praktisch de helft van de 16.500 agenten die het korps heeft, worden ingezet. De overige 1.000 agenten bestaan uit leden van de Guardia Civil en Policía Nacional die naar Barcelona gestuurd worden. Daarnaast zullen er ook honderden agenten van de stadspolitie Guardia Urbana worden ingezet.

In het geval van de Policia Nacional (blauwe uniformen) gaat het om 700 agenten van de speciale Unidad Intervención Policial (UIP die ook wel antidisturbios of oproerpolitie genoemd worden.

Naast de 700 Policia Nacional agenten zijn er ook 200 agenten van de Grupo de Reserva y Seguridad (GRD) van de Guardia Civil (groene uniformen) in Catalonië aangekomen.

Kranten schrijven echter ook dat er in totaal 1.000 extra agenten voor drie dagen (van 19 tot 23 december) naar Catalonië komen. Naast de hierboven omschreven agenten zijn er ook agenten van de Unidad de Prevención y Reacción (UPR) van de Policía Nacional in Madrid naar Catalonië gekomen.

Daarbij moet men nog 90 agenten van de Guardia Civil uit Zaragoza optellen. Het gaat hierbij om extra agenten die naar Catalonië komen terwijl er ook nog eens honderden agenten reeds werkzaam zijn in Catalonië.

Men benadrukt echter steeds dat de Mossos d’Esquadra de leiding hebben de komende dagen en dat de Spaanse agenten als ondersteuning dienen van de Catalaanse politiemacht. De coördinatie vindt ook plaats uit een centraal punt waar de Mossos de leiding zullen hebben.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

8
Reageer op dit artikel

3 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
luc.van.ginneken@gmail.com

De problemen van “de jaren 30 van vorige eeuw’ zijn in Spanje meer verwant met andere dan Catalaanse partijen. Verder heeft de Spaanse regering recht om overal ter wereld te vergaderen, maar heeft ze vooral de plicht om politieke oplossingen aan te bieden voor politieke problemen in gans Spanje. Te beginnen met het respecteren van de vrije meningsuiting, vrije politieke overtuiging hebben en nog van dat. Verder mag de Spaanse regering ook oog hebben voor sommige onkosten die ze maken bij hun vergaderingen. 9000 “butlers” voor hun mooie eer …, ze zouden beter die centen besteden aan preventie van diefstallen… Lees verder »

Rudy R.

Wat de Spaanse regering doet is haar volste recht. Maar een lichte zweem van provocatie kan er wel in gezien worden. Men had eerst nog maar eens bij een paar andere deelstaten langs kunnen gaan alvorend Barcelona aan te doen… . Helaas zal Sanchez wel moeten wil hij niet dat de rechts nationalistische (en volgens velen fascistische) VOX partij het niet gaan zal aangrijpen om het algehele Spaans nationalistische element onder de Spaanse bevolking verder uit te buiten tijdens de komende verkiezingen om stevig door te groeien. Net als dat in Nederland de politiek naar rechts opschuift onder de druk… Lees verder »

Miel

Dat de ministerraad ook al eens ergens in Andalusië is doorgegaan en dat men plannen heeft om dat ook in Alicante te doen rechtvaardigt geenszins dat men nu olie op het vuur gaat gooien in Catalonië. Het feit dat 9000 politiemensen worden ingezet om het voor de hand liggende protest ‘aan te pakken’ toont aan dat men goed beseft dat dit tot onrust zal leiden. Dit is duidelijk bedoeld om reacties uit te lokken en zodoende een gewelddadige aanpak van de ‘rebellie’ te kunnen verantwoorden. Deze provocatie kan onmogelijk leiden tot een betere relatie tussen Catalonië en Madrid, maar waarschijnlijk… Lees verder »

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.