skip to Main Content
900 extra Spaanse politieagenten aangekomen in Catalonië
Archieffoto

900 extra Spaanse politieagenten aangekomen in Catalonië

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Sinds woensdag zijn er 900 agenten van de oproerpolitie van de Policia Nacional en 200 Guardia Civil agenten aangekomen in Catalonië. Zij zullen als ondersteuning bieden van de de Catalaanse politie Mossos d’Esquadra die in heel Catalonië zo’n 8.000 agenten zullen inzetten om de Spaanse ministerraad in Barcelona en de daardoor te verwachten problemen tijdens manifestaties goed te laten verlopen.

Op vrijdag 21 december heeft de ministerraad van de Spaanse regering een bijeenkomst in Barcelona. Dat deed de raad van ministers eerder ook al in Andalusië en zal men in maart 2019 ook doen in Alicante maar de vergadering in Catalonië zorgt voor veel politieke en sociale spanningen. Actievoerders bereiden zich voor op protesten en demonstraties terwijl de politie 9.000 agenten zal inzetten in Catalonië.

Van de 9.000 agenten is het grootste deel afkomstig van de Catalaanse politie Mossos d’Esquadra waarvan er die dag zo’n 8.000, praktisch de helft van de 16.500 agenten die het korps heeft, worden ingezet. De overige 1.000 agenten bestaan uit leden van de Guardia Civil en Policía Nacional die naar Barcelona gestuurd worden. Daarnaast zullen er ook honderden agenten van de stadspolitie Guardia Urbana worden ingezet.

In het geval van de Policia Nacional (blauwe uniformen) gaat het om 700 agenten van de speciale Unidad Intervención Policial (UIP die ook wel antidisturbios of oproerpolitie genoemd worden.

Naast de 700 Policia Nacional agenten zijn er ook 200 agenten van de Grupo de Reserva y Seguridad (GRD) van de Guardia Civil (groene uniformen) in Catalonië aangekomen.

Kranten schrijven echter ook dat er in totaal 1.000 extra agenten voor drie dagen (van 19 tot 23 december) naar Catalonië komen. Naast de hierboven omschreven agenten zijn er ook agenten van de Unidad de Prevención y Reacción (UPR) van de Policía Nacional in Madrid naar Catalonië gekomen.

Daarbij moet men nog 90 agenten van de Guardia Civil uit Zaragoza optellen. Het gaat hierbij om extra agenten die naar Catalonië komen terwijl er ook nog eens honderden agenten reeds werkzaam zijn in Catalonië.

Men benadrukt echter steeds dat de Mossos d’Esquadra de leiding hebben de komende dagen en dat de Spaanse agenten als ondersteuning dienen van de Catalaanse politiemacht. De coördinatie vindt ook plaats uit een centraal punt waar de Mossos de leiding zullen hebben.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. De problemen van “de jaren 30 van vorige eeuw’ zijn in Spanje meer verwant met andere dan Catalaanse partijen.
  Verder heeft de Spaanse regering recht om overal ter wereld te vergaderen, maar heeft ze vooral de plicht om politieke oplossingen aan te bieden voor politieke problemen in gans Spanje. Te beginnen met het respecteren van de vrije meningsuiting, vrije politieke overtuiging hebben en nog van dat.

  Verder mag de Spaanse regering ook oog hebben voor sommige onkosten die ze maken bij hun vergaderingen. 9000 “butlers” voor hun mooie eer …, ze zouden beter die centen besteden aan preventie van diefstallen en overvallen op toeristen.

 2. Wat de Spaanse regering doet is haar volste recht. Maar een lichte zweem van provocatie kan er wel in gezien worden. Men had eerst nog maar eens bij een paar andere deelstaten langs kunnen gaan alvorend Barcelona aan te doen…
  .
  Helaas zal Sanchez wel moeten wil hij niet dat de rechts nationalistische (en volgens velen fascistische) VOX partij het niet gaan zal aangrijpen om het algehele Spaans nationalistische element onder de Spaanse bevolking verder uit te buiten tijdens de komende verkiezingen om stevig door te groeien.

  Net als dat in Nederland de politiek naar rechts opschuift onder de druk van extreem rechts zullen de Spaanse leiders dat ook gaan doen. Het is natuurlijk allemaal het gevolg van het onzinnige nationalistische in zich zelf gekeerde denken van vele populistische leiders die ten koste van de saamhorigheid volkeren uit elkaar drijven ten faveur van hunzelf.
  De geschiedenis van de dertiger jaren uit de vorige eeuw dreigen zich te herhalen en we weten allemaal wat voor ellende dat heeft voortgebracht.

  Maar het gevoel bekruipt me af en toe dat velen onder ons zodanig verwend zijn in onze luxe en individualistische samenleving dat de hang naar rauw notionalistisch egoistisch leiderschap met geweld en intimidaties weer wortel begint te schieten. Ons collectieve geheugen gaat schijnbaar maar enkele tientallen jaren terug…

 3. Dat de ministerraad ook al eens ergens in Andalusië is doorgegaan en dat men plannen heeft om dat ook in Alicante te doen rechtvaardigt geenszins dat men nu olie op het vuur gaat gooien in Catalonië. Het feit dat 9000 politiemensen worden ingezet om het voor de hand liggende protest ‘aan te pakken’ toont aan dat men goed beseft dat dit tot onrust zal leiden. Dit is duidelijk bedoeld om reacties uit te lokken en zodoende een gewelddadige aanpak van de ‘rebellie’ te kunnen verantwoorden. Deze provocatie kan onmogelijk leiden tot een betere relatie tussen Catalonië en Madrid, maar waarschijnlijk wil Sanchez, via een hardhandig optreden tegen de staatsvijand en met het oog op de verkiezingen die er staan aan te komen, de publieke opinie in de rest van Spanje beïnvloeden . De terechte vraag is: hoelang kan het nog duren voordat enkele extremisten het recht in eigen handen nemen ?

  1. Ben ik het niet mee eens. De Spaanse regering heeft het recht om waar ze maar willen een bijeenkomst te houden, ook in Catalonië. Dat het tot problemen komt is niet de schuld van Sánchez die juist probeert de boel te sussen maar blijkbaar door diegene die in Catalonië steeds maar riepen dat ze overleg wilden wordt tegengewerkt. Als er problemen komen is dat in mijn ogen meer de schuld van Torra, Puigdemont en de CUP-partij die de acties van de CDR etc. aanmoedigen. Vooral die Torra moet eens en voor altijd verdwijnen want dat is absoluut geen politicus en absoluut niet geschikt voor de functie waar hij het meeste geld van heel Spanje mee verdient (terwijl de Mossos, ziekenhuispersoneel, ambtenaren en brandweer staken omdat er geen geld is). Laten we hopen dat het rustig blijft en hopen dat de (stille) wens van Torra om een nieuw Slovenië te worden vooral niet uitkomt.

   1. Minderwaardig over Slovenië, dit nieuwe eu land staat er vele gebieden beter voor dan Spanje, kunnen ze nogvwat can leren

    1. Niemand doet minderwaardig. Het gaat over de manier waarop dat land tot stand is gekomen. Verder niets. Niet altijd gelijk negatief doen en denken, dat zou ook al een hoop ellende in de wereld voorkomen.

   2. Eens. Maar dit is echt uitlokken van problemen, precies op de dag dat een jaar geleden de verkiezingen in Catalonië plaatsvonden. Dit is geen toeval. Torra stelt niks voor, maar Sanchez is ook niet best. Beiden laten zich leiden door eigen privébelangen, waarbij de gevolgen voor het volk ze helemaal koud laat.

   3. Zeer goede reactie van de redactie.
    Overigens zouden er vandaag toch al veel agenten op de been zijn geweest, want men had al heel veel acties aan lopen kondigen buiten de ministerraad vergadering om.
    Dus de politie inzet alleen daar op schuiven is ook niet helemaal correct.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als u geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst).

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken