900 extra Spaanse politieagenten aangekomen in Catalonië

900 extra Spaanse politieagenten aangekomen in Catalonië
Beeld: Archieffoto

900 extra Spaanse politieagenten aangekomen in Catalonië

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Sinds woensdag zijn er 900 agenten van de oproerpolitie van de Policia Nacional en 200 Guardia Civil agenten aangekomen in Catalonië. Zij zullen als ondersteuning bieden van de de Catalaanse politie Mossos d’Esquadra die in heel Catalonië zo’n 8.000 agenten zullen inzetten om de Spaanse ministerraad in Barcelona en de daardoor te verwachten problemen tijdens manifestaties goed te laten verlopen.

Op vrijdag 21 december heeft de ministerraad van de Spaanse regering een bijeenkomst in Barcelona. Dat deed de raad van ministers eerder ook al in Andalusië en zal men in maart 2019 ook doen in Alicante maar de vergadering in Catalonië zorgt voor veel politieke en sociale spanningen. Actievoerders bereiden zich voor op protesten en demonstraties terwijl de politie 9.000 agenten zal inzetten in Catalonië.

Van de 9.000 agenten is het grootste deel afkomstig van de Catalaanse politie Mossos d’Esquadra waarvan er die dag zo’n 8.000, praktisch de helft van de 16.500 agenten die het korps heeft, worden ingezet. De overige 1.000 agenten bestaan uit leden van de Guardia Civil en Policía Nacional die naar Barcelona gestuurd worden. Daarnaast zullen er ook honderden agenten van de stadspolitie Guardia Urbana worden ingezet.

In het geval van de Policia Nacional (blauwe uniformen) gaat het om 700 agenten van de speciale Unidad Intervención Policial (UIP die ook wel antidisturbios of oproerpolitie genoemd worden.

Naast de 700 Policia Nacional agenten zijn er ook 200 agenten van de Grupo de Reserva y Seguridad (GRD) van de Guardia Civil (groene uniformen) in Catalonië aangekomen.

Kranten schrijven echter ook dat er in totaal 1.000 extra agenten voor drie dagen (van 19 tot 23 december) naar Catalonië komen. Naast de hierboven omschreven agenten zijn er ook agenten van de Unidad de Prevención y Reacción (UPR) van de Policía Nacional in Madrid naar Catalonië gekomen.

Daarbij moet men nog 90 agenten van de Guardia Civil uit Zaragoza optellen. Het gaat hierbij om extra agenten die naar Catalonië komen terwijl er ook nog eens honderden agenten reeds werkzaam zijn in Catalonië.

Men benadrukt echter steeds dat de Mossos d’Esquadra de leiding hebben de komende dagen en dat de Spaanse agenten als ondersteuning dienen van de Catalaanse politiemacht. De coördinatie vindt ook plaats uit een centraal punt waar de Mossos de leiding zullen hebben.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.