Kort nieuws uit Spanje (19)

Oeps ... foto ontbreekt!

Kort nieuws uit Spanje (19)

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen.

Spaanse premier en Catalaanse regiopremier hebben ontmoeting

BARCELONA – De relatie tussen de Spaanse premier Pedro Sánchez en de Catalaanse regiopremier Quim Torra is niet al te best. Toch heeft men besloten een dag voor de aangekondigde ministerraad op vrijdag in Barcelona een ontmoeting te hebben. Deze moet plaats gaan vinden in het Palacio de Pedralbes om 18 uur donderdagavond.

Beide partijen verschillen echter over de manier waarop de plaatsvindt. Terwijl de Spaanse vertegenwoordiging zegt dat het om een gesprek gaat tussen Sánchez en Torra onder vier ogen, zegt de Catalaanse vertegenwoordiging dat er ook ministers bij betrokken zijn waardoor het een ander soort bijeenkomst wordt. De Spaanse regering is echter niet van plan om een ontmoeting te hebben tussen twee regeringen want de Spaanse regering is ook de Catalaanse regering.

Nederlanders in bus aangehouden in Salou met koffers vol met drugs

TARRAGONA – De Catalaanse politie heeft bij een controle van een touringcar afkomstig uit Benidorm afgelopen weekend twee Nederlanders aangehouden. Het gaat om twee mannen van 18 en 32 jaar die twee koffers bij zich hadden vol met drugs. In een koffer werd bijna 4,7 kilo marihuana gevonden en in de andere koffer 7,6 kilo wiet. De drugs waren gewikkeld in aromatische planten om de geur te verdoezelen. De politie was op de hoogte gesteld van de reizende Nederlanders en zetten afgelopen zondag in Salou de uit Benidorm afkomstige bus stil. DIt gebeurde op de rotonde richting de stad Reus op de C-14 autoweg.

Dit jaar al 273 ongevallen met elektrische steps in Spanje

MADRID – Dit jaar hebben er tot nu toe alweer 273 ongevallen plaatsgevonden waar elektrische steps bij betrokken waren. Het merendeel van deze ongevallen (te weten 203) werd veroorzaakt door de steppers zelf. De 273 ongevallen vonden plaats in 44 steden gedurende de 11 eerste maanden van dit jaar. Alleen al in Barcelona werden er 2.330 steppers op de bon geslingerd of werd er melding gedaan van fout rijgedrag. Het aantal ongevallen met elektrische steps kan echter ook vele malen hoger zijn aangezien niet overal melding van gedaan is. Er zijn dit jaar ook twee vrouwen om het leven gekomen toen ze op een elektrische step reden.

Catalaanse voormalige politici vragen om einde hongerstaking

BARCELONA – Een groep van voormalige regiopremiers van Catalonië en voormalige voorzitters van het Catalaanse parlement hebben gezamenlijk een brief gestuurd naar de Catalaanse politici die in voorarrest zitten en met een hongerstaking bezig zijn. Hen wordt opgeroepen om daarmee te stoppen.

Jordi Sànchez en Jordi Turull zijn inmiddels met hun 20e hongerstakingsdag bezig terwijl Joaquim Forn en Josep Rull inmiddels alweer 18 dagen bezig zijn met hun hongerstaking. Turull moest reeds worden opgenomen in het ziekenhuis terwijl ook de gezondheidstoestand van de andere hongerstakende politici steeds slechter wordt.

De brief werd ondertekend door o.a. Jordi Pujol, Pasqual Maragall, José Montilla, Artur Mas, Carles Puigdemont, Joan Rigol, Ernest Benach, Núria de Gispert en Carme Forcadell. Volgens hen heeft de hongerstaking het doel bereikt en is hun situatie internationaal bekend geworden. Het leven en de gezondheid van de personen in hongerstaking zijn echter veel belangrijker.

UPDATE: De vier Catalaanse politici die in voorarrest zitten en bezig waren met een hongerstaking hebben deze o.a. op aanraden van voormalige Catalaanse politici na 20 dagen opgegeven. Volgen hen is hun doel bereikt en is de justitiële blokkade bij het Grondwettelijk Hof opgelost. Daarnaast vindt men dat men internationale bekendheid heeft gekregen.

Man in Castellón aangehouden voor 40 jaar oude moord

CASTELLÓN – De politie heeft in Castellón een man aangehouden voor de moord op zijn zwangere vrouw 40 jaar geleden. De vrouw in kwestie werd in 1981 door een harde klap op het hoofd doodgeslagen. Haar lichaam werd daarna begraven en pas 20 jaar later gevonden.

Een inwoner van de gemeente Sant Salvador de Guardiola (Barcelona) wilde een olijfboom planten toen hij op botresten stuitte. Uiteindelijk wees DNA onderzoek uit dat het om de vrouw ging die in 1981 spoorloos was verdwenen toen ze vijf maanden zwanger was. Uiteindelijk heeft de politie nu 37 jaar later de inmiddels 73-jarige echtgenoot kunnen arresteren in Castellón.

Mijas wil geen knalvuurwerk meer

MÁLAGA – De gemeente Mijas is een campagne gestart waarin men de inwoners van het witte dorp oproept geen knalvuurwerk af te schieten met oud op nieuw. De reden daarvoor is het negatieve effect wat de rotjes en ander knallend vuurwerk op honden en baby’s hebben. Daarnaast wil de gemeente de bevolking wijzen op de gevaren van vuurwerk. Een van de belangrijkste redenen voor deze campagne zijn de huisdieren zoals honden die bang zijn voor vuurwerk. Naast de stress voor het dier zijn er ook elk jaar dieren die gewond raken nadat ze uit angst op de vlucht slaan. Dat wil men dit jaar in Mijas voorkomen.

Ga naar de inhoud