Vreemdste en totaal aantal sterfgevallen in 2017 in Spanje

Vreemdste en totaal aantal sterfgevallen in 2017 in Spanje
Beeld: 123rf

Vreemdste en totaal aantal sterfgevallen in 2017 in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Jaarlijks overlijden er in Spanje honderden duizenden mensen op natuurlijke wijze of niet natuurlijke wijze zoals door een ongeval, zelfmoord of moord. Er zijn echter ook sterfgevallen die gezien kunnen worden als niet alledaagse en dus vreemde manieren om te sterven. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een blikseminslag, bijenbeten, hitte of kou en verstikking.

In 2017 overleden er twee personen door een blikseminslag, iets waarop de kans erg klein is in Spanje. Sinds 2011 waren er geen mensen meer overleden door de bliksem in Spanje.

In datzelfde jaar overleden er ook twee vrouwen na per ongeluk te zijn gestikt in bed. Hierbij is het niet helemaal duidelijk in welke omstandigheden dat gebeurde. Een jaar eerder in 2016 overleed ook een man door verstikking in bed.

In 2017 overleden vijf personen als gevolg van een bijen- of wespensteek in Spanje. Datzelfde jaar overleed ook iemand vanwege overmatige activiteit, iets dat sinds 2012 niet meer gebeurd was.

19 mannen en 9 vrouwen stierven vorig jaar toen ze verpletterd werden en 43 personen overleden door oververhitting, 43% meer dan in 2016. Er zijn echter ook 8 personen door onderkoeling overleden in 2017, een daling van 62% ten opzichte van het jaar daarvoor.

270 personen zijn om het leven gekomen nadat ze van de trap vielen, 112 personen stierven toen een boom omviel terwijl 15 mannen overleden toen ze van een steiger vielen.

Natuurlijke dood

In totaal is het aantal doden in 2017 met 3,5% gestegen naar 408.686 personen. We hebben het hier dan over natuurlijke sterfgevallen waarbij 214.236 mannen en 210.287 vrouwen zijn overleden. Aandoeningen van de bloedsomloop was de grootste veroorzaker was met 122.466 doden gevolgd door tumoren met 113.266 doden en aandoeningen aan de luchtwegen met 51.615 doden.

Niet natuurlijke dood

In het geval van niet natuurlijke sterfgevallen steeg dat aantal naar 15.837 personen (9.923 mannen en 5.914 vrouwen), een stijging van 1,1% ten opzichte van 2016. De grootste niet natuurlijke oorzaak was zelfdoding met 3.116 doden, een stijging van 14,1%.

Het aantal overlijdensgevallen door verdrinking en verstikking steeg naar 3.116 overlijdensgevallen gevolgd door ongelukkige valpartijen met 3.057 doden. Bij verkeersongevallen overleden in 2016 in totaal 1.943 mensen waarvan er 406 voetgangers waren.

Bekijk de hele lijst met alle informatie HIER in het Spaans (PDF).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.