Drie doden en veel overstromingen door storm Elsa in Spanje

Drie doden en veel overstromingen door storm Elsa in Spanje
Beeld: Europa Press

MADRID – De storm Elsa raast over Spanje en dan met name in het noorden, noordwesten en delen van Andalusië. Er zijn drie personen om het leven gekomen terwijl in de provincie Huelva en op andere plaatsen straten blank staan, er grote overstromingen zijn en er veel schade is.

In de gemeente Aller in de regio Asturië is een 77-jarige man om het leven gekomen nadat hij samen met alles om hem heen werd meegesleurd door een enorme zeven meter brede rots die door de regen was losgekomen.

In Santiago de Compostela in Galicië is een man om het leven gekomen toen door de kracht van de wind een muur omwaaide en op hem terecht kwam.

In Palma op het eiland Mallorca is een 31-jarige man om het leven gekomen toen hij rond 2 uur ‘s nachts in de zee viel en daar vanwege de wilde zee en hoge golven niet meer uit kon komen. Het is echter nu nog onbekend hoe de man in zee terecht is gekomen en het is niet zeker of dat te maken heeft met het slechte weer.

In het zuiden van het land in de provincie Huelva is de gemeente Nerva zwaar getroffen door de enorme regenval. Straten stonden blank, garages liepen vol met water en er was veel ravage. Diverse personen moesten door de brandweer gered worden uit hun voertuigen.

Volgens de autoriteiten is de schade mede te danken aan de gevolgen van een natuur- en bosbrand vorig jaar waarbij 1.800 ha natuur werd weggevaagd. Daardoor heeft het water nu vrij spel.

Maar Nerva was niet de enige getroffen gemeente want ook in de hoofdstad Huelva, in Aracena, Calañas, La Granada de Riotinto en El Campillo waren problemen met het wassende water na een neerslag van meer dan 100 liter/m2.

Ook in Galicië waren veel problemen maar meer door de wind dan de regen. In deze regio in noordwest Spanje bereikte de wind snelheden van meer dan 152 km/uur zoals in de provincies Pontevedra en A Coruña.

Voorlopig heeft de Spaanse weerdienst Aemet voor deze vrijdag 44 provincies een weeralarm afgegeven vanwege de storm Elsa en vanwege regen, wind en sneeuw. De storm Elsa volgde na de storm Daniel en wordt gevolgd door storm Fabien die waarschijnlijk dit weekend over delen van Spanje zal trekken.

De provincies Cádiz, Málaga, Granada, Almería, Murcia, Alicante, Balearen eilanden, Barcelona en Gerona in Catalonië, Ciudad Real, Toledo en Cuenca in Castilla-La Mancha, Cáceres in Extremadura, de regio Madrid en de kust van Galicië hebben oranje weeralarmen gekregen.

Diverse andere provincies waaronder Valencia, Castellón, Tarragona, Huelva, Badajoz, Sevilla, Salamanca, Teruel en bij de Canarische EIlanden het noorden van Tenerife en La Palma hebben gele weeralarmen gekregen.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
5 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

geachte heer jozef wie bent u om te oordelen wat andere mensen s’nachts moeten doen ……….

meneer of mevrouw anoniem, wie u dan ook bent,
ik heb geen oordeel uitgesproken maar mijn verbazing en vermoeden geuit. (read my lips)
Daarnaast heb ik mijn eigen gedrag beschreven.
Van een OORDEEL is dus géén sprake, Dat kunt u beter als ik uw teksten lees.
Prettige feestdagen.
Jozef

Met alle respect naar de overledene en nabestaanden – familie maar, tekst van de mededeling; “In Palma op het eiland Mallorca is een 31-jarige man om het leven gekomen toen hij rond 2 uur ‘s nachts in de zee viel en daar vanwege de wilde zee en hoge golven niet meer uit kon komen.”; Wat doe je ‘s nachts in zee? Vermoedelijk een na(ak)chtzwemmer met uitdagingsdrift.
Ik begrijp zoiets niet. Om 02:00 lig ik in bed (met de veiligheidsgordels aangespannen)
Jozef

Het stormt hier in het zuiden aan de kust ook al sinds vannacht en de hele dag valt er aardig wat regen, sommige buien zijn vies hard.
Provincie Granada spreek ik dan over, het is aardig bar en boos.
Bussen vanuit Granada die alle studenten naar huis brengen moeten echt oppassen is er al gezegd. Dus ff duimen dat iedereen veilig bij zijn of haar familie thuis komt.
Voor de rest, alvast een geweldige kerst voor iedereen en een mooie jaarwisseling!!

Ik wil niet moeilijk doen, maar schade kan niet ‘te danken zijn aan’ maar wel ‘te wijten aan’. Slachtoffers lezen niet graag dat hun ongeluk ‘te danken is aan iets.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.