Drie doden en veel overstromingen door storm Elsa in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Drie doden en veel overstromingen door storm Elsa in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De storm Elsa raast over Spanje en dan met name in het noorden, noordwesten en delen van Andalusië. Er zijn drie personen om het leven gekomen terwijl in de provincie Huelva en op andere plaatsen straten blank staan, er grote overstromingen zijn en er veel schade is.

In de gemeente Aller in de regio Asturië is een 77-jarige man om het leven gekomen nadat hij samen met alles om hem heen werd meegesleurd door een enorme zeven meter brede rots die door de regen was losgekomen.

In Santiago de Compostela in Galicië is een man om het leven gekomen toen door de kracht van de wind een muur omwaaide en op hem terecht kwam.

In Palma op het eiland Mallorca is een 31-jarige man om het leven gekomen toen hij rond 2 uur ‘s nachts in de zee viel en daar vanwege de wilde zee en hoge golven niet meer uit kon komen. Het is echter nu nog onbekend hoe de man in zee terecht is gekomen en het is niet zeker of dat te maken heeft met het slechte weer.

In het zuiden van het land in de provincie Huelva is de gemeente Nerva zwaar getroffen door de enorme regenval. Straten stonden blank, garages liepen vol met water en er was veel ravage. Diverse personen moesten door de brandweer gered worden uit hun voertuigen.

Volgens de autoriteiten is de schade mede te danken aan de gevolgen van een natuur- en bosbrand vorig jaar waarbij 1.800 ha natuur werd weggevaagd. Daardoor heeft het water nu vrij spel.

Maar Nerva was niet de enige getroffen gemeente want ook in de hoofdstad Huelva, in Aracena, Calañas, La Granada de Riotinto en El Campillo waren problemen met het wassende water na een neerslag van meer dan 100 liter/m2.

Ook in Galicië waren veel problemen maar meer door de wind dan de regen. In deze regio in noordwest Spanje bereikte de wind snelheden van meer dan 152 km/uur zoals in de provincies Pontevedra en A Coruña.

Voorlopig heeft de Spaanse weerdienst Aemet voor deze vrijdag 44 provincies een weeralarm afgegeven vanwege de storm Elsa en vanwege regen, wind en sneeuw. De storm Elsa volgde na de storm Daniel en wordt gevolgd door storm Fabien die waarschijnlijk dit weekend over delen van Spanje zal trekken.

De provincies Cádiz, Málaga, Granada, Almería, Murcia, Alicante, Balearen eilanden, Barcelona en Gerona in Catalonië, Ciudad Real, Toledo en Cuenca in Castilla-La Mancha, Cáceres in Extremadura, de regio Madrid en de kust van Galicië hebben oranje weeralarmen gekregen.

Diverse andere provincies waaronder Valencia, Castellón, Tarragona, Huelva, Badajoz, Sevilla, Salamanca, Teruel en bij de Canarische EIlanden het noorden van Tenerife en La Palma hebben gele weeralarmen gekregen.

Ga naar de inhoud