Spaanse supermarkten en het plastic volgens Greenpeace

Spaanse supermarkten en het plastic volgens Greenpeace
Beeld: 123rf

MADRID – Greenpeace heeft een onderzoek gedaan naar het gebruik van plastic in de grootste en bekendste supermarkten in Spanje. Dat gebeurde tussen april en december 2019 waarna Greenpeace een ranking van de supermarkten die strijden tegen het gebruik van plastic kon samenstellen.

Greenpeace heeft gedurende enkele maanden in 2019 diverse ontmoetingen gehad met de leiding van de belangrijkste supermarkten in Spanje. Daarbij werd er gevraagd naar tien acties en/of plannen die deze supermarkten hebben om het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik tegen te gaan.

In de tabel die op deze pagina te vinden is staat een top 8 van supermarkten waaronder de Mercadona, Día, Carrefour, Eroski, El Corte Inglés, Alcampo, Lidl en Aldi. Al deze supermarkten zijn beoordeeld en hebben per onderdeel punten gekregen die weer kleuren hebben.

Donkergroen (zeer goed), licht groen (goed), geel (aan de betere kant), oranje (verbeterd maar nog niet voldoende), licht rood (onvoldoende) en donkerrood (zeer slecht). Volgens Greenpeace zijn dit de best scorende supermarkten.

Eroski

Met een eindscore van 7,0 (groen) staat Eroski bovenaan de lijst met goede scores wat betreft de toekomstplannen om eenmalig plastic te reduceren, het gebruik van herbruikbare verpakkingen te stimuleren, het aanbieden van groenten en fruit en andere producten in bulk (niet voorverpakt) en het verwijderen van wegwerp plastic tasjes.

Lidl

Als tweede op de lijst staat de Lidl met een eindscore van 6,5 (groen). Deze Duitse supermarktketen scoort goed wat betreft het stimuleren van herbruikbare verpakkingen en boodschappentassen, de stimulatie van verkoop in bulk (niet voorverpakt) en de verwijdering van eenmalig plastic bij veel producten.

Alcampo

De supermarktketen Alcampo heeft een 6,2 (geel) als score gekregen en scoort goed wat betreft de toekomstplannen en het verwijderen van wegwerp plastic tasjes maar minder goed bij het aanbieden van groente en fruit in bulk.

Aldi

De Duitse keten Aldi heeft een score van 6,1 (geel) gekregen van Greenpeace en scoort goed wat betreft de toekomstplannen en het verwijderen van wegwerp plastic tasjes maar minder wat betreft het aanbieden van groente en fruit in bulk, de stimulatie van het gebruik van herbruikbare verpakkingen. De Aldi krijgt net zoals de Lidl een hoog cijfer (9,0) voor het verwijderen van andere plastic materialen voor eenmalig gebruik (zoals verpakkingsmateriaal). 

El Corte Inglés

De supermarkten van het warenhuis El Corte Inglés scoren niet zo goed met een 4,6 (oranje) en haalt in praktisch alle categorieën een slecht cijfer behalve in het verwijderen van wegwerp plastic tasjes en het stimuleren van 100% gerecycled verpakkingsmateriaal.

Día

De Spaanse keten Día scoort ook niet goed met een 4,0 (oranje) en haalt alleen goede cijfers bij het aanbieden van groente en fruit in bulk en het stimuleren van 100% gerecycled verpakkingsmateriaal.

Mercadona

De populairste supermarktketen van Spanje is bij lange na niet de beste wat betreft de omgang met plastic. Mercadona scoort slecht met een 3,2 (rood) en staat bijna onderaan de lijst. Het enige waar de Spaanse keten goed scoort is het stimuleren van 100% gerecycled verpakkingsmateriaal. De rest van de scores is onder de maat (5,0).

Carrefour

De Franse keten staat als slechtste op de lijst met een score van slechts 2,3 (rood). De Carrefour krijgt van Greenpeace een 0,0 voor zowel de transparantie wat betreft het plastic beleid en voor het werken met leveranciers en fabrikanten om het gebruik van plastic te verminderen. 

Bekijk het schema van Greenpeace op deze pagina.  

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
7 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Puike actie maar het zou moeten worden gevoerd door een streng onafhankelijk en neutraal orgaan.
Maar alleszins beter dan Greta’s of een ander vingerwijzend schoolmeisjes haatvolle blik.
(De Tesla van Greta op de COP Madrid was gefilmd vol met plastic verpakte zaken, bekers, bestek enz..)

Wie het meest betaalt aan Greenpeace staat op één!

Waar de Carrefour pas echt slecht in is, is het gebruik van papier. Zelfs al koop je maar 1 ding van nog geen euro, dan printen ze een halve kilometer aan bonnetjes uit met allerlei compleet nutteloze kortingsacties waar niemand gebruik van maakt.

Greenpeace krijgt van mij een 0 mafia organisatie.

Precies, je haalt de woorden uit mijn mond.

Kan mijn geen oordeel vormen over Greenpeace, zal best dat daar ook corruptie aan de orde is.
Wat ik wel zie is de hoeveelheid plastic waarin producten zijn verpakt in de supermarkten.
Dat plastic beland vaak op straat omdat veel Spanjaarden slecht hun afval scheiden.
Bij mij in de straat staan containers voor gescheiden afval, heel vaak deponeren mensen hun afval voor de container in plaats van erin. Bij winderige dagen waait dan een deel over de straat.
Nee, een ‘schoon’ volk is de Spanjaard niet over het algemeen, de ‘goede’ uitgesloten natuurlijk.

mijn man en ik overwinteren in Spanje. Het water is niet te drinken en daarom kopen we drinkwater. Ik schaam me voor het wegwerpen van al die plastic flessen. De camping heeft alleen al aan drinkwaterflessen diverse containers nodig. Als dit nu eens op te lossen zou zijn.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.