Spaanse supermarkten en het plastic volgens Greenpeace

Oeps ... foto ontbreekt!

Spaanse supermarkten en het plastic volgens Greenpeace

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Greenpeace heeft een onderzoek gedaan naar het gebruik van plastic in de grootste en bekendste supermarkten in Spanje. Dat gebeurde tussen april en december 2019 waarna Greenpeace een ranking van de supermarkten die strijden tegen het gebruik van plastic kon samenstellen.

Greenpeace heeft gedurende enkele maanden in 2019 diverse ontmoetingen gehad met de leiding van de belangrijkste supermarkten in Spanje. Daarbij werd er gevraagd naar tien acties en/of plannen die deze supermarkten hebben om het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik tegen te gaan.

In de tabel die op deze pagina te vinden is staat een top 8 van supermarkten waaronder de Mercadona, Día, Carrefour, Eroski, El Corte Inglés, Alcampo, Lidl en Aldi. Al deze supermarkten zijn beoordeeld en hebben per onderdeel punten gekregen die weer kleuren hebben.

Donkergroen (zeer goed), licht groen (goed), geel (aan de betere kant), oranje (verbeterd maar nog niet voldoende), licht rood (onvoldoende) en donkerrood (zeer slecht). Volgens Greenpeace zijn dit de best scorende supermarkten.

Eroski

Met een eindscore van 7,0 (groen) staat Eroski bovenaan de lijst met goede scores wat betreft de toekomstplannen om eenmalig plastic te reduceren, het gebruik van herbruikbare verpakkingen te stimuleren, het aanbieden van groenten en fruit en andere producten in bulk (niet voorverpakt) en het verwijderen van wegwerp plastic tasjes.

Lidl

Als tweede op de lijst staat de Lidl met een eindscore van 6,5 (groen). Deze Duitse supermarktketen scoort goed wat betreft het stimuleren van herbruikbare verpakkingen en boodschappentassen, de stimulatie van verkoop in bulk (niet voorverpakt) en de verwijdering van eenmalig plastic bij veel producten.

Alcampo

De supermarktketen Alcampo heeft een 6,2 (geel) als score gekregen en scoort goed wat betreft de toekomstplannen en het verwijderen van wegwerp plastic tasjes maar minder goed bij het aanbieden van groente en fruit in bulk.

Aldi

De Duitse keten Aldi heeft een score van 6,1 (geel) gekregen van Greenpeace en scoort goed wat betreft de toekomstplannen en het verwijderen van wegwerp plastic tasjes maar minder wat betreft het aanbieden van groente en fruit in bulk, de stimulatie van het gebruik van herbruikbare verpakkingen. De Aldi krijgt net zoals de Lidl een hoog cijfer (9,0) voor het verwijderen van andere plastic materialen voor eenmalig gebruik (zoals verpakkingsmateriaal). 

El Corte Inglés

De supermarkten van het warenhuis El Corte Inglés scoren niet zo goed met een 4,6 (oranje) en haalt in praktisch alle categorieën een slecht cijfer behalve in het verwijderen van wegwerp plastic tasjes en het stimuleren van 100% gerecycled verpakkingsmateriaal.

Día

De Spaanse keten Día scoort ook niet goed met een 4,0 (oranje) en haalt alleen goede cijfers bij het aanbieden van groente en fruit in bulk en het stimuleren van 100% gerecycled verpakkingsmateriaal.

Mercadona

De populairste supermarktketen van Spanje is bij lange na niet de beste wat betreft de omgang met plastic. Mercadona scoort slecht met een 3,2 (rood) en staat bijna onderaan de lijst. Het enige waar de Spaanse keten goed scoort is het stimuleren van 100% gerecycled verpakkingsmateriaal. De rest van de scores is onder de maat (5,0).

Carrefour

De Franse keten staat als slechtste op de lijst met een score van slechts 2,3 (rood). De Carrefour krijgt van Greenpeace een 0,0 voor zowel de transparantie wat betreft het plastic beleid en voor het werken met leveranciers en fabrikanten om het gebruik van plastic te verminderen. 

Bekijk het schema van Greenpeace op deze pagina.  

Ga naar de inhoud