Van Brexit naar Spexit na uitspraak Europees Hof

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Van Brexit naar Spexit na uitspraak Europees Hof
Beeld: 123rf

MADRID – Op de sociale media wordt veel gesproken over de ‘Spexit’ wat eigenlijk een Spaanse Brexit is. Het is niet de eerste keer dat deze term gebruikt wordt door met name tegenstanders van de Europese Unie maar de uitspraak van het Europees Hof over de onschendbaarheid van de veroordeelde Oriol Junqueras en het openen van de EU deuren voor de gevluchte Carles Puigdemont in het Europees Parlement hebben de discussie weer doen oplaaien.

Volgens het Europees Hof heeft de tot 13 jaar celstraf veroordeelde Oriol Junqueras recht op onschendbaarheid als Europarlementariër. Daarmee geeft het Europees Hof eigenlijk aan dat het Spaanse Hooggerechtshof fout heeft gehandeld nadat Junqueras tot Europarlementariër werd gekozen waardoor hij onschendbaarheid kreeg. Maar het Europees Hof geeft niet aan dat Junqueras vrijgelaten dient te worden.

Junqueras zal blij zijn met de uitspraak maar Puigdemont en Comin en met hen vele duizenden separatisten vieren feest want het Europees recht heeft Spanje een draai om de oren gegeven. Puigdemont en Comin wilden geen moment wachten en hebben de dag na de uitspraak van het Europees Hof meteen hun onschendbaarheid-passen bij het Europees Parlement gehaald die ze ook voorlopig kregen.

Spexit

Vanwege deze laatste ontwikkelingen zijn er op internet nu veel mensen ervan overtuigd dat een Spexit wellicht de beste oplossing is, met andere woorden dat Spanje uit de EU stapt. Uiteraard heeft dat veel meer gevolgen en is dat niet realistische maar het geeft wel het ongenoegen weer bij veel Spanjaarden, met name die rechts georiënteerd zijn wat betreft hun politieke overtuigingen.

Enkele voorbeelden van meldingen op Twitter:

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
donker/licht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.