Tips voor originele Spaanse kerstcadeaus

Oeps ... foto ontbreekt!

Tips voor originele Spaanse kerstcadeaus

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is bijna kerstmis, het zal je zeker niet ontgaan zijn, en dus wordt het weer tijd om cadeaus te kopen voor familie en vrienden. Dat is elk jaar weer moeilijk maar mocht je dit jaar nog voor de Kerst in Spanje zijn of wellicht in het land wonen, dan zetten wij enkele typische Spaanse “made in Spain” geschenken op rij.

Voor de grapjas

Mocht je toevallig in Catalonië zijn voor de Kerst dan kun je op de Kerstmarkten op veel plaatsen terecht voor de grappige figuurtjes genaamd Caganers. De eerste keer dat je deze figuurtjes ziet weet je niet meteen waar het over gaat en denk je dat iedereen gek is geworden. Het gaat namelijk om een klein figuurtje die in de kerststal gezet wordt maar die al zittend zit te poepen (boeren zouden zo een betere oogst moeten krijgen in het nieuwe jaar).

Er zijn traditionele Caganers te vinden maar er zijn ook grappige schijters te vinden zoals van bekende artiesten, sporters, presidenten en andere politici en zelfs de Paus. Zeker weten een origineel cadeau voor de Kerst maar tegelijkertijd een stukje Catalaanse traditie in huis (met een knipoog).

Tips voor originele Spaanse kerstcadeaus
123rf

Voor de eters

Liefde gaat door de maag zegt men altijd en als dat zo is dan is er veel liefde in Spanje. Spanjaarden houden van goed eten en alles wat daarmee te maken heeft. Denk aan de Spaanse worsten, hammen, paella, churros etc. Een belangrijk onderdeel van de echte paella is saffraan.

Dit rode, met de hand geplukte, goud is duur en wordt in Spanje verbouwd maar de prijzen vallen soms vies tegen. Wil je origineel zijn en indruk maken, dan is saffraan de oplossing voor deze Kerst. Overigens doen olijfolie, worsten, fuets, Spaanse hammen, gesneden ham, paella pannen en Spaanse kaas het ook goed.

Voor de modeliefhebber

De Spaanse mode is dankzij winkels zoals Zara, Berschka, Mango, Desigual en andere gerenommeerde merken inmiddels overal ter wereld te koop maar er zijn nog fashion items die niet overal te vinden zijn.

Daar waar je in Nederland dood wordt gegooid met de Spaanse sloffen (die je in Spanje niet zo heel veel ziet eigenlijk) zie je in Spanje op elke straathoek wel een winkel met Espadrillas.

Deze traditionele Spaanse lichte schoenen worden al sinds de 14e eeuw gemaakt in de Spaanse Pyreneeën maar inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een fashion statement. Zelfs beroemde ontwerpers zoals Missoni en Valentino gebruiken de Espadrillas en als je op Ibiza bent geweest zie je ze overal. Modern maar tegelijkertijd traditioneel.

Voor de fans van kitsch

Spanje is een op en top toerisme land en dus zijn er veel souvenirs te vinden. Wat dacht je van de Spaanse stier op borden, kopjes, T-shirts, sleutelhangers etc. Ook valt te denken aan de in allerlei vormen aangeboden sangria of paella pan koelkastmagneten.

Er is een veelvoud van T-shirts met I Love Spain, I Love Barcelona etc. te vinden dus aan kitscherige maar toch wel geinige souvenirs is geen gebrek. En de lijst zouden we nog veel langer kunnen maken maar dat doen we niet. Loop maar een souvenirwinkel binnen en laat je inspireren.

Tips voor originele Spaanse kerstcadeaus
123rf

Voor de vleesliefhebber

Vlees, hammen, worsten noem het maar op, Spanje heeft het en ook nog eens goed. Het geven van een typische Spaanse beenham is traditie met Kerst en vele Kerstpakketten zitten er vol mee.

Een beenham geven is een leuk idee, mits de ontvanger van ham houdt, een beenham in de keuken wil hebben en bereid is om de plakken ham met geduld er vanaf te snijden. Wellicht is het makkelijker om ham te laten snijden bij de slager of supermarkt en dat verpakt mee te nemen.

Voor de sportliefhebber

Spanje is voetbal en het maakt niet uit waar je bent in het land, er is altijd wel een winkel te vinden waar je de nep of originele T-shirts van FC Barcelona, Real Madrid, Valencia of Atlético Madrid kunt kopen. Het ligt aan je budget of je origineel gaat (vanaf 80 euro en meer) of voor de nep shirts (voor minder dan 60 euro). Met voetbalshirts maak je de kinderen zeker blij.

Voor de alcohol drinkers

Spanje is een wijnland en er zijn ongelooflijk veel goede merken wijn te vinden die daarnaast ook nog eens vaak veel goedkoper zijn dan in Nederland of België, denk maar aan de La Rioja, Penedés, Ribera del Duero en Jerez wijnen. Heb je dus familie en/of vrienden die wel een wijntje lusten, Spanje heeft keuze genoeg.

Het ontbreekt het land ook niet aan de eigen vorm van Champagne, de Cava waarbij Codorniu en Freixenet de bekendste merken zijn.

Voor diegene die wil afkoelen

Altijd leuk om te krijgen, de abanicos, je weet wel de typische Spaanse handwaaiers. Deze zijn in allerlei vormen en kleuren te vinden en het is makkelijk mee te nemen in je handbagage in het vliegtuig. Misschien zullen de abanicos met Kerst niet gebruikt worden maar als de temperaturen stijgen, zal degene die de abanico heeft gekregen aan jouw cadeau denken om het zo koeler te hebben.

Tips voor originele Spaanse kerstcadeaus
Archieffoto

Voor de aardewerk liefhebbers

Spanje heeft een grote industrie wat betreft aardewerk. Zo zijn er veel vormen en kleuren te krijgen als het gaat om bloempotten, borden, kopjes, schotels, kruiken etc. Het zijn vaak echter niet de makkelijkste cadeaus om mee te nemen met het vliegtuig maar voor diegene die met eigen vervoer zijn is het wel te doen.

Voor de liefhebbers van zoetigheid

Wat dacht je van die lekkere Turrón plakken die je overal tegenkomt. De met amandelen bereidde zoetigheden zijn typisch voor de Spaanse Kerst en er is een harde en zachte vorm. Ze zijn praktisch overal te koop in Spanje maar let op de kwaliteit van het geboden product.

In Spanje zegt men dat de beste uit de streek Alicante komen. Er zijn ook nog vele andere Spaanse Kerstlekkernijen te vinden dus dat cadeau zit wel goed (eet het alleen niet zelf op voordat je thuis bent).

Ga naar de inhoud